Lærte norsk gjennom russesanger: – Bør ikke si de ordene på TV

1 day ago 4


I 2020 forlot han Østerrike til fordel for Norge. Og på imponerende kort tid har han lært seg flytende norsk.

Under intervjuet med NRK besvarer Mika Vermeulen, som imponerte med en knallsterk 2. plass sammenlagt i Tour de Ski, alle spørsmål på norsk med den største selvfølgelighet.

Han retter en stor takk til norsk russe- og festmusikk for at han mestrer språket så godt.

Jeg liker å synge i dusjen, og da hjelper det litt med russelåter.

Hvilke ord var det du lærte der?

Jeg vet ikke om jeg bør si de ordene på TV, men det er masse om f**** og h****, gliser Vermeulen.

De første norske ordene Vermeulen lærte var altså av det mer vulgære slaget. Og NRK kan avsløre såpass at det dreier seg om det kvinnelige kjønnsorganet og et av verdens eldste yrker.

– Det er jo sant, de synger bare om sånn i de låtene. Vi har jo ikke sånn i Østerrike. Det er litt kultur, og det er jo gøy, sier 25-åringen.

Tix

ARTIST: Andreas «Tix» Haukeland får mye av æren for Vermeulens språkkunnskaper.

Foto: AFP

Språkforsker ved Universitetet i Oslo Bente Ailin Svendsen liker Vermeulens kreative tilnærming og sier populærkultur kan være en effektiv måte å lære seg et nytt språk.

Dersom man har en lidenskap eller stor interesse for noe, som for eksempel musikk, film og litteratur, vil dette være supre innganger til det å lære et nytt språk. Da vil man gjerne investere mye tid og krefter i å lære, nettopp fordi det er drevet av en søken etter å forstå det som formidles, sier hun.

Østerrikeren trekker frem «Tix», Ringnes Ronny og festcountrybandet Vassendgutane som viktige kilder til læring. Og viser frem sangstemmen ved å synge «Silikon i tatti» av sistnevnte band.

Bedøm sangstemmen her:

Østerrikske Mika Vermeulen flyttet til Norge i 2020. For å lære norsk har han hørt på Tix russelåter og Vassendgutane.

Rømte hjemlandet etter dopingskandalen

Årsaken til at Vermeulen endte opp i Norge, har imidlertid et mer alvorlig bakteppe. 25-åringen ble som alle andre sjokkert da dopingbomben smalt i hjemlandet i 2019.

Østerrikerne Dominik Baldauf og Max Hauke ble begge tatt for bloddoping under VM på hjemmebane. Sistnevnte ble tatt på fersken med en nål i armen, og bildet av Hauke spredte seg verden rundt.

Skammen var enorm. Ikke bare for de dopingtatte langrennsutøverne, men for hele Østerrike.

Max Hauke

TATT: Max Hauke ble utestengt for bloddoping.

– Det er jo bare dritkjedelig. De var bare idioter. Jeg kan ikke si noe annet om det.

Har du tilgitt dem?

Jeg har ikke tillit til ham, men jeg tenker ikke på de gutta. De får gjøre hva de vil, så lenge de holder seg unna alt som har med idrett å gjøre, sier Vermeulen.

Gudbrandsdølen Dagningen har tidligere omtalt Vermeulens vei til Norge.

Norske Knut Nystad trente Østerrike tidligere, og det var han som overtalte Vermeulen til at han skulle gi Norge en sjanse. Han har aldri angret på at han turte å flytte.

– Jeg var ganske lei idrettskulturen og alt som hadde skjedd i Østerrike. Jeg snakket ganske mye med Trond, som sa at jeg måtte flytte til Norge om jeg ville oppleve langrenn og idretten sånn som den virkelig er. Det er det beste valget i karrieren min, konkluderer han.

Vil du også lære norsk? Hør radiodokumentaren om Vassendgutane:

Oppkalt etter dopingtatt folkehelt

For Vermeulen har virkelig fått fart på karrieren, og er blitt en av verdens desidert beste skiløpere på herresiden. Under VM i Trondheim er han blant dem som kan snyte Norge for medaljer.

Nå har han også begynt å få mer oppmerksomhet. Og snodig nok er det i Finland han er størst utenfor Østerrike.

– Det var en gammel finsk dude som sto ute i skogen og ropte «Heia Myllylä!». Jeg tenkte bare «hva faen?».

Mika Myllylä

VM-HELT: Mika Myllylä.

Foto: Calle Törnström / Scanpix

Forklaringen er at Vermeulen er oppkalt etter den tidligere finske skiløperen Mika Myllylä. I 1999 var det VM i Rausau i Østerrike, og samme år kom nå 25 år gamle Vermeulen til verden.

Myllälä tok tre VM-gull i Ramsau og foreldrene var ikke lenger i tvil om navnevalg. To år senere, i 2001, var det ski-VM på hjemmebane i Lahti for Myllylä. Det endte i skandalen, slik som for Hauke og co. 18 år senere.

Myllylä ble sammen med flere andre finske løpere tatt for doping i en av idrettens største skandaler. Finnenes største skihelt ble utestengt fra idretten, og etter karrieren slet han med alkoholproblemer og å finne sin plass i livet. I 2011 døde Myllylä i eget hjem.

– Det er først og fremst trist hvordan det endte. Måten han opplevde det på, er trist. Det ønsker du for ingen. Jeg kan bare si at jeg er glad for at vi er i 2024 og ikke i 1999, sier Vermeulen.

Se «Best i verden» om den finske dopingskandalen:

Finnene gledet seg til det som skal bli tidenes skifest på hjemmebane. Hvor Mika Myllylä, Virpi Kuitunen, Jari Isometsä og de andre hjemmehåpene endelig skulle detronisere de suverene nordmennene. I stedet ender VM i Lahti i 2001 opp som et nasjonalt traume. Og i en finsk sauna blir det i all hemmelighet bestemt at én mann skal ta på seg skylden for hele skandalen.

Publisert 06.01.2025, kl. 10.49

Read Entire Article