Matprisene falt med 1,3 prosent fra juli til august

1 month ago 12


Det var bred prisnedgang på matvarer i august, men kjøttvarer steg i pris, ifølge SSB.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres ...

– Det er vanlig at matprisene faller fra juli til august, og det ser vi også i år. Likevel er tolvmånedersveksten for matvarer på 4,5 prosent, som er godt over den samlede prisveksten, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå, i en uttalelse.

Fra juni til juli var prisveksten på matvarer på 3,2 prosent, noe SSB fastslo bidro til å holde prisveksten oppe.

Den generelle prisveksten kom inn lavere enn ventet på forhånd og endte på 2,6 prosent i august, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det var noe under hva som var ventet på forhånd.

– Det er fortsatt slik at energivarene demper prisveksten, mens prisene på matvarer, husleie og enkelte andre tjenester er med på å holde prisveksten oppe, sier Kristiansen.

Les på E24+

Økte levekostnader: Mikkel Olsen (25) har jobbet nær 30 dager i strekk

Vært svingninger

Så langt i år har prisveksten på matvarer svingt kraftig. April var måneden med høyest prisvekst, da matvareprisene steg med 3,3 prosent. Til sammenligning falt prisene nesten 2 prosent i mars.

Den generelle prisveksten i Norge har vært på vei nedover i lang tid, i takt med de gjentatte rentehevingene fra Norges Bank. På under to år satte sentralbanken opp styringsrenten fra 0 prosent til dagens 4,5 prosent.

Dagens rentenivå har ligget fast siden rentemøtet i desember i fjor.

Les på E24+

Fire eksperter: Disse aksjene ville de kjøpt nå

Read Entire Article