Null tro på rentekutt nå: – Vi er ikke i mål ennå

3 months ago 28


Kronekursen gjør at vi må se langt etter rentekutt, mener sjeføkonomer.

Sjeføkonom i Sparebanken Sør, Tore Grobæk Vamraak. Foto: Eirin Fidje / Fædrelandsvennen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg tar konklusjonen først: Det blir ingen endring av renten på torsdag. Den skal hverken opp eller ned, sier sjeføkonom i Sparebanken Sør, Tore Grobæk Vamraak.

Torsdag er det klart for dette halvårets første rentemøte, og Vamraak er enig med andre økonomer om at renten kommer til å holdes i ro.

– Hvis Norges Bank hadde satt ned renten nå, så hadde kronen blitt enda svakere.

Les på E24+

Eksperter: Dette må til for at euroen skal koste åtte kroner

Vamraak forklarer at svingninger i kronen er negativt for de aller fleste og at Norges Bank følger nøye med.

– Norges Bank er veldig redde for prisvekst som følge av importert inflasjon som følge av svak krone. De er redde for at svak krone skal gi høyere priser på importvarer, sier han.

Historisk svak krone

Kronen har de siste årene vært under sterkt press.

Dollaren har styrket seg med over 75 prosent mot kronen de siste ti årene. Siden nyttår har den styrket seg mer enn 6 prosent.

Euroen har blitt over 40 prosent dyrere på ti år. Valutaen er fem prosent sterkere mot kronen enn ved inngangen til 2024.

Under børsuroen forrige uke var kronen nær det svakeste den har vært mot euroen noensinne, kun slått av enkelttilfeller i mars 2020 da det var store svingninger i starten av coronapandemien.

– Vi er ikke i mål ennå

– Hvis norsk krone har lavere rente enn utenlandsk valuta, gjør det at norsk krone blir mindre attraktivt om investeringsobjekt og dermed vil kronen svekkes mot andre valuta. Da vil prisene på alle varer vi importerer gå oppover og det fører igjen til økt inflasjon, sier Vamraak.

I USA er det bredt ventet at det blir rentekutt i september. Markedet priser inn hele fire amerikanske kutt innen nyttår, etter at økt bekymring for resesjon i USA har slått inn blant markedsaktører de siste ukene.

Den europeiske sentralbanken satte ned renten på forrige møte i juni, og markedet priser inn minst to rentekutt til i 2024.

Norges Bank har signalisert at det første kuttet her hjemme ikke kommer før i 2025.

– Det er ikke mulig å sette ned renten før andre sentralbanker gjør det. Først da kan Norges Bank sette ned renten her. Jeg tror dette først skjer rundt nyttår. Vi ligger fremdeles over inflasjonsmålet. Den høye renten har begynt å virke, men vi er ikke i mål ennå, sier Vamraak.

Forsiktige med signaler

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, mener det stadig er optimistisk å håpe på rentekutt fra Norges Bank i år.

– Den svakere kronekursen kan alene være nok til å oppveie for at kjerneinflasjonen har vært lavere enn sentralbankens prognoser. Det gir Norges Bank et incentiv til å opprettholde forventningene om høyere renter for å bidra til en sterkere krone, sier Hov.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Gabriel Aas Skålevik / E24

Dette gjør Norges Bank forsiktige med å kommunisere et rentekutt, mener Hov.

– Ida Wolden Bache vil nok vente med å sende signaler om rentekutt. Sentralbanken ønsker å se an utviklingen nøye, både her hjemme og hos våre handelspartnere.

Han forklarer at det er mye fokus på nøkkeltall fra USA og eurosonen, da disse kan ha stor påvirkning på globale renteforventninger.

Makroanalytiker og seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal

Makroanalytiker og seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets, mener sentralbanken vil holde seg til planen om å ikke kutte renten før til neste år.

– Den importerte prisveksten har bidratt til lavere inflasjon, men innenlands prisvekst er fortsatt urovekkende høy. Sammen med årets lønnsvekst er det lite sannsynlig at vi ser et rentekutt med det første, sier Berg.

Det er forventet at andre sentralbanker kutter renten i år. Det kan sette press på Norges Bank til å justere sine egne forventninger, ifølge Berg.

– Tidlige rentekutt i USA og eurosonen kan bidra til å styrke kronen. Da kan vi forvente lavere prisvekst og muligens et tidligere rentekutt, sier han.

Likevel understreker Berg at mange faktorer påvirker valutakurser, og vi kan ikke være sikre på at kronen vil styrke seg bare på grunn av renteforskjeller.

Read Entire Article