Hedgefond-direktør etter oljeprisfall: – Det fysiske markedet kjøper dippen

5 months ago 55


Frykt for resesjon har sendt oljeprisen ned. Nadia Martin Wiggen i Svelland Capital ser krefter i det fysiske oljemarkedet som trekker i motsatt retning.

Nadia Martin Wiggen i hedgefondet Svelland Capital var tidligere oljeekspert i meglerhuset Pareto og har lang erfaring fra oljemarkedet. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det har vært gradvis økende short-posisjonershort-posisjonerPosisjoner i markedet som satser på verdifall, som gjør at man tjener på at en aksje eller råvare synker i verdi. siden starten av juli, og shorterne ser ut til å ha gjort det bra, sier Wiggen til E24.

Hun er direktør i hedgefondet Svelland Capital, og følger nøye med på alt som rører seg i oljemarkedet.

Wiggen sier at både makrofond og algoritmefond har veddet på oljeprisfall den siste tiden. Prisen på ett fat nordsjøolje har falt 10 prosent den siste måneden.

– Makrofond handler etter temaer, og akkurat nå er temaet resesjon i USA. Noen har snakket om det i ett og et halvt år, sier hun.

– Algoritmefond har solgt olje de siste to ukene. De handler ikke basert på temaer, men på salgssignaler og momentum.

Wiggen ser likevel en annen utvikling i det fysiske oljemarkedet, der fysiske oljefat kjøpes og selges internasjonalt. I skrivende stund er nordsjøoljen opp over tre prosent.

– Det fysiske markedet kjøper dippen i dag tidlig. De kinesiske traderne kommer tilbake og kjøper olje etter vedlikeholdssesongen. Det fysiske markedet ser bra ut de neste tre månedene, sier Wiggen til E24.

Bekymring for USA-rente, Kina-problemer og Opec-olje

Wiggen trekker frem tre hovedgrunner til at makrofond har veddet mot oljeprisen.

  1. USA: Den amerikanske sentralbanken (Fed) kuttet ikke renten på forrige møte, og de svake jobbtallene i forrige uke fikk mange til å tenke at renten burde vært kuttet.
  2. Kina: Markedet ønsket seg kortsiktige tiltak fra kinesiske myndigheter for å hjelpe det trøblete eiendomsmarkedet, men har fått mer generelle, langsiktige tiltak for å bedre økonomien.
  3. Opec: Det er bekymring for at oljelagrene bygger seg opp i første halvdel av 2025, basert på en antagelse om at oljekartellet Opec øker produksjonen igjen fra oktober.

USA-tall: – Peker ikke mot resesjon

Samtidig har tall fra USA gitt et annet inntrykk av tilbud og etterspørsel på bakken.

I mai var etterspørselen etter ferdig bensin overraskende høy. Det ga økte forventninger for sommersesongen, når amerikanerne kjører ekstra mye bil.

– Markedet var bekymret, men etterspørselen etter bensin var på 9,4 millioner fat per dag i mai. Det er det høyeste nivået siden 2019, og på rekordnivå for sommersesongen. Det peker ikke mot en resesjon i det hele tatt, sier Wiggen.

– I går viste kortsiktige prognoser fra USA høyere etterspørsel og lavere amerikansk produksjon. Det er en lagg, men utsiktene ser ikke negative ut med tanke på resesjon.

Onsdag ettermiddag norsk tid kom det en ny, ukentlig oppdatering på oljelagrene i USA.

– Vi har sett fall i juni og juli. Tallene i dag viste også lavere lagre av råolje, og økt raffineriproduksjon. Opec ser også på de samme lagertallene når de vurderer å øke produksjonen i fjerde kvartal.

– Rom for mer

I tillegg peker Wiggen på tre andre faktorer som påvirker tilbudet av olje i det fysiske markedet.

  1. USA: Amerikansk produksjon drives av tilbud og etterspørsel samt hensynet til aksjonærer, ikke «politisk posering». Det innebærer at Biden ikke bare kan si at selskapene skal produsere mer.
  2. Libya: Nedstenging på Sharara-feltet i Libya kan bli viktig hvis det trekker ut. Libya har vært en «superstabil» oljeprodusent, som markedet har glemt litt.
  3. Russland: Russisk produksjon falt i juli. Det er et taktisk grep fordi Russland foretrekker Trump-seier, og høyere oljepris er dårlig for Biden, mener Wiggen.

– Vi ser at lagrene kan bygge seg opp i første halvår 2025, men det er rom for mer Opec-produksjon mot slutten av 2024, konkluderer Wiggen.

Midtøsten: – Noe stort kan skje

Wiggen tror ikke oljemarkedet er forberedt på et skikkelig bortfall av tilbud hvis konflikten mellom Iran og Israel eskalerer kraftig.

– Ting ser veldig farlig ut i Midtøsten. Enn så lenge har ikke markedet reagert så kraftig. Da Hamas-lederen ble drept, var det et veldig spesifikt angrep, som kom mellom mange andre viktige hendelser.

Nå venter markedet på Irans respons.

– Basisscenariet er ikke tredje verdenskrig, men noe stort kan skje. Det er noen som har veddet på oppgang basert på det, så det kan komme litt selging når Irans reaksjon kommer. Det er et spørsmål om timing.

– Opec venter også på Irans respons. Markedet ville at Opec skulle snu om økt produksjon på forrige møte, men de vil helst vente og se hva Iran gjør.

Wiggen mener noe stort må skje for at nordsjøoljen skal falle under 75 dollar fatet.

– De siste 18 månedene har nordsjøoljen ligget i en kanal mellom 75 og 90 dollar, med 75 dollar som et solid gulv.

Read Entire Article