Mer nyansert om energiomstillingen

4 weeks ago 11


Torgrim Reitan, finansdirektør i Equinor. Foto: Marius Lorentzen / E24

Equinors finansdirektør svarer på kritikken fra Zero.

  • Torgrim Reitan

    Torgrim Reitan

    Finansdirektør i Equinor

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er et leserinnlegg

Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Equinor har godt av å bli utfordret på vår rolle i energiomstillingen. Det er en rolle det knytter seg store forventninger til. Og kanskje kan vi bli bedre til å glede oss over alt som går i rett retning. Når det er sagt, gjør vi ikke energiomstillingen noen tjeneste ved å undervurdere eller underkommunisere utfordringene vi møter eller hva som skal til for å lykkes.

I sitt innlegg Equinors utsikt fra oljetåka kommer Zeros leder Stig Schølset med noen gode poeng rundt hva som for tiden går i riktig retning og med tilstrekkelig hastighet i energiomstillingen, men også med vurderinger av mine utsagn i E24s podkast som jeg ikke kjenner meg igjen i.

Equinor har en tydelig ambisjon om å være et ledende selskap i energiomstillingen. I fjor investerte vi om lag 30 milliarder kroner i fornybar og lav-karbonløsninger. Vi startet opp produksjonen i det som blir verdens største havvindpark, Dogger Bank i Storbritannia. Det tok ni år å få tillatelsene på plass fra lisenstildelingen, et eksempel på at en del sider ved energiomstillingen tar tid. På norsk sokkel er verdens første kommersielle anlegg for CO₂-lagring, Northern Lights, snart klart for oppstart, og vil trygt lagre karbondioksid under havbunnen.

Equinor må kreve god avkastning også på grønne prosjekter. Det er en forutsetning for å lykkes i energiomstillingen, og for at nye teknologier skal kunne skaleres opp i den størrelsen som trengs. Vi har en tydelig strategisk retning, men hver for seg må alle prosjekter være verdiskapende for våre aksjonærer, leverandører og samfunnet for øvrig. Dette må ligge til grunn når ulike tiltak for omstilling diskuteres.

Energiomstillingen har høy fart på enkelte områder, som storstilt vekst i solkraft. Kina bygger ut solkraft i enorm hastighet, men landet bygger fremdeles ut kullkraft. Også i resten av verden vokste utbyggingen av kullkraft i 2023. Vi er fortsatt, men forhåpentligvis ikke lenge, i en situasjon der ny kraftproduksjon bare dekker økt energibehov, snarere enn å erstatte fossil energi.

Når IEA følger om ulike teknologier utvikler seg raskt nok til å lykkes med energiomstillingen, løfter de i likhet med Zero frem at solkraft lykkes. Og det er bra. Imidlertid er dette en av tre teknologier som er i rute, mens resten av de nesten 50 teknologiene som følges trenger økt innsats eller henger bak. I denne kategorien finner vi både luftfart, tungtransport, verdikjeder for CO₂-lagring, utfasing av kull og annet av stor betydning for kutt av klimagassutslipp.

Vindkraft er et av områdene der IEA påpeker at «mer innsats trengs». Havvindindustrien, der Equinor har sine største fornybarprosjekter, har strevd med høyere kostnader og lavere marginer. Vi jobber vi for å sikre solide prosjekter, med en gjennomføring og lønnsomhet som må til for å bygge en industri.

I tillegg til havvindindustriens første krise, ser vi også at fornybarselskapet Ørsted stoppet arbeidet med sitt store hydrogenprosjekt i Sverige fordi markedet for grønt drivstoff utvikler seg saktere enn ventet. Norske NEL Hydrogen har satt fabrikken til 400 millioner dollar i Michigan, USA, på vent. Dette viser at omstilling er krevende og usikkerheten er høy. Noen av de nye markedene vi trenger i energiomstillingen, for eksempel for hydrogen, blå/grønn ammoniakk og karbonfangst, transport og lagring, utvikler seg i dag ikke raskt nok til at vi som samfunn når målene vi har satt oss.

Energiomstillingen avhenger ikke bare av tiltak på tilbudssiden, også etterspørselen etter energi må dekkes av nye løsninger som er lønnsomme for leverandørene og tilstrekkelig billige for forbrukerne – og det tar tid.

Energiomstillingen vil kreve mye fra mange, den vil være svært utfordrende og vil skje i ulikt tempo i ulike geografier og markeder. Equinors tydelige ambisjoner står ved lag, og vi fortsetter å investere og bygge opp en lønnsom virksomhet for et energisystem for fremtiden. Vårt fokus er å bringe frem lønnsomme, storskala, industrielle prosjekter, det er gjennom dette at vi får til en reell omstilling.

Les også

Norske selskaper dropper milliardprosjekter

Les også

Den grønne karavanen går saktere

Read Entire Article