Forskere oppfordrer til å rengjøre mikrobølgeovnen regelmessig for å unngå at bakterier hoper seg opp. (Foto: TommyStockProject/Shutterstock/NTB)
Du trodde kanskje at det var vanskelig for bakterier å overleve i mikrobølgeovnen, siden den stadig varmes opp. Det ser ikke ut til å stemme.
En tallerken med et stykke iskald lasagne settes i mikrobølgeovnen. Etter noen minutter kommer det ut en rykende varm lasagne på en kald tallerken. Hvordan er det mulig?
Mikrobølgeovnen bruker elektromagnetiske bølger. De får molekyler – for eksempel vannmolekyler – til å vibrere og varme lasagnen, men ikke tallerkenen.
Men strålingen er ikke-ionisert. Det betyr at den i utgangspunktet ikke dreper bakteriene i mikrobølgeovnen, med mindre bakteriene utsettes for høy nok temperatur.
Derfor kan mikrobølgeovnen din huse en bakteriefest hvis den ikke rengjøres regelmessig.
Det har forskerne bak en ny, spansk studie funnet ut. Studien er publisert i Frontiers in Microbiology, skriver New Scientist.
Her var det størst bakterie-mangfold
Forskerne testet 30 mikrobølgeovner: Ti fra private husholdninger, ti fra fellesområder – for eksempel fra kontorer – og ti fra mikrobiologiske laboratorier.
De fant 747 forskjellige slekter av bakterier. I husholdningene var det minst mangfold i bakterietyper, og i laboratoriene var det størst.
Forskere har tidligere antatt at mikrobølgeovnen var et vanskelig sted for bakterier å overleve på grunn av den konstante oppvarmingen. Men det ser ikke ut til å være tilfelle.
– Vi kan ikke stole på at en mikrobølgeovn er et renere miljø når det gjelder mikroorganismer enn en annen kjøkkenoverflate. Den må rengjøres akkurat som resten av kjøkkenet, sier Manuel Porcar, mikrobiolog ved Universitetet i Valencia i Spania og forfatter av studien, til New Scientist.
Bakteriene i mikrobølgeovnene fra husstandene var ofte de samme som vi har på hendene våre eller som forskerne finner i folks kjøkkener.
© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
Opptatt av helse, psykologi og kropp?
Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.