Finansfenomen kan ha reddet svenskekronen

5 months ago 39


Samtidig som verdien av den norske kronen falt, sto den svenske kronen langt sterkere under børsraset tidligere i uken. Sjefstrateg har en hypotese om hvorfor.

 Den svenske kronen har klart seg bedre enn den norske den siste tiden. Grunnen er blant annet at den svenske kronen brukes til «carry-trading». Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Da børsene raste mandag, gikk det hardt utover kronen. På det aller svakeste kostet en euro 12,13 norske kroner.

– Brå vendinger i aksje- og rentemarkedene er en dårlig cocktail for den norske kronen. Kronen er veldig sensitiv for denne typen sjokk og store endringer, forklarte Nils Kristian Knudsen, valutaanalytiker i Handelsbanken.

Men mens den norske kronen dalte, klarte den svenske kronen seg mye bedre. Grunnen er noe som kalles «carry-trades», tror sjefstrateg i SEB, Amanda Sundström.

– Jeg tror det kan forklare hvorfor den svenske kronen er klart sterkere. Normalt er ikke veksturo, børsfall og volatilitet et miljø hvor den svenske kronen trives, skriver hun.

Les på E24+

Ser tre grunner til nye bitcoin-rekorder i høst

Virker i motsatt retning

«Carry-trade» er en investeringsstrategi der investorer låner penger i en valuta med lav rente, og investerer penger i aktiva med høyere avkastning, for eksempel teknologiaksjer.

Japanske yen har lenge vært en carry-trade-favoritt blant investorer ettersom landet i flere tiår har hatt en negativ styringsrente med en stadig svakere valuta. Inntil nylig. I mars hevet sentralbanken styringsrenten for første gang siden 2007, før den igjen ble hevet 31. juli – noe overraskende.

Samtidig priser markedet inn rundt fire rentekutt i USA før nyttår. I starten av uken var det til og med snakk om at det kunne gå mot hastekutt for den amerikanske styringsrenten.

Dette har ført til at japanske yen har styrket seg kraftig mot dollaren. Dermed virker kreftene i motsatt retning av hva «carry trade»-investorene ønsker seg.

Makroanalytiker i DNB Markets, Kelly Chen skriver i et innlegg at investorer «raskt måtte avvikle sine posisjoner, noe som forsterket børsnedgangen i Japan og nedsalget globalt».

 Amanda Sundström forklarer hvorfor den svenske kronen har klart seg bedre enn den norske gjennom børsfallet denne uken. Foto: SEB

– En selvforsterkende spiral

Ved siden av yen og sveitsiske franc, er det den svenske kronen som gir den laveste renten av G10-valutaeneG10-valutaeneSamlebegrep for de ti mest omsatte valutaene i verden. Dette er amerikansk dollar, euro, britisk pund, japansk yen, svensk krone, norsk krone, sveitsisk franc samt kanadisk, australsk og newzealandsk dollar, skriver Sundström. Dermed er også den svenske kronen attraktiv for å drive med «carry-trading».

– Den svenske kronen har vært populær for «carry-trades» i mange år, fordi den svekker seg jevnt og renten vanligvis er lavere enn for eksempel i USA, sier Sundström.

I Sverige har man også begynt å kutte renten. Det er til og med snakk om å kutte renten ytterligere tre ganger til i år.

– Et typisk eksempel vil være at du låner i svenske kroner, veksler til dollar og kjøper amerikanske statspapirer.

Dette fungerer bra så lenge ikke dollaren svekker seg mot kronen, eller renten på amerikanske statsobligasjoner faller.

Men når amerikanske renter synker, slik de har gjort den siste uken, ønsker investorene å stenge sine spekulative posisjoner raskt. Da må de selge dollar og kjøpe kroner, noe som styrker kronen.

– Dette gir ytterligere svekkelse av dollaren og mer forsterkninger av den svenske kronen og så videre. Det blir en selvforsterkende spiral, hvilket vi har sett i Japan. Bevegelsene og tapene kan bli store, sier Sundström.

Les på E24+

Ser tre grunner til nye bitcoin-rekorder i høst

– Vil bli for tøft

Siden den svenske kronen er en del av disse kreftene, har den svenske kronen fått støtte imens markedene raste i starten av uken. Det gjorde ikke den norske kronen.

Sundström i SEB sier det er vanskelig å vite noe om omfanget av dette.

– Den svekkes jevnt og trutt og renten er typisk lavere enn i for eksempel USA. Men hvor mye og nøyaktig når det startet, kan vi dessverre ikke vite, skriver hun.

Banken JPMorgan Chase melder imidlertid om at 75 prosent av verdens «carry trades» er borte. Det har banken regnet seg frem til, skriver Bloomberg.

Likevel skriver Sundström i et notat tidligere i uken at man kan trekke noen historiske paralleller.

– Hvis den innledende fasen av covid-pandemien er noe å gå etter, vil støtten til den svenske kronen til slutt gå tom når avviklingen av disse «carry trade»-posisjonene er fullført – hvis uroen på aksjemarkedet fortsetter, skrev hun.

Hun forklarer videre:

– Mye mer enn et par uker med store børsfall vil trolig bli tøft for kronen. Men vi ser en amerikansk nedgang (at USAs sentralbank senker renten journ.anm.) som hovedscenario – ikke en bom stopp – og da kan både den svenske og den norske kronen styrkes når Federal Reserve setter ned renten, skriver Sundström til E24.

Read Entire Article