Kroeier raser mot Vedum: – Finnes ikke noe fornuftig resonnement

4 months ago 37


Kroeier og NHO reiseliv mener restauranter straffes for å skape arbeidsplasser: – Ville koste Norge anslagsvis mellom 4 og 6 milliarder kroner i året, svarer Regjeringen.

Kroeier, Øyvind Frich mener det er urettferdig at han må betale 25 prosent moms, imens hans konkurrenter på bensinstasjoner kun trenger å betale 15 prosent moms. Foto: Karl Biehl, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Slik det er i dag, betaler man 25 prosent moms når man svarer «sitte her» på spørsmålet «ta med eller sitte her?». Svarer man det andre alternativet, er momsen kun 15 prosent.

Debatten om serveringsmomsen har foregått i veldig mange år. Nå har NHO Reiseliv fått fullstendig nok.

De krever likebehandling av næringsmidler uavhengig av om de selges i butikk eller serveres på restaurant. De mener dagens ordning straffer restauranter som skaper arbeidsplasser.

– Våre medlemmer opplever at de ulike satsene straffer dem som skaper ekstra arbeidsplasser gjennom servitører og lokaler, sier fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal.

Les Finansdepartementets svar lenger ned.

Les på E24+

Ekspertene: Dette blir boligprisvinneren i høst

 Fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal mener medlemmene føler de blir straffet. Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv | Per Sollerman

– Iallfall like konkurransevilkår

En annen som ikke likser denne momsen er kroeier og tidligere AP-politiker, Øyvind Frich.

– Her har Støre og Vedum en skikkelig nøtt å knekke for seg selv. Vi i bransjen kan knekke den for dem. Det finnes ikke noe fornuftig resonnement for hvorfor det skal være to forskjellige momser, sier han.

Frich har sittet som vara for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Innlandet og har vært aktiv i lokalpolitikken i Dovre kommune. I dag eier han flere hoteller og serveringssteder i Innlandet.

Han forteller at hans serveringssteder må betale 25 prosent moms, mens konkurrenter, for eksempel bensinstasjoner, kun betaler 15 prosent moms.

I tillegg til å kritisere regjeringen, har han også en løsning: Han vil at momsen skal harmoniseres, slik at alle betaler for eksempel 17 prosent moms.

– Da har vi iallfall like konkurransevilkår og staten taper ikke en krone. Blir satsen 20 prosent, tjener staten mest sannsynlig 6-7-8 milliarder ekstra, mener han.

Les på E24+

Hva sier sentralbanksjefen om rentefremtiden?

Ville kostet milliarder

Regjeringen sier til E24 at de ikke har noen planer om å gjøre endringer i momsen.

– Selv om formålet med merverdiavgiften er å skaffe staten inntekter på en enkel måte, er det likevel noen unntak til den ordinære satsen på 25 prosent, sier statssekretær i Finansdepartementet, Erlend Trygve Grimstad fra Senterpartiet.

Statssekretær Erlend Trygve Grimstad fra Senterpartiet. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB

Unntaket er på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, imens servering ikke er innenfor det som er unntaket.

– Med servering menes servering av mat- eller drikkevarer dersom forholdene ligger til rette for fortæringfortæringDet å spise eller drikke noe. på stedet. «Takeaway» anses derimot som omsetning av mat og drikke, og har 15 prosent sats, sier Grimstad.

– Å innføre reduserte satser i merverdiavgiften reduserer statens inntekter, med konsekvensen at andre skatter må økes eller at overføringer til velferdsformål må kuttes. Å innføre redusert sats for servering ville koste Norge anslagsvis mellom 4 og 6 milliarder kroner i året.

Read Entire Article