Venstres forslag om en «kronekommisjon» får blandet mottagelse på Stortinget. Men det er stor enighet om at å binde seg til euro er en dårlig idé.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Tirsdag tok Sveinung Rotevatn (V) til orde for å sette ned en «kronekommisjon».
Han mener det trengs tydeligere svar på hvorfor kronen svekker seg. Og han ønsker å få vurdert om Norge bør tenke nytt om hvordan kursen fastsettes.
I dag er det valutamarkedets interesse for den norske kronen som avgjør kursen. Den er lav for tiden.
– Jeg mener en ikke bør utelukke noen muligheter når vi ser en så dramatisk utvikling som nå, sa Rotevatn til Aftenposten.
Han mener at blant annet danskenes løsning bør vurderes. Der er valutaen bundet opp mot euro.
– Om en ikke vil ha en fast kurs som i Danmark, kan en i det minste ha et kursmål i form av et intervall en vil holde kursen innenfor? I så fall må Norges Bank få noen virkemidler for å klare det. Det må vurderes, sa Venstre-politikeren.
Les på E24+
Valutasikring av aksjefond – dette bør du vite
Blandet respons
E24 har spurt de seks største partiene på Stortinget hva de mener om saken. Responsen var blandet. Her er en kjapp oppsummering:
- Senterpartiet er usikker på nytteverdien. De viser til at det ikke er så mange år siden sist Stortinget gjorde en vurdering av Norges pengepolitikk.
- Frp er åpen for en kommisjon. De mener samtidig at regjeringen har skylden og at en dansk løsning har negative sider.
- SV er skeptisk og vil uansett være kritisk til en ordning med fast kronekurs. De påpeker at svak krone ikke er ensidig negativt.
- Rødt støtter ideen om en kommisjon og er åpen for å se på nye virkemidler for å støtte kronen. Men ikke å binde kronen til euro.
- Arbeiderpartiet ønsker status quo.
- Høyre har et arbeid om kronekursen på gang og vil ikke si noe før det er klart.
– Ikke så nyttig her og nå
Det er finanskomitémedlem Kjerstin Funderud som svarer for Senterpartiet.
– Vi mener det i alle fall ikke er aktuelt å binde kronen til euro, sier hun.
Funderud er klar på at Norge er tjent med å ha en uavhengig valuta.
– Det gir mer stabil konjunkturpolitikk, som når råvarepriser endres kraftig.
Kjerstin Funderud
Senterparti-representant på Stortinget.
Hun påpeker at et bredt flertall på Stortinget samlet seg om pengepolitikken da den ble drøftet i 2018.
– Derfor tenker jeg at en kommisjon ikke er så nyttig her og nå.
Sp-politikeren sier hun forstår ønsket om å se på andre løsninger når det er så urolig som nå, men fremholder at valutasvekkelsen ikke er særnorsk.
– Dette henger blant annet sammen med svingninger i aksjemarkedene, oljeprisen og generell markedsuro. Da er det ikke så mange grep man kan ta.
For Arbeiderpartiet svarer Nils Kristen Sandtrøen i finanskomiteen at det er Norges Bank som har ansvar for pengepolitikken i Norge.
– Vi kommer ikke til å foreslå noen endring av denne ansvarsfordelingen.
Les på E24+
Hvilke selskaper gjør det best i resesjoner?
Skylder på regjeringen
Finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet mener at det først og fremst er regjeringen og dens skattepolitikk som må bære ansvaret for at det går nedover med kronekursen.
– Det klarer ikke en kommisjon å korrigere.
Hans Andreas Limi
Finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.
Han legger samtidig til at han «ikke avviser et forslag som går i dybden på årsakene til kronesvekkelsen og som kan se på noen mulige tiltak».
Men å gå vekk fra dagens flytende kronekurs, er han skeptisk til.
– Å ha et kursmål er noe vi har forlatt for mange år siden og som har fungert godt siden. Nå er det flere som snakker om å gjøre som danskene, og det har vært positivt for dem den siste tiden. Men da gir vi samtidig fra oss en del virkemidler i pengepolitikken, og det kan fort få noen negative utslag.
Samfunnsøkonomien er klar på at det å ha fast valutakurs gjør at man mister muligheten til å bekjempe økonomiske nedgangstider med lavere renter.
Les på E24+
Derfor er det børskaos
Ser på kronefallet som normalisering
Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV sier at det er viktig å ha is i magen og ikke ty til noen forhastede tiltak.
– Det som skjer med kronen er ikke så ulikt andre små lands valutaer.
Kari Elisabeth Kaski
Stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti.
Hun mener man må puste med magen og heller anse den siste tidens nedgang som en «normalisering etter veldig høy kronekurs».
– Jeg skjønner at det er dyrt å feriere i utlandet, men svak kronekurs er ikke i seg selv et problem så lenge det går godt i norsk økonomi. Det som er kritisk er store svingninger.
– Så du er ikke så interessert i å høre hva en kommisjon mener om mulige grep?
– Jeg vil uansett være ganske skeptisk til fast kurs. Det tror jeg vil ramme forbrukere hardt i form av lavere lønninger og arbeidsledighet. Men det kan være interessant å tenke på kronekursen som en del av Norges Banks mandat.
Det er det ikke i dag. Samtidig er det åpenbart at sentralbanken holder et øye med kronekursen når den setter renten, sier Kaski.
– Det er klokt å diskutere om man skulle gitt Norges Bank flere virkemidler enn bare renten om man ønsker å forsvare kronekursen.
Les på E24+
Hvorfor stiger aksjer, gull og dollaren i verdi?
– Galskap
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen sier at de lenge har tatt til orde for å utrede om Norges Bank skal få flere verktøy og hjelpemidler.
– I dag er Norges Bank bundet på hender og føtter når det gjelder andre virkemidler enn renten. Så jeg støtter ideen om en kommisjon. Men å binde kronen til euro er galskap.
Marie Sneve Martinussen
Rødt-leder.
Hun sier hun skjønner det kan virke fristende, men at det i praksis betyr at man får EU-landenes rente. Norges økonomi skiller seg såpass fra de typiske EU-landene at det er en dårlig idé, mener Rødt-lederen.
Med den siste tidens kronesvekkelse er det samtidig gått så langt at man ikke bare kan sitte og se på uten å gjøre noe, sier hun.
– Jeg tar til orde for å åpne opp og se på flere mulige virkemidler. Det kan handle om timing på kjøp og salg i Oljefondet eller om Norges Bank aktivt kan gå inn i valutamarkedet og forsvare kronen.
– Hvis kronen fortsetter å svekke seg, kan det påvirke inflasjonen. Det er ikke noe vi kan legge lokk på.