Norge var «best i klassen». Hvorfor skal vi plutselig være fornøyde med å være under middels? spør mannen bak bestselgeren «Landet som ble for rikt».
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Samfunnsøkonom Martin Bech Holte er denne uken gjest i podkasten Stopp verden med E24s politiske redaktør Torbjørn Røe Isaksen.
Den tidligere McKinsey-toppen og Aker-direktøren har levert det som kan bli en av 2025s bestselgende bøker.
Budskapet? At Norge er blitt for rikt – og at oljepengene er blitt vår svøpe.
Bech Holte mener at «befolkningen har blitt passiv», og at vi ved hjelp av Oljefondet «kjøper oss ut av problemer i stedet for å løse dem». Vi subsidierer økonomien og verner offentlig sektor.
– Da glipper disiplinen, du begynner å bli sloppy, tenker at det går greit. Kostnadene sprakk litt her, men vi har penger, så det går over, sier han i podkasten.
Norge «stagnerer» og er i en «ganske kritisk situasjon», fastslår forfatteren, mens mange land rundt oss «utvikler seg i positiv retning».
– Å være under snittet god over tid, det har enormt stor effekt.
Økonomiboken rives vekk fra hyllene, men den har også skapt kraftig debatt.
– Det er ikke helt som det var
I E24 har SSB-økonom Olav Slettebø sagt at flere sider av «makro-historien» til Bech Holte er «mangelfull og vanskelig å tro på».
I et kritisk innlegg i Dagens Næringsliv går samfunnsøkonomene Harald Magnus Andreassen og Kjell Roland punktvis gjennom sin kritikk.
Flere kritikere trekker frem at forfatteren overdriver hvor særnorsk den manglende produktivitetsvekstenproduktivitetsvekstenProduktivitet er enkelt forklart hva man produserer i forhold til innsats. Produktivitetsvekst er å produsere mer, men med lavere innsats, for eksempel færre folk eller mindre tid. er. «Det er usannsynlig at det skyldes at vi er blitt for rike, når det samme samtidig har skjedd i nesten alle andre rike land», skriver Andreassen og Roland.
– Nå må jeg si det sånn: De eneste i Norge i dag som er like fornøyd som for ti år siden, er de som er over 60. De er i mål, sier Bech Holte.
– Er dette et ad hominemad hominemLatin for "argument mot mennesket", på godt norsk et personangrep. -angrep? Tar du nå mannen og ikke ballen? [Både Andrassen og Roland er godt over 60 år]
– Nei, nei, nei. De som er over 60, bryr seg ikke lenger om vi er under eller over middels. Og sannheten er at Norge har under middels produktivitetsvekst. Det er mange land som har mye bedre produktivitetsvekst enn oss.
– Vi var toppen i klassen – hvorfor skal vi plutselig være happy med å være godt ned?
– Er du enig i at du overdriver hvor unik den lavere norske produktivitetsveksten er?
– Nei, men jeg sier at vi har gått fra å være best i klassen til å være omtrent i nederste kvartilnederste kvartilNederste fjerdedel i et tallmateriale som er delt i fire like store deler. .
Bech Holte mener dette ligger bak mange av problemene han skisserer opp, blant annet at arbeidstakere ikke har hatt reallønnsvekst, det vil si at lønningene øker mer enn prisstigningen.
– Det er det norske folk kjenner på i hverdagen. Det er litt trangere. Det er ikke helt som det var for et tiår siden.
– Gjemmer bort offentlig aktivitet
I 2025 vil regjeringen bruke rundt 460 milliarder oljekroner i statsbudsjettet, og beløpet har økt kraftig de siste ti årene.
Et av de forslagene fra «Landet som ble for rikt» som har skapt mest debatt, er at vi kunne kuttet 400 milliarder i statsbudsjettet og i stedet brukt pengene på andre ting, for eksempel skattelettelser direkte til folk flest.
Samtidig anklager Andreassen og Roland forfatteren for å skape et unyansert bilde av veksten i offentlig sektor i den samme perioden.
– De peker på at offentlig sektor ikke har vokst så mye i Norge, og at offentlig sysselsettting har vært ganske stabil. Offentlig sektor blir større og større, men det gjør resten av økonomien vår også...
– Jeg skriver jo ikke at antall ansatte i offentlig sektor blir større. Offentlig pengebruk øker, og så er det som delvis skjer at offentlig innkjøp av varer og tjeneter har vokst mye raskere enn økonomien. Så du gjemmer bort offentlig aktivitet ved at du outsourcer mye aktivitet.
– Men det er helt riktig det, at det har ikke blitt flere offentlige ansatte, sier Bech Holte.
– Jeg hadde friheten
Martin Bech Holte er i dag selvstendig konsulent. Han brukte omtrent halve arbeidskapasiteten sin i fjor på å skrive boken. Hvorfor?
– Det ene er at det er veldig få personer i samfunnet som ikke har noen bindinger, sier han.
De fleste har en arbeidsgiver eller kan kobles til et politisk parti, og det gjør dem mindre troverdige, mener Bech Holte.
– Alt jeg har, er to barn, to jenter, som jeg håper skal få leve i et dritbra Norge som vil opp og frem. Så jeg hadde friheten.
– Det andre er at jeg har komboen av det akademiske og det praktiske.
Alle bokdebutanter er «naive optimister», mener forfatteren, og legger lakonisk til: «Det har gått ganske bra».