Frostating: Domstolenes saksbehandlingsmål kan ikke begrunne avvisning

3 weeks ago 11


Stortinget vedtok i sin tid måltall for saksbehandlingstiden i domstolene. For meddomssaker i tingrettene er denne satt til tre måneder. I Trøndelag har det nå oppstått en diskusjon om hvilken status dette måltallet skal ha rent prosessuelt.

Årsaken er en begjæring Oslo statsadvokater sendte til Trøndelag tingrett i sommer, om forlengelse av en forvaringsdom. Slike begjæringer må fremsettes tre måneder før utløpet av forvaringsperioden. I dette tilfellet utløper den i desember.

Advokat / Advokatfullmektig selskapsrett

– Ikke en lovbestemt frist

Da Trøndelag tingrett kom tilbake med brev om berammingstidspunkt, ble det klart at statsadvokaten ikke hadde mulighet til å møte innen domstolens målsetting på tre måneder. Tingretten svarte da med å sende hele saken i retur, uten å beramme den. Oslo statsadvokatembeter i stedet beskjed om å sende over saken på nytt, på et tidspunkt der de hadde mulighet til å møte opp innen 90 dager.

– Det er påtalemyndighetens oppfatning at 90-dagersfristen ikke kan begrunne at saken sendes i retur til oss. Målet om tre måneders saksbehandlingstid er ikke en lovbestemt frist, det er et mål domstolene har fått for å få ned saksbehandlingstiden, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann, som håndterer saken.

Til tross for at det ikke forelå noen kjennelse å anke, har han anket spørsmålet til Frostating lagmannsrett. Lagmannsretten kommer til at tingrettens brev, der saken ble returnert, skal være å anse som en kjennelse om avvisning, som kan ankes.

Ikke avvisningsgrunn

Trøndelag tingrett skriver i et tilsvar at retur av saker er «et av få verktøy
domstolen har for å styre porteføljen», og fremhever at Oslo statsadvokatembeter gjentatte ganger er blitt orientert om begjæringen må sendes til Trøndelag tingrett på nytt, om tingretten skal ha
mulighet til å behandle den videre.

Frostating lagmannsrett kommer til saken skal avvises som for sent anket, men er enig med påtalemyndigheten i at tingretten neppe hadde hjemmel for å avvise begjæringen under henvisning til tremånedersfristen. Frostating skriver:

«Det foreligger ingen avvisningsgrunn i lovens forstand, da det ikke foreligger noen formelle mangler ved påtalemyndighetens begjæring om beramming av saken. Det følger av straffeprosessloven § 275 første ledd første punktum at hovedforhandling skal avholdes så snart som mulig. Tingretten kunne med rette i stedet stilt krav om at statsadvokatembetet flyttet saken til en statsadvokat som hadde ledig tid på et tidligere tidspunkt enn den aktuelle statsadvokaten.»

Ledige stillinger som jurist

Krever kjennelse

– Det interessante ved lagmannsrettens kjennelse er det den skriver om «at tingretten neppe har hjemmel for å avvise en begjæring om å beramme en sak under henvisning til at aktor ikke kan møte innenfor de 90 dager tingretten har som mål for gjennomføring av hovedforhandling». Lagmannsretten fastslår at en avvisning av saken må skje i form av en kjennelse, sier Hartmann.

– Lagmannsretten avviser anken på grunn av fristoversittelse. Hvorfor sendte ikke statsadvokaten inn begjæringen på nytt, slik tingretten oppfordret til?

– Da tingretten returnerte saken oppfattet påtalemyndigheten i første omgang dette som en administrativ beslutning, ikke som en avvisning. Det tingretten ba om var en oversendelse av det de allerede hadde fått. Først senere ble det klart at saken var avsluttet og måtte oppfattes som avvist. Da anket vi til lagmannsretten. Vi registrerer at lagmannsretten mener anken burde vært sendt tidligere, sier Hartmann.

Av kjennelsen fremgår det at tingretten manuelt har opprettet den aktuelle saken, slik at forsinkelsen ikke skal påvirke behandlingen av forvaringsspørsmålet. Hartmann opplyser at det kan bli aktuelt å begjære varetektsfengsling dersom saken ikke er rettskraftig avgjort innen dommen utløper i desember.

Read Entire Article