Klimaplaner legges på is: – En realitetsorientering

4 months ago 37


Norske selskaper skrinlegger ambisiøse klimaprosjekter, men toppledere mener fortsatt energiomstillingen går riktig vei.

Maria Moræus Hanssen har jobbet mange år i oljebransjen og sitter nå som styreleder i blant annet Å Energi. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Den grønne bølgen går fremover, sier mangeårig investor og styreleder Maria Moræus Hanssen.

Norske selskaper har de siste årene skrinlagt en rekke ambisiøse og kostbare klimaplaner.

Moræus Hansen er likevel ikke med på at Norge nå opplever en dupp i energiomstillingen. Samtidig innrømmer hun at det går saktere totalt sett enn hun hadde sett for seg for ti år siden.

– Det er utfordringer hele veien og vanskelig å predikere hvor raskt det kan gå. Nå ser vi vel en periode med realitetsorientering, mener hun.

Endret kostnadsbilde

Statkraft er blant selskapene som nylig har tatt ned takten på investeringer i havvind og hydrogen.

Statkraf-sjef Birgitte Vartdal sier selskapet var nødt til å endre investeringsstrategien på grunn av et endret markeds- og kostnadsbilde.

Hun mener likevel, som Moræus Hansen, at den grønne bølgen er langt fra å avta.

Statkraft-sjef Birgitte Vartdal, her under Arendalsuka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

– Utviklingen går riktig vei, sier hun til E24.

– Hvis man ser på utviklingen globalt, så forventer vi dobbelt så store investeringer i fornybar som i fossilt i år. Når vi ser hvor mye kraftproduksjon som er i de ulike landene i Europa, så er det en betydelig økning i faktisk produksjon av vind og sol.

Heller ikke Rune Bjerke opplever at den grønne bølgen er på retur.

– Når enkelte planer droppes, så er det sannsynligvis fordi at de opprinnelige planene man bygget prosjektene på, ikke lenger er gjeldende, sier han til E24.

Rune Bjerke var tidligere DNB-sjef. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Bjerke sitter blant annet som styreleder i aluminiumsgiganten Hydro og logistikkselskapet Wallenius Wilhelmsen.

Sistnevntes øverste leder, Lasse Kristoffersen, var nylig ute i E24 og meldte at Norge ikke gjør nok i klimakampen. Han kalte nordmenn for «uansvarlige klimaprofitører».

– Vi har en administrerende direktør som på vegne av både selskapet, seg selv og samfunnet er utålmodig og mener det gjøres altfor lite. Det er bra at vi har viljesterke og visjonære ledere, sier Bjerke.

– Komplisert

Gjødselgiganten Yara meldte i sommer at de er nødt til å legge et stort klimaprosjekt på hyllen. Prosjektet ville kuttet utslippene ved en av Norges mest forurensende fabrikker.

Yara-sjef Svein Tore Holsether sier at selskapet fortatt vil gjennomføre planene, men at de er nødt tar et skritt tilbake for å se på andre alternativer.

– Vi er nødt til å realitetsorientere oss.

Yara-sjef Svein Tore Holsether. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Høyere kraftpriser, nettilgang og mangel på statlig drahjelp er blant hindrene Holsether må gjennom for å realisere klimaplanene.

– Det viser jo at det her er komplisert. Det er ny teknologi som skal skaleres opp, og det er krevende.

Moræus Hanssen mener næringsliv og industriaktører har sett seg tjent med å kommunisere mulige prosjekter tidlig, og at det er naturlig at alle disse ikke kan gjennomføres av rent praktiske grunner.

– Det er endringer i globale verdikjeder på grunn av geopolitikk og restriksjoner, høyere renter, endrede rammevilkår, manglende reguleringsplaner og så videre.

På spørsmål om hvordan det er å gå fra å jobbe med å sikre høy avkastning over tid, til å jobbe med kriterier til klima og sosiale forhold, sier Moræus Hanssen at hun har til gode å sitte i et styre eller selskap som ikke har en ambisjon om å gjøre godt.

Gir ikke opp klimamål

Selv om Statkraft har valgt å nedjustere planene sine for havvind og hydrogen, er Statkraft-sjef Birgitte Vardal klar på at selskapet fortsatt har troen på disse teknologiene.

– Det er viktig for den totale europeiske energibalansen, sier Vartdal.

Yara-sjef Svein Tore Holsether sier selskapet er langt fra å gi opp klimamål og store ambisjoner om grønnere gjødsel.

– Min ambisjon er å fortsette å redusere utslipp. Vi må bare se på andre måter å gjøre dette på.

Han mener et tettere samarbeid mellom industri og politikere er helt avgjørende.

– Industrien kan ikke gå i gang med store prosjekter uten at de er lønnsomme. Målene som er politisk satt må også følges av politiske handlinger.

Read Entire Article