Brenner penger i Sverige: Oda-gründer anklager storeier

3 months ago 33


Medgründer Jon Kåre Stene synes det lukter vondt av Mathem-fusjonen.

 Jon Kåre Stene frykter for fremtiden til Oda, selskapet han har vært med å bygge opp. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det virker som en redningsoperasjon for å berge det enorme tapsprosjektet i Mathem.

Jon Kåre Stene er én av ti gründere som var med på å stifte dagligvareutfordrer Kolonial.no, som senere byttet navn til Oda.

De siste par årene har han fulgt selskapet fra sidelinjen. Det har vært en tøff tid. Oda har drastisk kuttet vekstplanene som følge av vanskelig tilgang på kapital, nedbemannet flere hundre ansatte og tapt store summer på mislykkede utenlandssatsinger i Finland og Tyskland.

I forrige uke skrev E24 at Oda måtte verdsettes til null for at det skulle få tilført nye midler. Noen dager etter ble det kjent at de tre storeierne ønsker tidligere toppsjef Karl Munthe-Kaas ut av styret.

Karl Munthe-Kaas

Tidligere Oda-sjef.

Det skjønner Stene lite av.

– Det er helt åpenbart at den mannen har kompetanse på feltet. I tillegg er det kritiske nøkkelpersoner i organisasjonen med lojalitet til ham. Da spiller du russisk rulett, og det får meg til å tenke at det ligger noe annet enn rasjonalitet bak valget, sier han.

Har du tips til denne saken? Ta kontakt på e-post hans@e24.no eller telefon 98826142.

Tapte én av tre kroner

I fjor høst kunngjorde Oda og den svenske mat på nett-aktøren Mathem at de slår seg sammen. Større volum er helt sentralt for å bli et selskap som tjener penger, påpekte Munthe-Kaas.

Han understrekte at fusjonen var positiv for begge parter. Samtidig la han ikke skjul på at Mathem, som ble stiftet i 2006 og er syv år eldre enn Oda, har kommet kortere enn dem.

De siste regnskapstallene viser at det heller ikke går riktig vei. I fjor hadde Mathem 400 millioner lavere inntekter og tapte nok et milliardbeløp.

E24 sitter også på opplysninger om at Odas juli-regnskaper ble tynget av svakere utvikling i Sverige enn ventet.

Konsernet omsatte for i underkant av 300 millioner kroner den måneden og hadde et taptapMålt i ebitda, Odas mål på lønnsomhet. Dette viser hvor mye av inntjeningen virksomheten sitter igjen med før den belastes for renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger. Ebitda omtales gjerne som brutto driftsresultat. på over 100 millioner. Den svenske driften bidro klart mest i negativ retning.

Underskuddet ser unektelig litt skummelt ut erkjente ledelsen til de ansatte da tallene ble presentert i august. De påpekte samtidig at juli alltid er en dårlig måned.

– For seks måneder siden startet vi jobben med å bytte ut Mathems teknologi med Odas teknologi, øke effektiviteten og senke prisene. Juli var første måned der pendelen begynte å snu, men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Vi har stort fokus på å kutte kostnader og sikre kundevekst. Vi jobber med å kommunisere at tjenesten nå tilbyr høyere kvalitet til en lavere pris for kundene, sier Oda-konsernsjef Chris Poad i en kommentar til E24.

Les på E24+

EBITDA-hva for noe...?

Milliardtap i Oda og Mathem

Jon Kåre Stene sier han har fulgt med på Mathem siden Oda ble startet opp, og hvordan de har «brent hinsides med kapital».

Han mener det lukter vondt av fusjonen mellom de to. Gründeren peker på fellesnevnerne på eiersiden: Investeringsselskapene Verdane og Kinnevik.

Stene sier det er mange i Oda med lojalitet til Karl Munthe-Kaas. Han mener eierne spiller et farlig spill ved å presse profilen helt ut. Foto: Siv Dolmen

Kinnevik har spyttet inn over 3,6 milliarder i Oda og Mathem over mange år. Pengene regnes så godt som tapt.

– En enorm skuffelse, var dommen fra Kinnevik-sjef Georgi Ganev i sommer.

Verdane har lenge vært investert i Mathem og gikk for alvor inn i Oda høsten 2022.

Et halvår senere var Odas Finland- og Tyskland-satsing skrotet. Og ytterligere seks måneder frem i tid kom nyheten om en Oda-Mathem-fusjon.

– For meg ser det ut som at Verdanes investering ikke handlet om å ta med Oda på en vekstreise, men å redde stumpene av et skakkjørt Mathem, sier Stene.

Optimistiske estimater

Samtidig som Oda la ned satsingene i Tyskland og Finland i fjor, hentet Mathem 800 millioner svenske kroner fra fire hovedaksjonærer, deriblant Kinnevik og Verdane.

I forkant fikk Mathem utarbeidet en rapport til potensielle investorer. Rapporten, som E24 har sett, inneholdt en oppdatering på selskapets posisjon samt estimater for fremtiden.

Selskapet som tapte 400 millioner i omsetning fra 2022 til 2023, estimerte at inntektene vil mer enn doble seg til nesten seks milliarder svenske kroner i 2027.

Mathem skulle også ha positiv kontantstrøm fra driften i 2024, opp fra minus 779 millioner svenske kroner i fjor. I 2027 skulle ebitda-overskuddet ligge på nesten en halv milliard.

E24 har spurt Oda om dette er tall som ble brukt i forbindelse med sammenslåingen.

– Nei, det var andre tall som lå til grunn for mergeren, svarer Poad.

Det ble bestemt at det fusjonerte selskapet skulle eies av 77,5 prosent Oda-aksjonærer og 22,5 prosent Mathem-aksjonærer.

– Bekymret for selskapet

Stene sier han ikke kjenner det nevnte dokumentet, men at det er tydelig at valget om å slå seg sammen ikke har vært noen suksess så langt.

– Jeg er bekymret for selskapet jeg var med å stifte og som har vært en viktig del av livet mitt.

Han påpeker at det har vært en voldsom «brain drain» den siste tiden. Både gjennom kuttrunder, men også ved at folk har sluttet selv.

 Det er ingen gründere igjen i Oda. Stene jobber med tidligfaseinvesteringer i Skyfall Ventures. Foto: Siv Dolmen

Det er nå ingen gründere igjen i selskapet. Tidligere finansdirektør Vegard Aakre Vik var den siste ut døren i sommer. Stene advarer «nye» Oda mot å tro at nøkkelen til å lykkes handler utelukkende om volum og logistikk.

– Dagligvarer på nett er ekstremsport. Man trenger en rå kultur for å skape den nødvendige «driven». Når man nå kutter båndet til Karl Munthe-Kaas, så er jeg redd det vil være den siste dråpen for talentene som har vært helt kritisk for at Oda har fått til det de har.

E24 har spurt Verdane, Kinnevik og Summa – de tre storeierne som ønsker Munthe-Kaas ut av styret – om beslutningen. Ingen har besvart vår henvendelse. Hverken Munthe-Kaas selv eller hans etterfølger, konsernsjef Chris Poad, hadde noen kommentar til nyheten forrige uke.

Verdane har ikke svart på kritkken fra Stene.

Read Entire Article