En skarpere økonomisk todeling

4 weeks ago 11


 På vestlandet peker pilene stadig peker oppover. Foto: Paul S. Amundsen / Aftenposten

Noen bransjer går opp, mens andre venter nye fall. Todelingen av norsk økonomi er også synlig på kartet.

  • Sindre Heyerdahl

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Det er ikke bare Sissel Kyrkjebø som kan synge en kvad for Vestlandet. Regionen med «fagre fjell og fjord» rommer også vekst.

Gullkysten, som mange vestpå ynder å si.

Et område røft sammenfallende med bibelbeltet. Der tro og penger vokser – fra Kristiansund til Kristiansand.

Et slikt utsyn glir greit inn i Norges Bank mest sentrale temperaturmåler. I rapporten Regionalt Nettverk torsdag ser vi en skarpere todeling av norsk økonomi.

Det er i vest økonomien lyser opp. Mest optimistiske er de intervjuede lederne fra bedrifter og organisasjoner i region nordvest, etterfulgt av region sørvest. Også Sørlandet tar seg opp.

Høy aktivitet i energisektoren drar en stor del av lasset. Og da snakker vi ikke om alle standene på energimessen ONS.

Bedriftene tror den oljesmurte veksten vil holde seg oppe gjennom høsten. Utsiktene har bedret seg siden forrige runde.

Også Nord-Norge havner over nullstreken. En svak krone bidrar til mer liv i turistnæringen i alle våre kystregioner. Og i nord løfter kronen også den sprellende fiskerisektoren.

Norges Banks regionale indikatorer. Foto: Norges Bank

Djevelen ligger i detaljene. Som Norges Bank selv skriver, så har variasjonen mellom næringene tiltatt. Det sees også på kartet.

I Midt-Norge, Innlandet og den befolkningstunge region øst ser bedriftslederne fortsatt en negativ økonomisk utvikling.

En festbrems øst og midt i landet er den store og viktige byggenæringen. Det er påfallende at byggevareprodusentene melder om nedgang i produksjonen. Det kommer fra et allerede kraftig redusert nivå.

Også utsiktene innen varehandelen og industrien er forverret siden juni.

I fastlandsindustrien er det riktignok blandede drops. Mange eksportbedrifter nyter godt av den svake kronen. Andre sliter med slapp europeisk etterspørsel. Blant annet etter stål og bildeler.

For bygg og anlegg og varehandelen er det entydig mørkere. Disse sektorene venter fall i aktiviteten også fremover.

Les også

Norges Bank-rapport: Bedrifter tror aktiviteten vil øke noe

Nå er det ikke slik at noen regioner eller bransjer sprenger skalaen. Dette er nyanser. Men det hadde vært enklere for Norges Bank om økonomien gikk mer i takt på tvers av bransjer og geografier.

Og dagens tall legger i utgangspunktet føringer for renteplanene fremover. Som alltid kommer rapporten Regionalt nettverk nøyaktig én uke før et viktig og rapporttungt rentemøte.

Nasjonen rommer likevel bare én styringsrente. Uansett hvor mye oljeservicebedriften i Egersund og byggevarekjeden i Gjøvik befinner seg på to planeter. Sentralbanken må bry seg om helheten.

I snitt er den tålelig grei. Forventningene til veksten i tredje kvartal er litt nedjustert fra juni. Men samlet tror bedriftene intervjuet at aktiviteten vil øke noe i andre halvår.

Samtidig er anslagene for lønnsvekst i år og neste år uendret.

Les også

– Rentene kan bli liggende høyere enn vi har vært vant til

Og da står vi igjen med alle de andre hensynene. Her spiller stadig kampen mot inflasjonen førstefiolin. Med kronen lurende i sivet. En svak krone kan mate økte importpriser langt frem i tid.

Så lenge ledigheten samtidig holder seg lav, er det vrient for Norges Bank å innlede neste pengepolitiske æra. Før rentekutt bør sentralbanken bli tryggere på kronen.

Og dermed koker dagens rapport bort i fårikålen. Vi blir stående på vår rentetopp også neste uke. Mens sentralbankene i Sverige og Eurosonen har kuttet to ganger, og britene én gang.

Samtidig som Den amerikanske sentralbanken høyst sannsynlig kutter neste uke.

Høy rente er ikke godt nytt for boligbyggeren i Moss, eller interiørbutikken på Gol.

Men det gir i alle fall en Herman Friele eller to rikelige anledninger til å male opp kontrasten mellom Gullkysten og det østafor. Ennå en stund.

Les på E24+

«Das Auto» i trøbbel

Les også

Med høsten kom småfrykten

Les på E24+

Er dyrtiden over?

Read Entire Article