– Den lå jo i nærheten av der vi mente den måtte ligge, men det var kjekt å finne den, sier sportsdykker Kjell Eirik Henanger.
I 2022 var kameratgjengen, som dykker på frivillig basis, ved Tyin for første gang.
Da lyktes de ikke med å vinne beltevognen.
Men i helgen ble beltevognen som falt gjennom isen i 2016, med artisten Ellie Goulding, hennes fotograf og noen andre, oppdaget igjen.
Den britiske artisten postet flere bilder fra norgesbesøket i 2016, i Vang i Valdres.
Med seg hadde hun sin faste fotograf Conor McDonnell.
På Instagram fortalte han at vinterferien ikke gikk helt som ventet, da beltevognen de hadde med over en frossen innsjø, gikk gjennom vannet.
«Det øyeblikket når du er i 25 minusgrader midt i ingenstedsland i Norge i bekmørket, beltevognen bryter gjennom isen midt på en innsjø og du må evakuere gjennom taket», skrev McDonnell.
– Det ble litt sånn en skattejakt og et mysterium, sier Henanger om å lete etter beltevognen.
Ved å skanne bunnen og sammenligne bildet fra fotografen McDonell, fant de etter hvert vognen.
– Men det var vanskelig å finne, fordi det ligger mye steinblokker som er i samme størrelse som beltevognen.
Det var VG som først omtalte funnet.
Vil heve den opp fra dypet
Beltevognen ligger på cirka 30 meters dyp, anslår Henanger.
– Nå ligger den jo ikke så veldig dypt som fryktet på en del av de undersøkelsene som andre har gjort der, så jeg håper og tror det skal være ganske greit å få den ut av vannet.
Asgrim Opdal, er leder for de tre grunneierne i Tyin. Han er fornøyd med at beltevognen endelig er funnet.
– Jeg ønsker jo at beltevognen blir hevet og tatt opp fra vannet. Selvfølgelig er Tyinvannet svært, og vi kan kanskje diskutere hvor stor forurensningsfare det er.
Ola Moe er tidligere eier av hotellet Eidsbugarden i Jotunheimen, og den som eier beltevognen.
Han sier i en SMS at han er glad vognen er funnet og at de ønsker å heve den, siden den representerer en økonomisk verdi. Skaden ble ikke dekket av forsikring.
Anbefaler ofte ikke å løfte opp
Men å løfte den opp er kanskje ikke så lurt likevel.
Forsker Morten Jartun ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) skriver i en e-post til NRK at det kan være fare for forurensning ved å løfte den opp fra vannet.
– Ved alle slike operasjoner er det fare for at det lekker ut olje og batterisyre. Det kan være uheldig i et sårbart fjellvann som Tyin.
Han sier at det går an å gjøre tiltak ved heving som begrenser risiko, og slike detaljer kan firmaer som driver med dette ha mer peiling på.
Men han sier ofte vil man anbefale å la slike ting ligge.
– Da en beltevogn i seg selv, der den ligger i fred, ikke vil gi noen vesentlig forurensning.
Samtidig ønsker man ikke å ha «avfall» liggende.
– Når faren for forurensning er større ved en heving, så må lokale myndigheter avgjøre hvor mye estetikk og «tanken på at det ligger et fremmedelement i fjellvannet vårt» skal veie, skriver han videre.
Moe svarer ikke på spørsmål angående miljøhensyn.
Ordfører Jørand Ødegård Lunde for Bygdalista i Vang, skriver i en SMS til NRK, at hun mener det er en sak med mange sider og derfor ikke mulig å konkludere med noe nå.
– Det er bra at vognen er lokalisert, skriver hun videre.
Ble politietterforsket, men henlagt
Eier Ola Moe skriver i en SMS at han mener de som brukte vognen ikke gjorde som de skulle.
– De fikk låne vognen til det som var oppgitt å være en photoshoot rundt der den stod parkert, ikke for å kjøre innover på et utrygt fjellvann, mener Moe.
NRK skrev i 2016 at det ble opprettet politisak på beltebilturen. Saken ble etterforsket og avgjort.
– Det ble opprettet en anmeldelse i saken og det ble avhørt vitne og mistenkte i saken. Saken ble påtaleavgjort av en jurist og henlagt på grunn av bevisets stilling, sier fungerende politistasjonssjef i Fagernes, Bård Sørumshaugen til NRK.
Politiet ønsker ikke å kommentere hvem som ble avhørt i saken.
Selskapet «Eventyrhytta» skal ha stått for arrangementet, men de ønsker ikke å kommentere saken til NRK. NRK har også forsøkt å få tak i fotograf Conor McDonell for en kommentar, men har heller ikke lyktes med dette.
Publisert 31.07.2024, kl. 13.05