– Nå må Europa ta mer ansvar for egen sikkerhet

2 weeks ago 11


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Karsten Friis har sammen med to andre forskere undersøkt hvordan utfallet av det amerikanske valget vil påvirke sikkerhetspolitikken i Storbritannia og Nord-Europa. (Foto: NUPI)

Trumps andre presidentperiode vil gi større usikkerhet og potensielt et dramatisk skifte i USAs Nato-politikk, ifølge en NUPI-rapport.

Forskere har sett på hva vi kan vente oss på utenriks- og sikkerhetsfeltet når Trump blir president igjen.

6. november ble det klart at Donald J. Trump blir USAs neste president.

– Hvis Trump fortsetter å signalisere at «vi skal ikke trekkes inn i nye kriger», kan det i verste fall tolkes som at landet ikke vil trå til og støtte allierte. Vi får se hva han sier fremover, men dette er en bekymring som finnes i en del hovedsteder, sier forsker Karsten Friis ved NUPI.

Han er en av forfatterne bak rapporten US and UK Elections: Implications for NATO and Northern European Security, som ble publisert tidligere i høst. 

Uttalelser kan være farlige

Rapporten så på hva Europa kan forvente på forsvars- og sikkerhetsfronten dersom henholdsvis Trump og Harris vant valget. Nå er resultatet klart.

Donald Trump har flere ganger truet med å trekke USA ut av Nato. Friis tror ikke det skjer, men han er klar på at slike uttalelser kan være farlige.

– Det kan invitere til provokasjoner og tester, altså at Russland eller Kina vil teste oss, og dermed skape nye situasjoner der vi er nødt til å reagere. Så det kan bli en farligere situasjon ut av det, sier han.

Forsatt støtte til Ukraina

Uansett må Europa ta mer ansvar for egen sikkerhet, ifølge rapporten. Trump har uttrykt skepsis til støtte til Ukraina mange ganger.

– Hvis alle europeiske stater får panikk, kan det bli en selvoppfyllende profeti. Den beste måten å sikre videre amerikansk støtte til Nato på er at Europa viser handlekraft med tanke på egen sikkerhet og øker støtten til Ukraina, mener Friis.

Det er nemlig en annen del av verden som trekker USAs oppmerksomhet i motsatt retning av Europa.

– USAs fokus på Asia og Stillehavet er økende, og de militære og politiske ressursene er begrenset. Europa må nok belage seg på å ta en enda større del av den sikkerhetspolitiske byrden i årene fremover, oppsummerer Friis.

Viktige punkter i rapporten

 (Merk at rapporten ble skrevet før valget)

  • Det amerikanske presidentvalget vil få store konsekvenser for Natos fremtid og europeisk sikkerhet.
  • Harris ville sannsynligvis tilbudt mer kontinuitet med politikken til den nåværende Biden-administrasjonen overfor Nato og Ukraina. Europeiske allierte burde likevel ha forberedt seg på at USA kunne komme til å flytte flere ressurser og mer oppmerksomhet til Asia-Stillehavsregionen, gitt Kinas ambisjoner og innflytelse.
  • En andre periode med Trump vil gi større usikkerhet og potensielt et dramatisk skifte i USAs Nato-politikk. Trumps langvarige skepsis til alliansen, samt innflytelse fra rådgivere som deler dette synet, kan føre til at USAs rolle i europeisk sikkerhet blir betydelig svekket.
  • Med Trump i presidentstolen kan europeere oppleve at sikkerhetsalliansen med USA kastes ut i kaos og dermed bli tvunget til å vurdere vanskelige og ubehagelige steg for å styrke sin egen sikkerhet.
  • Storbritannias nye Labour-regjering, under statsminister Keir Starmer, har uttrykt en tilnærming som setter «Nato først» og ønsker å «tilbakestille» forholdet til Europa. De gjennomfører en strategisk forsvarsgjennomgang for å vurdere fremtidige sikkerhetsbehov i lys av det skiftende geopolitiske landskapet. I dette er det amerikanske valgresultatet en avgjørende faktor.
  • Norge og andre nordiske land må forberede seg på mindre amerikansk militært nærvær i Europa. Det ville ha vært tilfelle uavhengig av hvem som vant valget. Dette gjør det nødvendig med mer europeisk ansvar for forsvar og tettere samarbeid mellom allierte, inkludert økte forsvarsbudsjetter og integrering av militære styrker.
  • Referanse: 

    Karsten Friis, Ed Arnold og Max Bergmann: US and UK Elections: Implications for NATO and Northern European Security. NUPI, Rapport, 2024.

Om rapporten

De tre forskerne har undersøkt hvordan utfallet av det amerikanske valget vil påvirke sikkerhetspolitikken i Storbritannia og Nord-Europa. Rapporten diskuterer potensielle konsekvenser av en seier for henholdsvis Harris og Trump, samt den nye britiske regjeringens sikkerhetspolitiske orientering. Hva betyr dette for Norge og Nord-Europa?

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article