Fagforening: Norwegian truer med å stenge baser i Stavanger og Trondheim

3 weeks ago 13


Norwegian Kabinforening skriver i brev at de ansatte må jobbe 18 dager mer i året for samme lønn, hvis basene skal holdes åpne.

Foto: Paul Kleiven / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi er skeptiske og svært skuffet over det forslaget som er lagt frem, sier leder i Norwegian kabinforening Rene-Charles Gustavsen.

Torsdag skrev E24 at Norwegian har innledet dialog med ansatte om planer for å få redusert kostnadene.

– Vi har flere alternativer som er til vurdering, og vi har innledet en dialog med de ansatte om disse, sa Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

– Enorm endring

I et brev fra Norwegian Kabinforening til medlemmene, gjengitt i Nettavisen, står det at Norwegian stiller ultimatum om at basenebaseneEn base for et flyselskap er en flyplass hvor selskapet har stasjonert fly, piloter og kabinpersonale, og hvor flyvningene ofte starter og slutter. Dette er også stedet der ansatte begynner og avslutter sine skift. i Trondheim og Stavanger blir lagt ned dersom ikke krav blir møtt.

Det inkluderer blant annet 18 ekstra arbeidsdager per besetningsmedlem per år, i tillegg til mindre forutsigbare arbeidstider. Uten økt lønn. Kravene gjelder både for piloter og kabinansatte. Det er også gjengitt en rekke andre forhandlingsbare forslag.

– Basene i Trondheim og Stavanger med alle ansatte kan eventuelt få en enorm endring i sin nåværende hverdag, sier Gustavsen.

Til E24 bekrefter Gustavsen innholdet i brevet, og at det er sendt fra kabinforeningen. Det har ikke lyktes E24 å få en kommentar fra Norwegian Pilot Union (NPU). Norwegian viser til uttalelser gitt torsdag.

Nylig forhandlet Norwegian og fagforeningene om nye lønnsavtaler, og det var lenge fare for streik. Partene ble til slutt enige.

– Norwegian Kabinforening mener de foreslåtte endringene er vanskelig å akseptere rett etter at vi akkurat har signert våre nye avtaler. Dette er som et slag i ansiktet, sier Gustavsen.

I følge fagforeningen har Norwegian-ledelsen planlagt allmøter med ansatte i Stavanger og Trondheim neste uke.

Mål om å unngå nedbemanninger

Norwegian har tidligere sagt at blant annet lavere etterspørsel og høyere lønnsoppgjør til pilotene legger en demper på fremtidsutsiktene.

– I likhet med mange andre flyselskap, er vi nødt til å se på hvordan vi kan holde kostnadene i alle delene av virksomheten så lave som mulig, sa Tuman torsdag.

Hvor store summer selskapet ønsker å spare, vil han ikke svare på, men han sier at selskapet er under press og er nødt til å bedre lønnsomheten eller redusere kostnadene.

– Er det fare for at folk skal miste jobben?

– Veksten fremover vil avgjøre behovet for personell, men vi har som mål at denne prosessen skal kunne gjennomføres uten nedbemanninger, sa han.

Neste uke skal Norwegian-ledelsen møte ansatte med tilknytning til basene i Stavanger og Trondheim.

Forslag om rundt 20 prosent lønnsvekst

Det var knyttet stor spenning til om det skulle bli streik i Norwegian eller ei i starten av juni. Partene ble enige om en avtale, men pilotene stemte den ned.

Etter nye forhandlinger fikk Norwegian til slutt ja, og selskapet unngikk streik.

Pilotene krevde blant annet bedre lønn, og at lønnen skulle nærme seg det kollegaer i andre land får. De har også ønsket bedre balanse mellom arbeid og fritid.

VG fikk bekreftet at det første forslaget innebar at et flertall av 690 piloter i Norwegian fikk rundt 20 prosent lønnsvekst – over to år – etter at meglingen ble avsluttet 1. juni. En lønnsøkning på mellom 25 og 38 prosent over to år var blant kravene fra pilotene.

Nedjusterte utsikter

Flyselskapet la frem resultater for april, mai og juni tidligere i sommer.

– Vi er ikke fornøyd med resultatene for andre kvartal, men det er hva det er. Dette er grunnen til at vi har redusert prognosene, sa Norwegian-sjef Geir Karlsen.

  • Resultat før skatt var 477 millioner kroner, mot 538 millioner kroner på samme tid i fjor.
  • Driftsresultatet (ebit) var 593 millioner kroner, ned fra 650 millioner.

Norwegian-konsernet forventer nå et driftsresultat for 2024 på mellom 2,1 milliarder og 2,6 milliarder kroner, inkludert Widerøe.

I april ventet flyselskapet et resultat på 2,5 milliarder til 3,2 milliarder kroner.

Read Entire Article