For 20 år siden tok det rundt 17 minutter fra ungdommer la seg i sengen til de sovnet. I dag tar det over 1 time

2 months ago 42


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

– Det er mange faktorer som påvirker livskvaliteten til ungdommer. Søvn er en av de viktigste, sier forsker Erik Grasaas. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)

Tre fjerdedeler av norske ungdommer sover for lite. – Det går ut over både skole og fritid, sier forsker Erik Grasaas. Han vil ha gode søvnvaner inn på pensum.

Ungdommer bør sove mellom åtte og ti timer hver natt ifølge ung.no. En ny studie viser at bare én av fire ungdommer følger det rådet.

– Vi ser en tydelig sammenheng mellom søvn og livskvalitet hos ungdommene. De som følger anbefalingene om søvn er mer fornøyde med livet, sier forsker Erik Grasaas ved Universitetet i Agder.

For å måle livskvalitet har ungdommene blitt spurt om hvordan de opplever livet her og nå. Livskvalitet favner en rekke områder: fra det fysiske og psykiske til det familiære og sosiale.

– Selv når vi tar hensyn til en rekke forhold som stress, alder, skjermtid og sosioøkonomisk status, ser vi at søvnlengde henger sammen med hvor fornøyd man er med livet, både blant gutter og jenter, sier Grasaas.

60 prosent skylder på skjerm

Grasaas har brukt Ungdata til å studere søvnvanene til over 32.000 elever på videregående skole. Ungdata er en omfattende nasjonal spørreundersøkelse. Han fant at:

  • Tre av fire sov mindre enn åtte timer hver natt. Dette gjaldt begge kjønn.
  • Tre av fem sier de føler seg trøtte på skolen minst en til to ganger i uken.
  • Samme antall sier at skjermtid går ut over søvnen.
  • Fire av ti gutter sier at gaming går ut over søvnen. En av ti jenter sier det samme.
Portrett forsker

– Om du er trøtt på skolen, blir det mer utfordrende å lære det du skal, sier Erik Grasaas. Han har studert søvnvanene til over 32.000 ungdommer. (Foto: UiA)

– Halvparten av dem som følger anbefalingene for søvn, sier at de aldri er trøtte på skolen eller i fritidsaktiviteter. Bare 30 prosent av de som ikke følger anbefalingene, sier det samme. Det er en betydelig forskjell, sier Grasaas.

Helgesoving hjelper ikke

For 20 år siden tok det rundt 17 minutter fra ungdommer la seg i sengen til de sovnet. I dag tar det over 1 time.

Endringen kan ha flere årsaker. En av dem kan være at ungdommene drikker for mye koffeinholdige drikker for sent på dagen. Forskeren tror likevel endringen henger sammen med telefonbruk.

Det kan være fordi ungdommene tar med seg mobiltelefonen i sengen, men det kan også være fordi de bruker skjerm helt frem til leggetid.

– Man bør ikke utsette øynene for sterkt lys rett før man legger seg. En mobiltelefon er også mye tettere på øynene enn en tv-skjerm, sier han.

Tidligere undersøkelser viser at ungdommene sover lenger i helgene enn i ukedagene. Dette har dessverre ikke noen positiv effekt, sier forskeren.

– Mange tenker at de kan hente inn manglende søvn i helgene, men vi ser at det er søvnen i hverdagene som har noe å si for hvordan de har det. Vi vet også at det å legge seg og stå opp til omtrent samme tid hver dag er det beste, sier Grasaas.

Utfordrende ungdomstid

Søvn påvirker alle prosessene i kroppen, fra hukommelse og læring til utvikling av nervesystemet og fysisk form. Og ikke minst påvirker søvnen energinivået ditt i hverdagen.

Forskeren skulle gjerne sett at gode søvnvaner var en del av pensum under det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring. Dette er et fag som handler om å ta gode helsevalg.

– Det er mange ting i ungdomstiden som kan gjøre det utfordrende å få nok søvn. På den ene siden kommer puberteten med store hormonelle endringer. På den andre siden kommer mindre foreldrekontroll, koffeindrikker, skjermtid og press og stress både på skolen og i fritiden, sier Grasaas.

Han mener foreldrene bør spille en rolle som støttespillere for god søvn. Men hovedansvaret vil han legge på ungdommene selv.

– Vi må tørre å ansvarliggjøre ungdommene også. De er jo unge voksne. Men de trenger helsefremmende og forskningsbasert kunnskap. Politikere og beslutningstakere er sentrale for å få dette tydeligere forankret i pensum, sier han.

Kunnskap kan gi endring

Skjermtid er et tema som stadig vender tilbake i den offentlige debatten om barn og unge. Grasaas peker på at det er mange kommersielle aktører som ser seg tjent med at vi bruker mye tid foran skjermene. Det er vanskelig å tro at bruken vil minke av seg selv.

Han har likevel tro på at økt kunnskap kan føre til endring.

– Vi vet at mange ungdommer er interessert i sin egen helse og at det er et prestasjonsjag blant unge i dag. Dette burde oppmuntre dem til å få nok søvn, sier Grasaas.

Tips til god søvn

  • Drikk mindre energidrikk, kaffe, cola eller annen koffeinholdig drikke. Unngå det spesielt etter klokken 17.
  • Stå opp til samme tid hver dag, også når du har fri.
  • Begrens soving på dagtid. Ta en lur på maks 20 minutter om du må.
  • Få deg litt dagslys på formiddagen.
  • Bruk blått lysfilter på mobil og PC om kvelden.
  • Fysisk aktivitet gjør at du sover bedre, men unngå trening kort tid før leggetid.
  • Ikke se på klokken på natten. Legg bort sosiale medier, spill og aktiviteter som gjør deg mer våken når du skal sove.
  • Bruk sengen til å sove i (og eventuelt sex). Ligger du lenge i sengen uten å få sove bør du stå opp og gjøre noe annet til du blir trøtt igjen.
  • Unngå alkohol før leggetid. Det gjør deg søvnig, men du sover dårligere.
  • Ta vare på deg selv. Hvordan du har det kan påvirke søvnen. Har du problemer med stress, familie eller mobbing, så oppsøk hjelp.

Kilde: Ung.no

Referanse:

Erik Grasaas, Sergej Ostojic og Henriette Jahre: Adherence to sleep recommendations is associated with higher satisfaction with life among Norwegian adolescentsBMC Public Health, 2024. Doi.org/10.1186/s12889-024-18725-1 

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article