Flere aksjer snublet i innspurten: Knyttes til gasspris-fall

2 weeks ago 11


Oppgangen på Børsen ble dempet mot slutten av dagen. Noe av årsaken kan være et fall i gassprisen, som knyttes til Ukraina-spekulasjoner. – Lettelse i markedet, sier SEB-analytiker Ole Hvalbye.

Dette er et illustrasjonsbilde av en pumpestasjon i Kyiv-regionen i Ukraina. Foto: GENYA SAVILOV / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Gassprisen falt brått fra klokken 15 torsdag, og oppgangen i oljeprisen dempet seg også noe mot slutten av handelsdagen.

Det kan ha vært en bidragsyter til at Equinor-aksjen snudde fra solid oppgang til å ende dagen i minus, ifølge en analytiker. Også andre energiaksjer dempet seg eller falt.

Det var rundt klokken 15 at den europeiske gassprisen TTF falt fra 36 euro per megawattime til rundt 32 euro per megawattime.

Før prisfallet var Hovedindeksen på Oslo Børs opp mer enn to prosent for dagen. Etter fallet dempet oppgangen seg, og indeksen endte torsdagen med en oppgang på 0,76 prosent.

SEB-analytiker Ole Hvalbye knytter bevegelsene til meldinger om at Ukraina vil kunne fortsette å sende gassvolumer til Europa også etter nyttår, og at gass fra Aserbajdsjan vil kunne erstatte gass fra Russland.

– Dette er inntil videre spekulasjoner i mediene, og ingenting av dette er bekreftet. Men det påvirker jo likevel markedet, sier Hvalbye til E24.

Råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB. Foto: SEB

I samme tidsrom som gassprisen falt, dempet flere av olje- og gassaksjene på Oslo Børs seg:

  • Equinor: var opp om lag to prosent for dagen rundt klokken 15, men endte ned 1,39 prosent for dagen
  • Vår Energi: var opp over to prosent for dagen rundt klokken 15, men endte ned 0,43 prosent
  • Aker BP: var opp over to prosent for dagen rundt klokken 15, men endte med en oppgang på 1,02 prosent

Andre europeiske indekser som tyske DAX og svenske OMXS30 hadde ikke noe tilsvarende fall i det samme tidsrommet, men oppgangen på danske OMXC20 dempet seg noe i samme tidsrom.

– Villighet til å selge aserbajdsjansk gass

Hvalbye peker på meldinger knyttet til selskapet Naftogaz, som driver Ukrainas gassrørsystem.

– Det kom meldinger om at den ukrainske systemoperatøren Naftogaz viste villighet til å selge aserbajdsjansk gass til Europa gjennom Ukrainas rørsystem når de russiske volumene skal bort fra nyttår, sier han.

– Naftogaz vinklet dette som at de ønsket å hjelpe Europa og fortsette med leveranser av gass via Ukraina. Da vil man i teorien kunne opprettholde omtrent samme flyt som før, tross at de russiske volumene forsvinner, sier Hvalbye.

Han sier at Russland har vært motivert til å fortsette å levere gass til Europa via Ukraina, men at Naftogaz har ønsket å avslutte en avtale som utløper i desember 2024.

– Før krigen var det ventet at denne avtalen skulle fornyes, men helt siden krigen startet har dette vært et usikkerhetsmoment for markedet, sier Hvalbye.

– Lettelse i markedet

For gasskundene i Europa er det positivt dersom leveransene via Ukraina fortsetter med et annen leverandørland enn Russland, mener analytikeren.

– Det er lettelse i markedet, fordi tapet av russisk gass nå kanskje blir erstattet. Utfordringen er at Aserbajdsjan også har et høyt konsum selv. Hvis de skal ha mulighet til å sende den gassen til Europa, så er de nødt til å kjøpe russiske volumer tilbake, sier Hvalbye.

– Det som er ironien, er at noe av denne gassen til Europa da vil komme fra Russland likevel. Men slik jeg forstår det, ønsker Ukraina ikke direkte finansiell tilknytning til Russland og Gazprom.

– Og alt dette kan ha ført til at Equinor, Vår Energi og Aker BP snublet i innspurten i dagens handel?

– Ja, da tryner gassprisen, og så får du en del snubling i enkeltaksjer. Gasslagrene i Europa er også fortsatt velfylte, og det er mildt vær på vei. Det bidrar også til å legge en demper på markedet, sier Hvalbye.

Read Entire Article