Milliardærene som har flyttet fra Norge, har dobbelt så høy avkastning

2 weeks ago 14


Milliardærene som har flyttet fra Norge, har det siste året oppnådd dobbelt så høy avkastning på formuen som sine milliardærkolleger i Norge.

Mangemilliardær John Fredriksen byttet i 2006 til kypriotisk statsborgerskap. Foto: INTS KALNINS / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Færre og færre milliardærer har hele sin formue plassert i Norge. Det har vist seg å være lønnsomt, skriver Kapital.

I alt har minst 64 personer på Kapitals liste over landets 400 rikeste en utenlandsk adresse. Tar man med utflyttede arvinger med eierandeler i familiebedrifter, ender tallet på 101.

Verdien av alt disse personene kontrollerer og eier utgjør 1.037 milliarder kroner. Det tilsvarer 48,5 prosent, eller nær halvparten, av den samlede formuen på listen, som totalt beløper seg til 2.139 milliarder kroner.

Kapital har sammenlignet formuesutviklingen til utflytterne og deres familier det siste året med formuene til de rike som fortsatt er bosatt i Norge.

Mens patriotene de siste tolv månedene kan vise til en verdijustert avkastning på linje med Oslo Børs på knappe ni prosent, har skatteflyktningene i samme periode økt sine formuer med over 20 prosent. Utflytterne kan altså vise til dobbelt så høy avkastning som de rike her hjemme.

Professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Ola H. Grytten, etterlyser handling.

– Dette begynner å bli en alvorlig utfordring og skaper samtidig signaler om kapitalflukt fra Norge, noe som kan påvirke utlendingers investeringslyst. Dette begynner også å gjøre innhogg i skatteprovenyet. Og da blir spørsmålet: Hva har man tenkt å gjøre med det? spør Grytten.

Read Entire Article