Kraftig økning utenfor storbyene: – Søker seg til attraktive områder

2 weeks ago 12


Boligforsker tror nordmenn nå trekker mot de mest attraktive og sentrale delene av landet.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Rentenivået er fortsatt høyt, og selv om det ser ut som nyboligbyggingen har passert bunnivået, er det ingen tegn til at det skal tilføres store mengder nye boliger til markedet.

Da tror du kanskje nordmenn setter seg trygt i sin nåværende bolig og venter ut stormen før man flytter på seg?

Les på E24+

Slik tjener de millioner på bolig

Feil!

Faktisk er det flere nordmenn nå enn på lenge som prøver å kvitte seg med boligen sin. Men ferske tall viser at det kan være vanskeligere enn på lenge å selge i distriktene.

Størst tilbud utenfor storbyene

Akkurat nå ligger et 21.720 boliger til salgs på markedsplassen Finn.

– Ser man dette opp mot høstsesongen generelt foregående år, så er det nå rekordutvalg av boliger for den norske boligkjøperen, sier sjef i Finn Eiendom Jørgen Hellestveit.

Jørgen Hellestveit

Sjef i Finn eiendom

Det er nå 13 % flere enn på samme dag for ett år siden, og hele 63 % mer enn samme dag for to år siden, forteller han.

Også eiendomsmeglere melder om det de kaller en «ekstremhøst».

– Vi må opp mot omsetningsårene under corona for å finne lignende tall. Høsten har vært uvanlig travel, og det legges ut og selges masse boliger om dagen, sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Renate Sørestrand Hansen.

Bergen er blant byene der det er færre boliger i dag enn for et år siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Selv om boligmarkedet har steget med over 8 prosent hittil i år, tyder alt på at optimismen fortsatt er stor. Alt tyder på at rentetoppen nådd, og det er en forventning om at prisene skal opp de kommende årene. Det skyldes særlig mangelen på nybygg i markedet, sier Hansen.

Storbyene tryggere

På overflaten ser det altså ut som boligmarkedet fortsetter i samme sporet som det har ligget i i hele år.

Om man deler tallene opp på kommunenivå, ser man tegn til at farten er betraktelig større i storbyene, sammenlignet med resten av landet.

I storbyene er det nå, med unntak av Trondheim, færre boliger ute til salg enn for et år siden.

Til eksempel er det 287 færre boliger på markedet i Oslo sammenlignet med samme dag i fjor.

I resten av landet er det 18.244 boliger på markedet i dag (fredag 20.09, journ.anm.) sammenlignet med samme dag i fjor. Om man sammenligner med tallene samme dag for to år siden har det vært en økning på 72 prosent.

Boligforsker Mari Mamre forteller at hun har ventet på at boligmarkedet skal kjøles ned. Forskjellen mellom distrikt og storby kan være et tegn på nettopp en nedkjøling.

Mari Mamre

Boligforsker, OsloMet

Når økonomien blir trangere, har folk en tendens til å søke trygge havner, mener hun.

– Da søker man seg til attraktive områder, for eksempel sentralt i byene. I slike perioder ser vi ofte at folk blir selektive. Når det er boom i markedet ser man sterke ringvirkninger der folk søker seg lenger ut av byene, sier hun.

Dermed kan tallene vise at høsten, som gjerne gir negativ prisutvikling, er i gang i markedet, tror Mamre.

– Vi har jo ventet at markedet skulle utvikle seg svakere, delvis på grunn av nyboligmarkedet, men også på grunn av et trangere og trangere leiemarked som har gitt mer fart inn i bruktboligmark. Nå ser vi at temperaturen synker, sier hun.

Tror det vil fortsette

Hellestveit i Finn melder om rekordstor trafikk inn på boligannonser den siste måneden, og tror dette vitner om god aktivitet i markedet.

I motsetning til boligforsker Mamre tror Sørestrand Hansen at utviklingen vil fortsette, og meglerhuset sier de fremdeles opplever stor pågang fra folk som vil selge huset eller leiligheten.

– Når det legges ut såpass mye vil det ble mange omsetninger. Vi tror at aktiviteten i første rekke skyldes boligbyttebehov. Selv om mange har meldt om at de har en trangere økonomi, så ser vi så langt ikke tegn til at våre kunder sliter såpass at de ønsker å nedskalere boligen sin eller er tvunget til å selge, sier hun.

Finn.no eies av Schibsted Marketplaces. Schibsted Media, som eier E24, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i starten av juni 2024. Enkelte journalister i E24 har aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte

Read Entire Article