Forsinket 28 år på rad: – Budsjettprosessen er fullstendig ødelagt

2 weeks ago 9


Leder for uavhengig tenketank advarer om at USA mangler finanspolitisk kontroll.

Kuppelen på Capitol-bygningen i Washington som huser den amerikanske kongressen. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Tirsdag 1. oktober begynner et nytt budsjettår i USA. Tradisjonen tro de siste tiårene, ligger det an til at politikerne ikke klarer å bli enige om budsjettet i tide.

– Dette vil være 28. året på rad at bevilgningene ikke er fullført i tide – noe må endres, sier Maya MacGuineas i en uttalelse.

Hun er president for den uavhengige tenketanken Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB).

Les på E24+

Storbank spår sterkere krone

Ingen bevillinger

Budsjettprosessen i USA starter et år før budsjettet skal tre i kraft.

Foreslåtte midler fordeles på 12 budsjettkomiteer i Kongressen, som er ansvarlige for bevillinger til ulike statlige funksjoner. Det gjelder områder som energi- og vannforsyning, forsvarsutgifter og finansieringen av en rekke statlige kontorer.

Selv om det er under to uker til det nye budsjettåret, er foreløpig ingen av disse på plass.

– Dette vil bli det sjette året på rad at Kongressen ikke bare har mislyktes med å fullføre alle bevilgningene i tide, men unnlatt å vedta en enkelt bevilling før 1. oktober, sier MacGuiness.

CRFB-president Maya MacGuineas. Foto: Skjermdump fra X

Fire ganger på 50 år

CRFB-presidenten mener prosessen er ute av kontroll, og at noe av grunnen er at USAs statsgjeld er det samme. Den er på mer enn 35.000 milliarder dollar, ifølge den siste oppdateringenden siste oppdateringenNærmere bestemt 35.331.269.621.113,08 dollar per 18. september 2024, ifølge det amerikanske finansdepartementet..

– Budsjettprosessen er totalt og fullstendig ødelagt, og det har den vært i lang tid, sier MacGuiness.

Hun peker på at USAs lovgivere har lyktes med å følge prosessen fire ganger siden budsjettloven ble vedtatt for 50 år siden.

– Det er neppe overraskende at når vi ikke klarer å budsjettere, klarer vi ikke å håndtere vår finanspolitiske situasjon på en ansvarlig måte.

Stemte ned forslag

Onsdag stemte Representantenes hus ned et forslag fra leder Mike Johnson om midlertidig finansiering av det offentlige.

Forslaget var knyttet til en bestemmelse om at personer som ønsker å registrere seg som velgere, må dokumentere amerikansk statsborgerskap.

«Save Act» som forslaget heter, er en viktig sak for presidentkandidat Donald Trump, som har kommet med påstander om at ulovlige innvandrere registrerer seg i stort monn for å stemme i vippestatene Arizona, Texas og Pennsylvania.

Demokratene mener dette vil føre til unødvendige hindre for velgerne, og at det vil fremheve Trumps påstander, som det ikke finnes dokumentasjon for og er blitt tilbakevist fra flere hold.

Fredag skriver The Wall Street Journal at republikanere i Representantenes hus diskuterer en ny avtale som kan være spiselig for demokratene, og dermed signaliserer at de vil ignorere Trumps oppfordringer om å stenge ned statsapparatet dersom «Save Act» ikke vedtas.

Forslaget må også godkjennes i Senatet, der demokratene har flertall.

– Ute av kontroll

MacGuineas mener USA mangler finanspolitisk kontroll.

– Selv når vi har en budsjett, er det ikke noen finanspolitiske mål å forholde seg til. Det er noe av grunnen til at gjelden vår er så ute av kontroll, sier hun.

CFRB-presidenten oppfordrer Kongressen til å ikke øke statsgjelden ytterligere gjennom et midlertidig budsjettforslag.

– Det ser ut til at den eneste gangen vi faktisk får til noe som ser ut som et ordentlig budsjett, er når lovgiverne vedtar partipolitiske forsoningsforslag som de siste årene nesten alltid ender opp med å gjøre gjelden verre, sier MacGuineas.

Så langt i år har den amerikanske regjeringen samlet inn 4.391,1 milliarder dolllar i inntekter fra skatter og andre avgifter. I samme periode har forbruket vært på 6.288,1 milliarder dollar, viser tall fra finansdepartementet.

Read Entire Article