Espresso-panikk i Italia

3 weeks ago 13


Høyere kaffepriser skaper nervøsitet i et av Europas mest kaffedrikkende land.

Det er espresso-uro å spore i middelhavslandet. Foto: Andre Penner / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Rundt seks milliarder kopper kaffe anslår den italienske forbrukerforeningen Assoutenti at folk i landet kjøper på kafeer i løpet av et år. Det gir inntekter på rundt 7 milliarder euro, tilsvarende 83 milliarder kroner årlig.

Men nå er det uro å spore i middelhavslandet.

– Alle er ganske nervøse, redde og har panikk for espressoprisen, sier president Luigi Morello i Det italienske espressoinstituttet til Financial Times.

Normalt koster en espresso rundt 1,20 euro per stykk, mens prisen på en cappuccino ligger på omkring 1,50 euro, skriver avisen.

Les på E24+

– Jeg opplever nok aldri noe sånt igjen

Men på grunn av at klimaendringer nå skaper forstyrrelser i leveringskjeden i det globale kaffemarkedet, kan italienere nå bli nødt til å betale opp mot 2 euro for den lille kaffekoppen.

Sjefen i forbrukerforeningen Assoutenti, Gabriele Melluso sier til avisen at en ytterligere prisøkning på lokale kafeer, kan true «et daglig ritual for millioner av innbyggere».

– Om kaffeprisen fortsetter å stige, kan en del av befolkningen kanskje helt og fullt droppe å kjøpe espresso i kaffebaren, sier Melluso.

Det er ventet at kaffeprisene vil fortsette å stige til midten av 2025, ifølge Bloomberg. Det forventes blant annet utfordringer med produksjonen i Vietnam, som er verdens største produsent av kaffebønnen robusta.

Read Entire Article