Staten har solgt aksjer for 963 millioner kroner i oljeserviceselskapet som er dominert av Kjell Inge Røkkes Aker.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Onsdag kveld meldte staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, at de ville selge alle sine aksjer i oljeserviceselskapet Aker Solutions.
Nå er de drøyt 30 millioner aksjene solgt for totalt rundt 963 millioner kroner.
Aksjene ble solgt til en pris på 32 kroner per aksje. Det er under sluttkursen på 34,1 kroner per aksje på Oslo Børs onsdag, og salgsprisen tilsvarer en rabatt på 6,2 prosent fra den sluttkursen.
Les på E24+
Bilfrakt-skepsis: – Betydelig motvind
Før nedsalget var staten nest største aksjonær i selskapet, med en eierandel på 6,11 prosent.
Kjell Inge Røkkes Aker er den klart største eieren i Aker Solutions, med en eierandel på mer enn 39 prosent.
Næringsministeren: – Har hatt god utvikling
Tilbake i 2022 solgte staten seg kraftig ned. Den gang påpekte daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at staten hadde en relativt liten aksjepost med begrenset innflytelse.
– Selskapet har hatt en god utvikling, og staten har vurdert at et salg av våre gjenværende aksjer nå sammenfaller godt med statens mål med eierskapet som er høyest mulig avkastning over tid innen bærekraftige rammer, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) om salget i en pressemelding.
– Aker Solutions er en betydelig leverandør til energisektoren, men med en relativt liten aksjepost har staten hatt begrenset innflytelse. Vi mener det er riktig både strategisk og verdimessig å gjennomføre denne handelen nå, sier Myrseth videre.
Da staten solgte seg i Aker Solutions for første gang i 2022, var det til en kurs på 39,3 kroner per aksje. Etter det har staten mottatt totalt 24 kroner per aksje i utbytte, opplyser departementet. Det utgjør omlag 722 millioner kroner.
Staten ble aksjonær i Aker Solutions i 2020 etter sammenslåingen med Kværner. Men eierskapet har røtter fra 2007 da staten kjøpte seg inn i det som het Aker Holding.
Partnerskapet førte etter hvert til store gnisninger mellom partene – med mangemilliardær Kjell Inge Røkke på den ene siden og daværende næringsminister Sylvia Brustad (Ap) på den andre.