Helsesituasjonen for oppdrettslaksen i området er for alvorlig til å tillate utvidelse, mener tilsynet.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Mattilsynet har avslått Frøya Laks’ søknad om å bygge et nytt anlegg for oppdrettsfisk.
- Mattilsynet mener at helsesituasjonen på oppdrettslaksen i området er «så alvorlig og presset» at det er «uansvarlig» å bygge nye eller utvide eksisterende anlegg i området.
- Området er blant annet rammet av sykdommen infeksiøs lakseanemi og situasjonen «har eskalert gjennom sommeren» og «rammet svært mange anlegg».
- Frøya er Norges største oppdrettskommune og har en rekke anlegg for oppdrett av laks og regnbueørret.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Mattilsynet har avslått Frøya Laks’ søknad om å bygge et nytt anlegg for oppdrettsfisk med maksimal tillatt biomasse (MBTMBTbestemmer hvor mye levende fisk innehaveren av tillatelsen kan ha stående i sjøen til enhver tid) på 2.433 tonn, ifølge et vedtak.
Anlegget skulle opprettes på øya Klovningen utenfor Frøya i Trøndelag.
Frøya Laks er eid av Frøy Kapital, som er investeringsselskapet til laksemilliardær Helge Gåsø.
Les på E24+
Veddemål på lakseras tårnes opp: – Betydelig risiko
Mattilsynet: Smittesituasjonen «har eskalert»
Mattilsynet mener at helsesituasjonen på oppdrettslaksen i området er «så alvorlig og presset» at det er «uansvarlig» å bygge nye eller utvide eksisterende anlegg i området.
Frøya er Norges største oppdrettskommune og har en rekke anlegg for oppdrett av laks og regnbueørret.
Dagens smittesituasjon beskrives som «svært alvorlig», og tilsynet mener den trolig vil vedvare «i lang tid fremover». Området er blant annet rammet av sykdommen infeksiøs lakseanemi og situasjonen «har eskalert gjennom sommeren» og «rammet svært mange anlegg», fremgår det.
I tillegg beskrives et «stort trykk av lakselussmitte» og tilfeller av såkalte listeførte sykdommerlisteførte sykdommersykdommer som er vurdert som alvorlige og meldepliktige til Mattilsynet, som pankreassykdom og bakteriell nyresykdom.
Les også
Milliardærøya: Ingenting er som en god milliardærkrangel
– Deler bekymringen
Dersom smittesituasjonen i området bedrer seg «betydelig», er Mattilsynet åpen for å vurdere en ny søknad.
Klaus Hatlebrekke er daglig leder i Frøya Laks og investeringsdirektør i Frøy Kapital.
Han skriver i en e-post til E24 at Frøya Laks er et ungt oppdrettsselskap, som jobber for å etablere seg med egne lokaliteter. Laksen produseres i samarbeid med oppdretteren Måsøval.
– Vi deler bekymringen for sykdomssituasjonen, og vil i samråd med Mattilsynet prøve å finne akseptable løsninger på utfordringene, sier Hatlebrekke.
Avslag for Salmar
I begynnelsen av august skrev IntraFish at laksegiganten Salmar fikk avslag på søknad om å opprette et nytt anlegg ved det gamle fiskeværet Kya, som også ligger utenfor Frøya.
Oppdrettslaksens helsesituasjon ble trukket frem som hovedårsak til avslaget.
Norskekysten er delt inn i 13 produksjonsområder (PO) for å minimere smitte av lakselus.
Produksjonsområde 6, som omfatter Nordmøre og Sør-Trøndelag (inkludert Frøya), skiftet farge fra grønt til gult i trafikklyssystemet (se faktaboks) for havbruk i våres.
Gul farge betyr at miljøpåvirkningen fra havbruksnæringen er moderat, og at oppdretterne i området ikke får øke produksjonen.
– Eksplosjonsaktig økning
Frøya er imidlertid ikke det eneste stedet i Norge som er utsatt når det kommer til lakselus.
– I nord så vi en eksplosjonsaktig økning og mangedobling av antall luselarver i sommer, sier havforsker Anne Sandvik ved Havforskningsinstuttet.
Produksjonen av lakselus har aldri vært høyere i nord enn den er nå, ifølge forskeren, som mener det skyldes høy sjøtemperatur i sommer.
Nord-Norge som kjent hatt usedvanlig godt vær i sommer, og de høye temperaturene har fortsatt i september.
Høye temperaturer gjør at livssyklusen til lakselus går raskere, noe som fører til flere lus. Det øker også lusens evne til å feste seg på fisk, ifølge Havforskningsinstituttet.