Mitt råd til morgendagens ledere: Ta lederskap

4 weeks ago 9


 Tidligere leder i Norwegian, Jacob Schram, har et råd til fremtidige ledere. Foto: Adrian Nielsen / E24

Jeg har møtt mange ledere som ikke tar lederskap.

  • Jacob Schram

    Jacob Schram

    Styremedlem Oslo Business Forum

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

I disse dager er det mange som tar sine første ordentlige steg inn i arbeidslivet. Blant dem finnes fremtidens toppledere. Jeg ønsker dele videre et viktig råd jeg selv fikk tidlig i min lederkarriere:

«Ledelse er ikke noe du får, det er noe du tar». 

Denne læresetningen ble hamret inn av kaptein Bjarne Thun på Befalsskolen for Infanteriet i Sør-Norge tilbake i 1981. Jeg tenkte ikke så mye på det den gangen. Det var liksom en del av meg å tenke slik – jeg hadde alltid søkt lederskap gjennom ungdomsårene som speider, og det var vel også grunnen til at jeg søkte befalsskolen i Forsvaret.

Noen tror de kan lede gjennom e-post eller Slack

I etterkant har jeg derimot reflektert en god del over akkurat dette rådet. Jeg har nemlig, i løpet av mine 35 år i arbeidslivet, møtt mange ledere som ikke tar lederskap.

Noen tror de kan lede gjennom e-post eller Slack, andre liker ikke å ta beslutninger. Noen unngår konflikter og diskusjoner, andre vil helst at sidemannen skal ta initiativet.

Men hvorfor er de da ledere?

Jeg tror det er blitt for populært å bli leder, og at presset og ambisjonene om å oppnå en lederrolle er for høye hos mange.

Det forventes at man må bli leder for å lykkes i næringslivet, men det er slett ikke sant.

Les på E24+

Gjør du alt rett, er noe feil

Det er mange som ikke har ledergenet i seg, men som lykkes ved å utvikle seg i en faglig retning. De som har lederevner, må i tillegg åpne opp og dyrke det for å få egenskapene til å utvikle seg og blomstre. Det er å ta lederskap, og det er ofte forskjellen mellom gode og gjennomsnittlige ledere.

Det finnes ingen fasit for lederskap, slik jeg ser det. Lederskap er noe som er sterkt knyttet til personen som leder. Det er skrevet metervis av bøker om lederskap, og i jakten på å finne sin egen personlige lederstil kan det være fint å la seg inspirere og utfordre. Én viktig forutsetning for å lykkes som leder, er at du må like folk. Dette kan høres ut som en selvfølgelighet, men dessverre en mangel jeg ser hos mange ledere.

Den største utformingen av eget lederskap kommer imidlertid gjennom egen erfaring. Og for å bygge en slik erfaring er det klare rådet å ta ledelse.

Les på E24+

Unge sliter i arbeidslivet: – Vil vise at man fortjener plassen man har

Les også

Sparebanken Vest-sjefen: – Rigger oss for å bli en tøff konkurrent

Read Entire Article