Etterlatt inntrykk er at styret i Norsk Industri kvittet seg med et problem. Trodde de.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Dette er en kommentar
I første omgang så Stein Lier-Hansens pengebruk bare pinlig ut. At noen hadde snakket sammen på vidda virket litt gammeldags, rett og slett. Selv med den orwellianskeorwellianskeAvledet av etternavnet til forfatteren George Orwell (1903–50) som skrev 1984. Et språk som består eller preges av tåkeleggende omskrivninger og eufemismer. Kilde: naob.no merkelappen«relasjonsaktivitet».
I neste runde ble det litt vanskeligere. Ikke bare var beløpet høyt – over 10 millioner kroner til jakt og fiske gjennom årene – men en sentral stortingspolitiker hadde også vært med på jakttur. Var det upassende lobbyisme? Eller rett og slett en privat vennetur?
Hadde Lier-Hansen vært kynisk eller bare hatt uklare grenser mellom privatliv og jobb? At to jakthytter, som han også brukte privat, ble betalt av Norsk Industri, kunne tyde på det.
Men saken ble raskt verre.
Les også
Norsk Industri la bort undersøkelsene – nå er tre personer siktet
Denne uken kom ytterligere omdreininger.
Økokrim mener nå at flere av Stein Lier-Hansens jaktfakturaer er fiktive. De skal utgjøre en betydelig del av beløpet på 10,7 millioner som Lier-Hansen brukte på jakt og fiske mellom 2015 og 2023, ifølge Norsk Industri.
I tillegg har Økokrim siktet to andre personer i saken for grovt bedrageri. Begge skal ha vært på jakt med Lier Hansen, og Økokrim mener de har sendt falske fakturaer for jakt til Norsk Industri.
Begge avviser straffskyld etter siktelsen.
Lier-Hansen er siktet for grovt økonomisk utroskap mot Norsk Industri. Han har tidligere sagt han ikke kan utelukke å ha gjort noe galt, men at utgiftene til nettverksbygging med jakt og fiske var innenfor hans fullmakter som direktør, og ble godkjent av administrasjonen.
Norsk Industri er ikke en hvilken som helst privat medlemsklubb. De er den største og mektigste landsforeningen i NHO, og den viktigste arbeidsgiverforeningen i lønnsforhandlingene.
Lederen i Norsk Industri er en av Norges mektigste mennesker.
Gjennom trepartssamarbeidettrepartssamarbeidetBetyr samarbeid med arbeidsgiverne, fagforeningene og staten. NHO og LO er de to største og viktigste partene. er organisasjonen også vevet inn i det norske maktsystemet.
Fra første stund var det noe pussig med hvordan styret håndterte saken. Jo mer som avdekkes, desto mer mangelfull virker håndteringen – og det er en svært diplomatisk måte å si det på.
I styret sitter representanter for industrigiganter som Hydro, Equionor, Aker Solutions og Kongsberg Gruppen. Da de fikk mistanke om at noe skurret rundt Lier-Hansen i 2023, ble det bestilt to rapporter.
Advokatfirmaet Bahr skal ha konkludert med at ingen ulovlig aktivitet var avdekket – noe som virker merkelig i ettertid. En rapport fra PWC skal derimot ha gått i retning av å anbefale videre undersøkelser, etter hva jeg forstår.
Det ble ikke gjort. Ikke før E24 og andre medier avdekket nye opplysninger.
I stedet fikk Stein Lier Hansen sluttpakke og en rosende pressemelding. Pluss fortsatt tilgang til firmabil.
At Norsk Industri til slutt gikk til politiet, var riktig og klokt, men hvorfor i alle dager ble saken lagt bort før det?
Vi vet ikke hva utfallet av politiets etterforskning blir. Men vi vet mer enn nok til å slå fast at saken handler om langt mer enn dårlige vurderinger knyttet til «relasjonsaktivitet».
Et styre er ikke til pynt.
En kjerneoppgave er å ansette og følge opp administrerende direktør. Den kontrollen er ekstra viktig hvis den ansatte sjefen er sterk og karismatisk.
Etterlatt inntrykk er at Norsk Industris styre i stedet forsøkte å kvitte seg med problemet ved at Stein Lier Hansen ble borte.
Det holder ikke.
Det tror jeg styret selv er enig i, sånn i etterpåklokskapens lys.
Les også
«Relasjonsaktivitet» på vidda
Les også