Equinor tilpasser fornybarvirksomheten til aktivitetsnivået og nedbemanner med 20 prosent. – Tøffe tider, sier fornybarsjef Pål Eitrheim.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
De ansatte i Equinors fornybarvirksomhet informeres om grepene torsdag.
Selskapet justerer aktivitetsnivået og fokuserer på færre land, og trekker seg ut av Vietnam, Spania, Portugal og Frankrike. Da blir det behov for færre folk i fornybarvirksomheten.
– Vi ser at vi har behov for å tilpasse organisasjonen og bemanningen til det aktivitetsnivået vi legger opp til, sier konserndirektør for fornybar energi Pål Eitrheim i Equinor til E24.
Bemanningen i Equinors fornybarorganisasjon globalt skal etter planen reduseres med 20 prosent.
– Det tilsvarer cirka 250 årsverk, sier Eitrheim.
– Det antallet som må slutte i Equinor er mye lavere. De som jobber i morselskapet vil få tilbud om en jobb andre steder i morselskapet, legger han til.
Eitrheim mener fornybarorganisasjonen har dyktige folk med kompetanse som trengs i andre deler av selskapet.
– Så er det ikke alle markeder hvor det er mulig, for det er markeder der vi ikke har alternativ aktivitet. Der skal vi selvfølgelig håndtere overtalligheten i tråd med lover og regler, sier han.
Les også
Equinor rigger om fornybardelen: – Må ruste oss for tøffere konkurranse
– Ikke et krisegrep
– Er dette et krisegrep?
– Jeg vil ikke kalle det et krisegrep. Jeg vil kalle det en tilpasning og justering til den virkeligheten vi ser der ute, sier Eitrheim.
– Vi ser et mer krevende marked, og vi er ikke det eneste selskapet som er inne i denne typen prosesser nå. Det skjer både i Norge og internasjonalt. Det er ikke et krisegrep, men det er et viktig grep for å skape forutsetninger for lønnsom virksomhet i årene som kommer.
– Er nedbemanningen særlig en konsekvens av at dere går ut av flere land?
– Noe av det er en konsekvens av at vi går ut av en del markeder. Noe skyldes også at vi tar ned takten på forretningsutvikling, sier konserndirektøren.
Fornybarvirksomheten kommer fortsatt til å vokse kraftig gjennom Equinors investeringer, men Eithreim vil fokusere forretningsutviklingen på færre land, og prioritere hardere mellom prosjektene.
– Så dette skyldes delvis aktivitetsnivået, og delvis at vi justerer takten på forretningsutvikling, sier han.
– Er det trist å måtte varsle de ansatte om dette grepet?
– Det er tøffe tider. Det er aldri lett å ta ned størrelsen på organisasjonen. Det har konsekvenser for enkeltmennesker som har jobbet stenhardt for å utvikle fornybarvirksomheten. Men det er ikke noe alternativ å ikke gjøre noe, i den situasjonen bransjen er i. Målet er å jobbe oss gjennom nedturen og komme bedre ut av det enn alle andre.
Krevende tider
Det har vært krevende tider for grønne prosjekter i flere bransjer i det siste.
E24 har blant annet skrevet om en hydrogenbransje i trøbbel, om brems for batterifabrikker og om dyre planlagte satsinger på energieffektivisering og havvind.
Det bygges fortsatt ut mye havvind, men flere store prosjekter er utsatt eller droppet. Både Equinor, Ørsted og andre selskaper har skrevet ned verdier.
– Vi må erkjenne at havvindbransjen er inne i sin første skikkelige nedtur. Hele bransjen har møtt utfordringer de siste 12-18 månedene. Kostnadsinflasjon og kostnadsnivå har satt press på marginene, og det har vært utfordringer med rentenivå, flaskehalser og kvalitetsutfordringer i leverandørkjeden, sier Eitrheim.
Han legger til at leverandørene har fått en bedre forhandlingsposisjon de siste årene.
– Kaste kalkulatoren ut av vinduet
Equinor har allerede stanset noen prosjekter med lav lønnsomhet, som for eksempel norske Trollvind og Beacon i USA.
– Vi har latt være å delta i auksjoner hvor vi ikke har sett potensial for verdiskaping. Det er ikke vanskelig å vinne auksjoner, det er bare å kaste kalkulatoren ut vinduet. Da har du én dag med feiring og årevis med bekymringer. Det viktigste er ikke å vinne, men å vinne på en måte som skaper varige verdier for selskapet.
Han ser gode muligheter, men sier at han vil være disiplinert. Equinor sitter på havvindarealer i Storbritannia hvor Doggerbank D kan bygges ut, og Sheringham Shoal og Dudgeon kan dobles uten at selskapet må betale for arealet. Selskapets siste lisens i USA kostet en tidel av nivået for noen år siden.
– Men vi må ta ytterligere grep for å tilpasse organisasjonen til realitetene, sier han.
Les også
Equinor om havvind i USA: – Skal jobbe til krampa tar oss
Bygger ut mye fornybar
Selv om Equinor nedbemanner, har fornybarvirksomheten aldri hatt mer å gjøre, påpeker Eitrheim.
– Mens vi bremser lett på forretningsutvikling og gjør de grepene vi nå gjør, har vi aldri vært travlere med å realisere nye havvindprosjekter, og utvikle sol- og vindprosjekter på land, sier han.
Selskapet er involvert i eller leder utbygging av seks gigawatt fornybarkapasitet. Det gjelder de britiske havvindprosjektene Doggerbank A, B og C, polske Baltyk I og II og ett av de største prosjektene i USA, Empire Wind.
– Det innebærer at vi skal installere 431 havvindturbiner og seks offshore transformatorplattformer, og etablere tre drifts- og vedlikeholdsbaser utenfor Newcastle, New York og nord i Polen ved Østersjøen. Vi skal også bygge solprosjekter i Brasil, Polen og Danmark og batteriprosjekter både i Storbritannia og USA. Det er jobben som ligger foran oss de neste 2-3 årene, sier Eitrheim.
Equinor har også kjøpt seg inn i solkraftutbyggeren Scatec og havvindutbyggeren Ørsted. Equinor har også kjøpt fem plattformselskaper, tre innen sol- og vindkraft og to innen batterier.
– Vi bruker hele verktøykassen for å øke veksten vår, sier Eitrheim.
Nå jobber han blant annet med å få på plass finansiering av USA-prosjektet Empire Wind i løpet av året. I Polen går prosjektene Baltyk II og III videre til gjennomføring i 2025.
– Dette er megaprosjekter som vil være et stort bidrag både på inntektssiden og aktivitetssiden, sier Eitrheim.
Les på E24+
Satser på havvind og olje samtidig: – Synlig i byens skyline
Les også
Vil bygge «lønnsom fornybarbutikk»: – Stiller andre krav til disiplin
Les også