Eiendomsgigant ser comeback for kriserammet marked

2 weeks ago 9


Eiendomskjempen Blackstone øyner u-sving etter rentekutt. – En flom av tiltro kommer tilbake i markedet, sier Europa-sjef James Seppala.

James Seppala Foto: Blackstone

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det bringer definitivt investorene tilbake fra sidelinjen, sier Seppala til E24.

Kraftige rentehopp skapte kraftig motvind for eiendomsmarkedene i Europa, ikke minst i Sverige der store aktører som milliardær Ivar Tollefsen ble presset av økte renter og fallende eiendomsverdier.

Nå svinger pendelen andre vei.

Sentralbanker, inkludert Riksbanken, kutter rentene, noe Seppala mener blåser nytt liv i eiendomsmarkedet.

Riksbanken i Sverige har kuttet styringsrenten to ganger, det samme har Den europeiske sentralbanken gjort og USAs sentralbank kuttet renten denne uken.

Seppala, sjef i Blackstones eiendomsvirksomhet i Europa, leder et team som forvalter eiendomsfond med en bruttoverdi på omtrent 120 milliarder euro på vegne av institusjonelle investorer som pensjonsfond.

Blackstone er en av verdens største kapitalforvaltere med mer enn 1.000 milliarder dollar under forvaltning.

Ser kraftig renteeffekt

– Det faktum at rentebanen nå går nedover og ikke lenger oppover, fører til en flom av tiltro tilbake i investeringsmarkedet, sier Seppala.

– Og vi ser det i Sverige, og vi ser det over hele Europa også.

Europa utgjorde 50 prosent av Blackstones globale kapitalplassering i eiendom i fjor.

Så langt i år har Blackstone investert eller forpliktet seg til nesten tre milliarder dollar i egenkapital i Europa.

Les også

Tollefsens boliggigant har solgt boliger for fire milliarder

Seppala ser et vendepunkt i det svenske markedet etter de siste årenes nedgang.

– Det er tidlig, men det er min oppfatning, sier han og peker på sterke leienivåer, at ledighetsnivåer i byggene er under kontroll og etterspørsel fra leietagere.

Han påpeker at Sverige skiller seg fra andre europeiske markeder ved å ha et stort børsnotert eiendomsmarked.

– Det børsnoterte markedet reagerer skarpere enn det private markedet. Når ting går bra, øker prisene betydelig, og når det er usikkerhet eller forstyrrelser i vente, skjer det en raskere korreksjon i prisene.

– Men det faktiske driftsgrunnlaget i Sverige er veldig godt. Vi har investert i Sverige de siste ett til to årene, og vi vil fortsette med det der vi kan.

Vanskeligere i Norge

I det norske markedet har Blackstone vurdert å satse mer, men det har historisk sett vært en vanskeligere region, sier Seppala.

Han peker på at innenlandsk kapital dominerer i markedet.

Tilbake i 2015 gjorde Blackstone et stort oppkjøp i Norge, da de kjøpte en eiendomsportefølje fra Obligo for 2,7 milliarder dollar.

– Vi har sett på å gjøre mer. Men historisk sett har det vært relativt vanskeligere for oss. Men det har absolutt ikke vært mangel på interesse.

Les på E24+

Nå begynner eiendom å bli moro igjen

Seppala påpeker også at rentene historisk sett har vært høyere i Norge enn i andre europeiske land.

I dag er rentegapet annerledes, med for eksempel noen markedsrenter i Storbritannia høyere enn i Norge, påpeker Seppala.

– Jeg tror i dette nye paradigmet hvor basisrentene over hele Europa og Storbritannia er høyere, er det sannsynlig at det vil føre til mer internasjonal investering i Norge enn det som kanskje har vært tilfellet historisk.

Kraftig rentehopp

Seppala påpeker at utstedere av gjeld med lav kredittrisiko i eiendom i Europa lånte til rundt 1 prosent for fire år siden. Nå ligger tallet mellom 4 og 5 prosent.

Selv om rentene har skutt i været og gjort det mange ganger dyrere for eiendomsselskaper i Europa å låne penger, ser Seppala en stor forskjell fra tidligere sykluser.

Han trekker frem at denne gangen har nivåene av nybygging og belåning generelt vært lavere.

– Det faktiske driftsgrunnlaget i de fleste sektorer, ikke alle, i det europeiske eiendomsmarkedet, er ganske gode.

– Ettersom vi investerer globalt, har resultatet av det vært at Europa har vært vår høyeste region for kapitalplassering globalt.

Read Entire Article