Cecilia Christensen fikk beskjed om at alt skulle gå automatisk, inntil noen få dager før hun og 235.000 Danske Bank-kunder skulle overføres til Nordea.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Forrige helg skulle 235.000 Danske Bank-kunder overføres til Nordea.
- Kort tid før fikk «et svært begrenset antall kunder» beskjed om at deres boliglån ikke ville bli flyttet, ifølge banken.
- Danske Bank sier de dekker overkurs som følge av refinansiering for kunder som ikke får flyttet lånet til Nordea.
- Cecilia Christensen sier hun fikk beskjed om å reforhandle lånet, men ikke om at banken dekker mellomlegget ved en eventuelt dyrere avtale.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg fryste jo nettopp renten for at det skulle hindre at jeg havnet i økonomisk krise ved renteoppgang, sier hun til E24.
Som Danske Bank-kunde har hun en fastrenteavtale det er seks og et halvt år igjen av.
Etter at det i fjor sommer ble kjent at banken forlater privatmarkedet, sier Christensen at hun flere ganger har fått beskjed om at hun ikke trenger å foreta seg noe.
Like før helgen kom kontrabeskjeden. Fastrentelånet blir ikke med til Nordea, og må reforhandles med en annen bank.
Les på E24+
Aksjene de anbefaler nå
– Synes de behandler småkunder kaldt
Senest 5. november var beskjeden fortsatt at hun skulle bli med til Nordea. Da skrev banken at «Du får samme rente og termingebyr som du har i Danske Bank den dagen du overføres til Nordea», ifølge en tekstmelding E24 har sett.
– Jeg ringte også for å høre om det var noe jeg måtte foreta meg i forbindelse med overføringen, men fikk beskjed om at alt skulle gå automatisk, sier Christensen.
I tillegg ringte hun for å høre om medlånetaker måtte foreta seg noe. Svaret var nei.
En ukes tid senere, den 12. november, og bare noen få dager før 235.000 Danske Bank-kunder ble overført til Nordea, fikk Christensen kontrabeskjed: Boliglånet hennes ville ikke bli overført.
Årsaken var at hennes medlånetaker ikke skulle overføres til Nordea, ifølge brevet. Christensen står selv som hovedlånetaker.
– Hvis det er det som er problemet, så er det ikke noe problem å overføre min medlånetaker til Nordea, sier Christensen.
Det kommuniserte hun også til Danske Bank, etter å ha sittet i timelang telefonkø både der og hos Nordea. Da fikk hun beskjed om at det ikke ville gjøre noen forskjell.
– De sa det var for sent. Jeg synes de behandler småkunder kaldt. Det skal ikke gå ut over oss at de forlater privatmarkedet.
Fikk beskjed om å reforhandle
Christensen anslår at hun vil tape rundt 40.000 kroner i året dersom hun må gå bort fra fastrenteavtalen sin og tegne lån med dagens rente.
– De sa jeg måtte reforhandle lånet mitt på nytt. Jeg ga beskjed om at jeg ikke kom til å bryte noen bindende avtale, og fikk da vite at lånet trolig vil bli stående i Danske Bank likevel, sier hun.
Samtidig fikk hun beskjed om at hun ikke fikk noe som helst innblikk i lånet, og at det ville komme månedlige fakturaer for nedbetaling.
Christensen sier det har vært sendt ut meldinger fra Danske Bank «i et banka kjør», og er åpen på at hun kan ha gått glipp av noe. Likevel reagerer hun på at banken først sier hun må reforhandle lånet, for deretter å trekke seg på det.
– Hele prosessen har vært forvirrende. Først får man vite at alt skal gå automatisk. Så får man oppfordringer om å reforhandle, og nå virker det som at lånet kan bli stående likevel.
– Har du fått noen bekreftelse på det?
– Nei. Jeg liker å ha orden på slike ting. Det er jo derfor jeg har ringt og forhørt meg om det var noe jeg måtte gjøre, sier hun.
Danske Bank: Dekker overkurs
Danske Bank har fått oversendt informasjon om Christensens tilfelle, men pressesjef Anna-Lena Nordling sier hun ikke har anledning til å kommentere enkelte kundeforhold.
Hun ønsker imidlertid å presisere at kundene vil kunne se boliglånet sitt i nettbanken til Danske Bank, i motsetning til det Christensen sier hun har fått beskjed om.
For øvrig må Nordling gjenta det banken svarte E24 før helgen, da det ble klart at flere kunder likevel ikke fikk flyttet boliglånet sitt over til Nordea.
– Et svært begrenset antall kunder fikk i forrige uke beskjed om at deres boliglån ikke vil bli overført til Nordea. Dette er et resultat av forhandlinger mellom Danske Bank og Nordea og årsakene er sammensatt, skriver Nordling i en e-post til E24.
Banken har hele tiden avvist å svare på nøyaktig hvor mange dette gjelder, eller hva som er den konkrete årsaken.
– De som ikke blir flyttet vil fortsatt ha sitt lån på gjeldende vilkår i Danske Bank. Vi skal selvsagt bistå kundene som tar kontakt med oss i en overgangsfase for å finne en løsning.
– Hvorfor oppfordrer Danske Bank kunder med bindende fastrenteavtale om å reforhandle lånet sitt på nytt?
– Dette er en del av at vi, i forbindelse med at Danske Bank avvikler personmarkedstilbudet i Norge, anbefaler kunder som ikke flyttes til Nordea å opprette en ny bankforbindelse så raskt som mulig for å fortsette å motta banktjenester, skriver Nordling.
Samtidig bekrefter hun at Danske Bank vil dekke mellomlegget dersom de aktuelle kundene får en dyrere fastrenteavtale et annet sted.
– Vi dekker overkurs som følge av refinansiering av fastrentelån for kunder som ikke flyttes til Nordea.
– Fint om jeg kan få det
Christensen står fast på at hun fikk beskjed om at hun ikke ville få noe innsyn i lånet dersom det ble stående i Danske Bank.
– Men det er jo fint om jeg kan få det.
Hun sier også at hverken hun eller medlånetaker ble opplyst om at banken dekker overkurs.