Avisartikkel kan ha satt fyr på rentehåp

3 weeks ago 20


Etter at Wall Street Journal publiserte en artikkel, har forventningene til dobbelt rentekutt i USA økt kraftig.

Fed-sjef Jerome Powell. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Neste uke kommer fasiten: Hvor mye skal den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) kutte i styringsrenten?

Et renteverktøy fra CME Group, som tar utgangspunkt i markedsrenter, beregner hva markedet tror Fed kommer til å gjøre, i sanntid.

I løpet av de siste ukene har verktøyet vist en klar tendens til at Fed vil foreta et enkelt rentekutt, altså 0,25 prosentpoeng.

Les på E24+

Økonomien kan redde Trump

Da arbeidsmarkedstallene fra USA kom i forrige uke, falt sannsynligheten for dobbelt kutt ned til 29 prosent.

Da inflasjonstallene kom inn i tråd med analytikernes forventninger onsdag, falt sannsynligheten ned til 13 prosent.

Men da Wall Street Journal publiserte en artikkel torsdag, spratt sannsynligheten opp igjen. Fredag kveld viser CME Fed Watch at det er nesten like stor sannsynlighet for dobbelt og enkelt rentekutt.

Mark Dowding, investeringsdirektør i RBC BlueBay Asset Management, sa torsdag til avisen Financial Times at et dobbelt rentekutt nå er «veldig aktuelt».

– Jeg tror det var artikkelen som var triggeren, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken til E24.

 Karine Alsvik peker på artikkelen fra Wall Street Journal som en viktig årsak for at vinden snudde. Foto: NTB / E24

«Stort dilemma»

Vi er nå inne i en såkalt «Federal Reserve Black Out Period». I denne perioden får ikke medlemmene av rentekomiteen i USA lov til å uttale seg til mediene om den amerikanske økonomien.

Perioden begynner den andre lørdagen før et rentemøte og varer til torsdagen etter møtet. I denne omgang er perioden 7.–19. september.

Wall Street Journal skriver ofte artikler i denne perioden som gir utslag på markedets forventninger til rentemøtet.

– Hvis artikler skal ha en stor påvirkning på markedsprisingen, må det være veldig gode lekkasjer, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets Foto: Terje Bendiksby, NTB

Artikkelen som kom torsdag denne uken inneholder ingen direkte lekkasjer fra noen medlemmer i den amerikanske rentekomiteen.

Avisartikkelen hevder imidlertid at sentralbanken står overfor et «stort dilemma». I ingressen står det også at avgjørelsen blir en «close call». Andreassen sier artikler kan bli skrevet på en måte som understreker usikkerhet.

– Da kan man få den effekten man ser i dag, sier han.

Andreassen har også fulgt med på hvordan det har gått for den amerikanske totoRenten for amerikansk statsgjeld med løpetid på to år.- og tiåringentiåringenRenten for amerikansk statsgjeld med løpetid på ti år. i løpet av dagen, og sier det kan hende det er noe galt med CME-tallene.

– Jeg tviler på at CME-tallene er riktige, sier han.

– Det har ikke kommet noen store nyheter som tilsier at det har vært noen svekkelse av den amerikanske økonomien de siste ukene.

Les på E24+

Analytikerne er ikke gode til å spå

Sprikende nøkkeltall

I tillegg til artikkelen fra Wall Street Journal, kom det flere nøkkeltall fra USA på tampen av uken.

Torsdagens produsentprisindeks, som måler den gjennomsnittlige endringen i prisene bedrifter får for sine varer og tjenester, viste 0,2 prosent vekst. Dette var i tråd med Dow Jones’ konsensusestimat, skriver CNBC.

Produsentprisindeksen uten mat og energi kom inn litt høyere enn ventet.

– Det understøtter dermed onsdagens konsumpristall, som viste at ikke alt inflasjonspress har fordunstet ennå, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

I tillegg var det 230.000 som søkte om arbeidsledighetstrygd i USA forrige uke. Det ukentlige tallet viste en liten oppgang fra uken før og var litt over estimatet.

Både Alsvik i Handelsbanken og Andreassen i Sparebanken 1 Markets tror det vil komme et enkelt rentekutt fra Fed neste uke. Det tror også flere store norske banker og meglerhus.

Financial Times skriver imidlertid at flere analytikere mener møtet er et av de mest uforutsigbare på flere år, ettersom den økonomiske situasjonen er sammensatt.

Read Entire Article