Equinors utsikt fra oljetåka

4 months ago 22


Plattformen på Grane-feltet i Nordsjøen Foto: Equinor / Øyvind Hagen / Øyvind Hagen

Equinors finansdirektør mener den globale energiomstillingen dabber av. Han forveksler Equinors manglende tempo med det som faktisk skjer i verden.

  • Stig Schjølset

    Stig Schjølset

    Leder i Zero

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er et leserinnlegg

Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

I en episode av E24-podden spilt inn under ONS, snakker Equinors finansdirektør, Torgrim Reitan, om takten i den globale energiomstillingen. Han hevder at det nå er en global brems i alt som er grønt, og at takten i omstillingen er i ferd med å dabbe av. I fornybar er lønnsomheten under press, det er utfordringer i verdikjedene og tempoet er derfor i ferd med å avta.

Reitans beskrivelse av hvordan han ser på utviklingen i fornybar energi er forfriskende ærlig. Men når Equinors finansdirektør snakker om slappere takt i energiomstillingen globalt, forveksler han sitt eget selskap med resten av verden. For selv om Equinor tar foten av gasspedalen, fortsetter den globale veksten i fornybar energi i rekordtempo. Energiomstillingen har aldri gått raskere enn den gjør nå.

Ifølge IEA bygges særlig sol og vind nå ut så raskt at det vil endre verdens energisystem helt fundamentalt de neste årene. Basert på dagens planer, anslår IEA at fornybar energi, inkludert atomkraft, vil dekke nesten halvparten av verdens kraftbehov i 2026. I dag er andelen 39 prosent. Grunnen til at utviklingen går så fort, er at sol og vind i de fleste land kan bygges ut billigere og raskere enn de fossile alternativene.

Det samme gjelder for batterier. Kostnaden fortsetter å falle, og veksten er eksponensiell både i energi- og transportsektoren. Hver femte bil som selges i verden er nå elektrisk. Sol kombinert med batterier dekker en stadig større del av kraftbehovet i mange land.

Ifølge IEA er de globale investeringene i fornybar energi, batterier og andre løsninger som trengs i det grønne skiftet, nå nesten dobbelt så høy som investeringene i fossil energi. Den globale trenden er altså at det grønne skiftet fortsetter i stadig større tempo. Det gjelder særlig sol, vind og batterier, teknologiene som konkurrerer mest direkte med Equinors olje- og gasseksport.

Samtidig er det sant at noen deler av den grønne omstillingen sliter med forsinkelser, høye kostnader og umodne teknologier. Det gjelder blant annet havvind, hydrogen og karbonfangst- og lagring, hvor Equinor har store ambisjoner. Det gjør det vanskelig for selskapet å finne lønnsomme prosjekt.

Likevel har konserndirektør Anders Opedal ved flere anledninger forsikret om at Equinors grønne ambisjoner står fast: Halvparten av selskapets investeringer skal gå til fornybar og andre grønne løsninger innen 2030, og selskapets utslipp skal halveres i samme periode. Men det er interessant å høre hvordan finansdirektør Reiten omtaler disse ambisjonene.

Han er helt tydelig på at mål og ambisjoner bare gjelder hvis Equinor kan finne prosjekt med god lønnsomhet. Han er også tydelig på at Equinor ikke skal lede an i energiomstillingen: «Vi skal bevege oss i takt med samfunnet, vi skal ikke bevege oss raskere enn samfunnet».

Torgrim Reitan, finansdirektør i Equionor. Foto: Marius Lorentzen / E24

Les også

Kollaps i Akers grønne verdier: – Har vært krevende

Det er altså ikke opp til Equinor å bestemme om selskapets mål om utslippskutt og investeringer i fornybar skal innfris. Det er andre aktører i “samfunnet” som vil avgjøre hvor raskt energiomstillingen går. Hvis den går raskt nok, blir Equinor med på lasset og innfrir sine ambisjoner. Hvis ikke, er det ambisjonene som ryker.

Det er en oppsiktsvekkende passiv innstilling til egne ambisjoner. Og den er ganske uheldig i kombinasjon med Equinors analyse av at den grønne omstillingen nå bremser opp globalt. Analysen, som i beste fall er svært mangelfull, kan brukes til å rettferdiggjøre at Equinor fortsetter satsingen på olje og gass, mens prosjektene som droppes innen fornybar bare er en del av en global trend.

For Norges del er det også bekymringsfullt hvis vårt største og viktigste selskap ikke har en sterkere ambisjon om å lede an i energiomstillingen.. Hvis Norge skal komme helskinnet gjennom en omstilling av petroleumsnæringen, trenger vi Equinors kompetanse og økonomiske muskler i førersetet.

Jeg håper derfor finansdirektør Torgrim Reitens analyse av den globale energiomstillingen og selskapets forpliktelser til egne ambisjoner, ikke er representativ for hva vi kan forvente fra Equinor de neste årene.

Les også

Den grønne karavanen går saktere

Read Entire Article