Norsk Industri la bort undersøkelsene – nå er tre personer siktet

2 weeks ago 6


Norsk Industri leide inn konsulenter og jurister, og sa de ikke fant tegn til ulovligheter. Nå mener Økokrim at en betydelig andel av Stein Lier-Hansens jaktfakturaer er fiktive.

Ståle Kyllingstad, styreleder i Norsk Industri Foto: Tine Simi Brun / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Økokrims etterforskning av tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansens pengebruk, har nå ført til at to av Lier-Hansens bekjente er siktet for grovt bedrageri.

Økokrim mener de to har sendt fiktive fakturaer til Norsk Industri, hovedsakelig for jakt.

De nye siktelsene innebærer at Økokrim mener det er sannsynlig at det har skjedd lovbrudd i en del av sakskomplekset Norsk Industri selv undersøkte i fjor høst.

Da saken sprakk i offentligheten viste styreleder Ståle Kyllingstad til en utvidet revisjon fra PWC og en juridisk vurdering fra advokatfirmaet Bahr.

  • Norsk Industri hadde funnet uakseptabel pengebruk, men ingen tegn til ulovligheter, sa Kyllingstad.

E24 har spurt Norsk Industri om en kommentar til at Økokrim nå mener at fakturaer for et millionbeløp er fiktive, og hvordan disse fakturaene ble undersøkt før Norsk Industri konkluderte med at det ikke var antydninger til lovbrudd.

I en e-post til E24 svarer Kyllingstad at undersøkelsene høsten 2023 avdekket kritikkverdige forhold, og at det senere, gjennom media, kom frem opplysninger som gjorde at de overlot saken til Økokrim.

– De har helt andre midler til rådighet for etterforskning. De er også de rette til å vurdere hvorvidt det foreligger straffbare forhold, skriver han.

Kyllingstad skriver videre at Norsk Industri har delt all relevant informasjon med Økokrim, og at de er glade for at det blir gjennomført en grundig etterforskning.

– Utviklingen viser alvoret i saken. Vi har ingen ytterligere vurderinger og kommentarer før etterforskningen er ferdig, skriver Kyllingstad.

Norsk Industri satte i gang egne undersøkelser da det kom frem at de blant annet hadde betalt for flere jakthytter i forbindelse med Lier-Hansens representasjonsvirksomhet. Her fra hytta på Dargesjå på Hardangervidda.

Avviser straffskyld

Fakturaene Økokrim mistenker at er fiktive, utgjør en betydelig del av beløpet på 10,7 millioner kroner Lier-Hansen ifølge Norsk Industri brukte på jakt og fiske mellom 2015 og 2023.

  • For den ene siktede, en jaktkompis av Lier-Hansen bosatt i Midt-Norge, dreier det seg om fakturaer på over en million kroner, ifølge Økokrim.
  • E24 vet at den andre siktede, en næringsdrivende bosatt på Østlandet, har fakturert Norsk Industri for flere hundre tusen kroner de siste årene.

Begge to avviser straffskyld etter siktelsen.

Lier-Hansen er siktet for grovt økonomisk utroskap mot Norsk Industri. Han har tidligere sagt han ikke kan utelukke å ha gjort noe galt, men at utgiftene til nettverksbygging med jakt og fiske var innenfor hans fullmakter som direktør, og ble godkjent av administrasjonen.

Tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Avsluttet egne undersøkelser

Norsk Industris undersøkelser høsten 2023 endte med at Lier-Hansen skrev under en avtale der Norsk Industri halverte etterlønnen hans til rundt 1,5 millioner kroner. I tillegg fikk han beholde en firmabil til 1,9 millioner kroner i et halvt år.

«Man antok at videre undersøkelser ikke ville avdekke vesentlige andre forhold. Det var ingen indikasjoner på ulovligheter», skrev Norsk Industri i en pressemelding i mars om Lier-Hansens sluttavtale.

Ifølge Norsk Industri anså de saken som «forsvarlig håndtert».

Økokrim ble først koblet inn etter at E24 begynte å rulle opp saken i februar 2024, og PWC var hentet inn for å undersøke enda en gang.

TV2 og E24 skrev blant annet at Torstein Dale Sjøtveit, tidligere styreleder i batterifabrikken Freyr, hadde lånt en jakthytte Norsk Industri leide, og betalt direkte til Lier-Hansen.

I en pressemelding fire dager før det ble kjent at Økokrim åpnet etterforskning, skrev Norsk Industri at medieomtalen og nye tips hadde avdekket forhold av «en helt annen karakter» enn da de gransket saken noen måneder tidligere.

Norsk Industri er finansiert av rundt 3000 medlemsbedrifter, og er det mektigste forbundet i arbeidsgiverforeningen NHO. Som direktør i Norsk Industri gjennom en årrekke, var Lier-Hansen blant de mektigste lederne i Norsk Næringsliv. Han representerte blant annet arbeidsgiversiden i de årlige forhandlingene om det såkalte frontfaget, som legger rammene for lønnsutviklingen i Norge.

Lier-Hansen jobber i dag i miljøstiftelsen Bellona.

Read Entire Article