Mener makrotall er «godt nytt»: – Reell mulighet for rentekutt allerede i januar

2 days ago 3


Nye tall fra norsk økonomi og forventninger om dempet lønnsvekst gir et «ideelt bilde», mener makroøkonom.

 Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

– Alle tallene vi har fått i dag er godt nytt med tanke på å få stabilisert inflasjonen rundt måletstabilisert inflasjonen rundt måletPrisveksten har lenge vært over Norges Banks mål om to prosent, og sentralbanken har svart med å sette renten kraftig opp. , mener makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

Tallslippet fra SSB viser at norsk økonomi vokste mer enn ventet, mens Norges Banks undersøkelse viser forventninger om dempet lønnsvekst neste år.

– Vi tror ikke det endret de umiddelbare renteutsiktene, men samtidig er nå kronekursen nær Norges Banks prognose, inflasjonen har falt mer enn ventet og økt produktivitetsvekstproduktivitetsvekstDet er mange måter å måle produktivitet på, som forteller oss hvor godt vi utnytter ressursene i samfunnet. Vanligst er såkalt arbeidsproduktivitet, som måler hvor mye produksjon man får ut av hvert utførte timeverk. demper kostnadsveksten, sier Alsvik til E24.

– Det betyr at vi mener det er en reell mulighet for kutt allerede i januar, sier hun.

– Ideelt bilde

Handelsbanken har en prognose om at Norges Bank vil sette ned renten i mars neste år, men ser altså en mulighet for tidligere rentekutt etter dagens oppdateringer.

Alsvik sier at SSB-tallene viser sterkere utvikling i norsk økonomi og høyere vekst i sysselsettingen enn ventet.

– Det viser at økonomien takler de høye rentene bedre enn forventet.

Hun sier at også «produktiviteten produktiviteten Det er mange måter å måle produktivitet på, som forteller oss hvor godt vi utnytter ressursene i samfunnet. Vanligst er såkalt arbeidsproduktivitet, som måler hvor mye produksjon man får ut av hvert utførte timeverk.er justert opp», altså at det kan produseres mer uten at ressursbruken øker like mye.

– Det betyr at kostnadsveksten nå tar seg mer ned. Dette er et veldig ideelt bilde sånn sett, sier Alsvik.

Venter dempet lønnsvekst

Norges Banks ferske forventningsundersøkelse for fjerde kvartal viser følgende:

  • Partene i arbeidslivetPartene i arbeidslivetArbeidstakerorganisasjonene (f.eks. LO) og arbeidstakerorganisasjonene (f.eks. NHO) venter en årslønnsvekst på 4,9 prosent i år, ned 0,2 prosentpoeng fra forrige undersøkelse i tredje kvartal.
  • Neste år venter partene at lønnsveksten avtar til 4 prosent. Anslaget er uendret fra forrige undersøkelse.
  • Samtidig venter de at prisstigningen vil være på 3,3 prosent om tolv måneder, ned 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.
  • Reallønnsveksten, altså lønnsvekst fratrukket prisstigning, vil bli på 1,5 prosent i år og 1 prosent neste år, venter partene.

Les også

Islands sentralbank slår til med dobbelt rentekutt

Forventningene til lønnsveksten neste år blant partene i arbeidslivet er fortsatt lavere enn det Norges Bank har sett for seg, påpeker Alsvik.

– Siden det fortsatt er lavere er det trolig at Norges Bank vil gjøre en liten nedjustering av lønnsforventningene for neste år, sier hun.

Hvis lønnsveksten blir lavere kan det gi rom for rentekutt fra Norges Bank, fordi høyere lønnsvekst kan smitte over til høyere prisvekst.

Prisveksten i Norge har bremset mye fra de skyhøye nivåene etter pandemien, men ligger fortsatt et stykke over Norges Banks mål på to prosent.

Viktig for renten

Undersøkelsen måler hva økonomieksperter, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene tror om utviklingen i blant annet lønn, priser og sysselsetting. Den gjennomføres fire ganger i året.

Resultatene er viktige faktorer når Norges Bank skal vurdere økonomien i forbindelse med rentesettingen.

Norges Banks neste rentebeslutning kommer i desember.

Norges Bank har ventet lenger med å kutte renten enn mange andre sentralbanker og har sagt at det første rentekuttet trolig kommer i første kvartal neste år.

Lønnsomhet og sysselsetting

Blant næringslivslederne er det 26,1 prosent som venter at lønnsomheten i egen bedrift skal bli bedre de neste tolv månedene. Det er opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Andelen som venter uendret lønnsomhet er på 40,1 prosent, mens 29,3 prosent ser for seg svekket lønnsomhet.

Undersøkelsen viser også at 24,3 prosent av næringslivslederne forventer å ha flere ansatte om tolv måneder. Det er ned 3,4 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Samtidig venter 46,1 prosent at bedriften har like mange ansatte som i dag, mens 28,7 prosent tror de vil ha færre ansatte.

Read Entire Article