Artikkelen oppdateres
Det var Kunnskapsdepartementet som anket saken til Høyesterett, etter at Borgarting lagmannsrett i fjor ga en lærerstudent medhold i søksmålet mot Felles klagenemnd.
Bakgrunnen var at Felles klagenemnd hadde konkludert med at studenten på urettmessig vis hadde gjenbrukt deler av en eksamensbesvarelse studenten allerede hadde levert inn en gang før, uten å henvise til seg selv. Studenten ble som følge av dette utestengt fra Høgskolen i Innlandet (HINN).
Objektiv regel
Skolens plagiatkontroll avdekket 10 prosent tekstlikhet med studentens tidligere innleverte eksamensbesvarelse i samme emne. Skolens regelverk lyder:
«Eksamensbesvarelser skal alltid være originale, selvstendige og individuelle arbeider, med mindre det tydelig fremgår av oppgaven at hovedregelen kan fravikes. Besvarelsen, eller deler av denne, skal ikke tidligere ha vært innlevert som eksamen på egen eller andre institusjoner.»
Lagmannsretten la til grunn at loven oppstiller en rent objektiv regel, og ikke noe krav om noen subjektivt klanderverdig adferd fra studenten. Retten kom likevel til at dette konkrete tilfellet ikke kunne defineres som fusk. Et sentralt poeng for lagmannsretten var at den tidligere eksamensoppgaven var blitt refusert, og at de aktuelle avsnittene i all hovedsak var sitater fra andre forfattere, med korrekt henvisning.
Rettsstridsreservasjon
Høyesterett uttaler at studenten objektivt sett handlet i strid med forskriften som den gangen gjaldt for eksamensbesvarelser. Handlingen kan likevel ikke anses som fusk fordi den skjulte gjenbruken i dette tilfellet ikke var rettsstridig.
I dommen skriver Høyesterett at det sentrale formålet regelen er å forhindre dobbelt uttelling for samme faginnhold. Når teksten som gjenbrukes stammer fra en underkjent eksamensbesvarelse, slår ikke begrunnelsen for forbudet til, mener retten.
Høyesterett baserer dom på en ulovfestet rettstridsreservasjon, som ble etablert i en dom fra 2015.
Dommen finner du her.