Dømt for korrupsjon – tilbake på jobb som megler

1 month ago 12


Megleren fikk penger under bordet for å lage verdivurderinger og endte i fengsel. Mannens nye sjef mener han fortjener en ny sjanse.

 Flere meglere som har mistet eiendomsmeglerbrevet jobber i dag som eiendomsmeglerfullmektige – og selger boliger. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det står jeg pent over. Jeg har gjort mitt, hatt en pause og kommet tilbake.

Slik svarer mannen i 30-årene da E24 spør om han vil kommentere korrupsjonsdommen som førte til at han i to år ble fradømt retten til å jobbe med eiendomsmegling.

Nå jobber han igjen med eiendomssalg. Mannen er én av 38 meglere som siden 2011 har mistet tillatelsen til å bruke tittelen eiendomsmegler, ifølge en oversikt E24 har fått fra Finanstilsynet.

Tre av dem jobber, eller har inntil nylig jobbet med boligsalg, til tross for at de er blitt fratatt godkjenningen. Det viser en undersøkelse E24 har gjort.

Alle tre har blitt fratatt eiendomsmeglerbrevet etter grove brudd på lovverket. De har fortsatt i bransjen som eiendomsmeglerfullmektige – en tittel som ikke krever godkjenning fra Finanstilsynet.

E24 har i en artikkelserie skrevet om hvordan en salgsleder i Schala & Partners solgte en bolig to millioner under prisantydning til en venn, og hvordan meglerkontoret inngikk hysjavtaler med to misfornøyde kunder. Salgslederen mistet retten til å kalle seg eiendomsmegler i 2011. Meglerkjeden har i ettertid tatt selvkritikk.

Mannen i 30-årene som ble dømt for korrupsjon i 2021, jobbet tidligere for et av landets største meglerforetak.

Ifølge tingrettsdommen mottok han 35.000 kroner i bestikkelser mellom oktober 2018 og mai 2019 for å utarbeide verdivurderinger. Han forklarte at hensikten var å skaffe seg flere salgsoppdrag som megler, og erkjente straffskyld.

I mars 2021 ble han dømt til fengsel i 90 dager for korrupsjon.

Han ble fradømt retten til å jobbe med eiendomsmegling i to år. Som følge av korrupsjonsdommen ble mannen også fratatt eiendomsmeglerbrevet av Finanstilsynet.

«Finanstilsynet har (...) ikke tillit til at du vil overholde regelverket i fremtiden.», heter det i vedtaket.

– Holdes under nøye oppsyn

Det hadde derimot et mindre meglerkontor på Østlandet, som tidligere i år ansatte den korrupsjonsdømte mannen i full visshet om hans fortid. 1. august startet mannen i jobben under tittelen eiendomsmeglerfullmektig.

– Vi har et godt inntrykk av ham. Under de rette rammene og omstendighetene, så tenkte vi det var riktig å gi ham en ny sjanse, sier daglig leder for det aktuelle kontoret.

Lederen forteller at de gjorde grundige undersøkelser i forkant av ansettelsen, og at mannen la frem dommen selv.

– Så ble det gjort en styrebeslutning der vi bestemte oss for å tilby ham stilling som fullmektig hos oss under nøye oppsyn.

«Under nøye oppsyn» innebærer at han som fullmektig må jobbe under kontroll av meglerkontorets faglige leder, forklarer lederen.

– Det er en ansvarlig megler som gjennomgår alt han produserer og leverer med vårt selskapsnavn på seg. Han følges tett opp. Han står ikke på egne ben og gjør hva han vil, sier han.

Han ser ikke på dommen som diskvalifiserende. Så lenge man har sonet sin straff, så må det gå an komme tilbake, mener han.

– Fortid er fortid og fremtid er fremtid, sier han.

– Blir kundene deres opplyst om hans fortid?

– Nei, det er ikke noe vi går ut og flagger.

– Illojal mot kundene

En kvinne i 40-årene, som i dag jobber som eiendomsmeglerfullmektig for et av Norges største meglerforetak, mistet meglerbrevet i 2019.

«NN (megleren, journ.anm.) har opptrådt i strid med god meglerskikk i form av illojal opptreden overfor oppdragsgivere», står det i vedtaket.

Ifølge Finanstilsynet skal kvinnen ha oppfordret en rekke kjøpere til å legge inn bud på boliger med forbehold om at planlagte visninger ble avlyst. På denne måten sikret megleren seg raske salg før visning. Hun skal ha gjennomført over 30 handler hvor selgeren hadde akseptert bud med dette forbeholdet.

Finanstilsynet mener at kvinnen på denne måten opptrådte illojalt overfor kundene, siden boligsalg utenfor det åpne markedet regnes for å gi en lavere salgspris enn et åpent salg.

Da saken ble behandlet protesterte kvinnen mot at dette var en systematisk praksis på meglerkontoret og at hun hadde opptrådt illojalt mot kundene. Hun pekte blant annet på at flere av de aktuelle salgene hadde endt med en salgspris over prisantydning.

Hverken kvinnen selv eller hennes nåværende sjef ønsker å besvare E24s spørsmål om tilsynssaken eller kvinnens arbeidsforhold.

Fritt frem for avskiltede meglere

I dag er det fritt frem for avskiltede meglere å fortsette med eiendomssalg. Finanstilsynet kan ta fra dem retten til å bruke tittelen eiendomsmegler, men kan ikke hindre noen i å fortsette som fullmektige, uansett hvor grove overtramp de har begått.

Eiendomsmeglerfullmektige – en tittel som vanligvis brukes av nyutdannede før de blir godkjente meglere – skal følges opp av en «ansvarlig megler».

Finanstilsynet krever at foretak som ansetter en megler som har mistet lisensen som fullmektig, gjør en særskilt vurdering av om ansettelsen går utover foretakets integritet. De må også gjøre risikoreduserende tiltak, som avgrensninger i arbeidsoppgavene eller særlig tett oppfølging og kontroll.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF) har i et intervju med E24 tatt til orde for at meglere som mister tillatelsen, bør gis yrkesforbud.

Read Entire Article