Det er børsuro over hele verden. Stemningen på Wall Street surner ytterligere etter viktige jobbtall.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres gjennom handelsdagen.
Slik ligger det an i førhandelen på Wall Street like etter kl. 14.30:
- S&P 500-futures er ned 1,8 prosent
- Nasdaq-futures er ned 2,5 prosent
- Dow Jones-futures er ned 1,3 prosent
Arbeidsmarkedsrapporten Nonfarm payrolls, som ble sluppet en time før åpningstid, inneholder jobbveksten i USA forrige måned. Dette omtales tidvis som «månedens viktigste tall».
Det ble skapt 114.000 nye jobber i USA i juli. Det var lavere enn forventingene om en jobbvekst på 175.000.
Det var nedgang i førhandelen også før jobbtallene kom, etter at det har vært bredt børsfall verden over det siste døgnet. Nedgangen tiltok ytterligere etter at jobbtallene kom.
Les på E24+
Det er noe med Kamala
– Markedet har vært preget av litt resesjonsfrykt de siste dagene, og dette vil nok forsterke det, sa Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets, til E24 etter jobbtallene.
Børsuro i verden
Det har vært dårlig stemning i verdensmarkedene det siste døgnet. Pilene pekte nedover på Wall Street allerede torsdag, da det endte med et kraftig tek-fall.
Nedturen har fortsatt både i Asia og Europa i dag. Nikkei-indeksen i Tokyo falt så mye som 5,8 prosent. Oslo Børs styrte mot et fall på mer enn to prosent.
En rekke analytikere knytter dette til frykt blant investorene for at det kan gå mot dårligere økonomiske tider, og til og med resesjon. Det pekes på bekymring for at Fed har ventet for lenge med å kutte renten til å unngå en svakere økonomisk utvikling og økt arbeidsledighet.
Torsdag kom det nøkkeltall som viste at antallet amerikanere som søkte om ledighetstrygd forrige uke økte, og at industriaktiviteten i USA (ISMs PMI) falt til det laveste på åtte måneder.
Rentefall
Nedgangen i rentemarkedene har også fortsatt fredag.
For amerikanske statsrenter har den viktige amerikanske tiåringenamerikanske tiåringenAmerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid. Omtales gjerne som «verdens viktigste rente», fordi den påvirker renter og finansmarkeder verden over. bikket under 4 prosent for første gang siden februar. Tiåringen ligger på 3,86 prosent i skrivende stund, etter å ha ligget på 3,94 prosent i forkant av nonfarm payrolls.
Troen på rentekutt i USA har økt ytterligere.
Markedet priser helt inn fire rentekutt i 2024 etter at jobbtallene. I forkant av dette hadde troen på amerikanske rentekutt allerede økt tydelig, til at markedet priset inn ett rentekutt på hvert av de tre Fed-møtene som er igjen i 2024.
Tidligere i uken holdt USAs sentralbank (Fed) igjen renten uendret, som var helt som ventet.
Oljeprisen (brent spot) har også falt jevnt og trutt det siste døgnet. Den ligger på rundt 78 dollar rundt åpning på Wall Street, ned nesten to dollar siden midnatt.
Kraftige fall for Amazon og Intel
Gårsdagen bød også på kvartalsresultater fra flere store teknologiselskaper.
Amazon var ned rundt 9 prosent i førhandelen. Selskapet leverte blant annet svakere guiding for tredje kvartal enn analytikerne hadde trodd.
Intel meldte om skuffende resultater og planer for store kostnadskutt. 15.000 ansatte mister jobben hos selskapet. Intel-aksjen var ned mer enn 24 prosent i førhandelen.
Apple var tilbake til omsetningsvekst forrige kvartal, og leverte høyere inntekter og overskudd. Samtidig fortsetter tekgiganten å slite med salget i Kina. Aksjen var ned rundt 1,4 prosent i førhandelen.
Snap, som står bak Snapchat, skuffet analytikerne med selskapets egne forventninger til resultatet for tredje kvartal. Aksjen var ned rundt 20 prosent i førhandelen.