Vil renten kuttes i år eller neste år? – Usikkerheten er stor, og den er økende, sier sjeføkonom.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Torsdag holdt Norges Bank som ventet renten uendret på 4,5 prosent.
De som hadde håpet på et rentekutt i 2024 ble skuffet under forrige rentemøte i juni, da banken sa at renten trolig ville ligge i ro helt til neste år.
Torsdag sa Norges Bank at renten vil ligge i ro «en god stund fremover», uten å tidfeste dette nærmere. Banken legger frem nye anslag på fremtidige renter ved neste rentekunngjøring den 19. september.
Analysemiljøene er splittet i synet på når renten skal ned:
- HSBC venter rentekutt i desember og at renten vil ligge på 3,5 prosent mot slutten av 2025
- SEB venter også et desemberkutt
- DNB antar at renten først vil bli kuttet i mars 2025, men åpner også døren for desemberkutt
- Handelsbanken fastholder at de venter rentekutt i første kvartal 2025
- Eika Gruppen venter rentekutt i desember 2024
Storbank spår kutt før jul
I et notat med tittelen «Europas siste haukhaukøkonomer bruker å omtaler dem som tar til orde for høyere renter som «hauker» og de som ønsker lavere renter som «duer»» skriver britiske HSBC at Norges Bank virker mer avventende enn andre sentralbanker.
«Vi venter fortsatt et rentekutt senere i år, i desember», skriver HSBC.
«Norges Banks rentebane fra pengepolitisk rapport for andre kvartal antyder at kuttene ikke vil skje før i 2025, men nå som globale sentralbanker går mot lettelser burde ytterligere tegn på bedring i inflasjonen og dempet økonomisk vekst være nok til å begynne med lettelsene», skriver banken.
Høyere rentetopp enn ventet
Økonomenes anslag lages ut fra øyeblikksbildet, og mye kan endre seg på kort tid i den globale økonomien.
Da endrer også økonomenes anslag seg:
- I mars 2022 ventet Norges Bank en rentetopp på 2,5 prosent
- I desember 2022 ventet Norges Bank en rentetopp på tre prosent i 2023
- Den reelle toppen ble 4,5 prosent i desember 2023, etter en heving omtalt som «en iskald julegave»
Ifølge Nordea Markets ble Norges Bank overrasket av den svake kronen, som bidro til at rentetoppen ble høyere enn mange økonomer hadde forventet.
Det er ikke uvanlig at anslagene bommer. Gjennom forrige tiår spådde Norges Bank stadig at renten skulle settes mye opp, men det gikk mange år før det faktisk skjedde.
Les på E24+
E24 i 2018: Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?
Rentekuttet har blitt utsatt
Den siste tiden har Norges Bank og mange av analytikerne spådd at renten skal ned, først i utlandet og etter hvert også i Norge.
I starten av 2024 sa åtte av 20 økonomer til E24 at de ventet rentekutt allerede i juni i år. 12 av økonomene ventet at det første rentekuttet ville komme i august, september eller desember.
I mars anslo Norges Bank selv at rentekuttet trolig ville komme i september. Men så endret utsiktene seg, og i sommer ble kuttplanene utsatt til 2025.
– Usikkerheten er stor, og den er økende, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
Han knytter særlig usikkerheten til kronen, som har vært usedvanlig svak de siste årene.
– Kronen er vanskelig å spå. Folk har sine teorier, og forskerne tester det ut og sier at det er umulig å spå. I tillegg er det store svingninger i kronen, sier han.
– I praksis, selv om Norges Bank bedyrer at de ser på alle mulige forhold før de setter renten, vil denne ene faktoren, kronekursen, dominere bildet. Da blir også renten umulig å spå, sier han.
– Når tror dere på kutt?
– Jeg spår rentenedgang i desember, men da må kronen styrke seg med cirka ti prosent. Den må i en viss forstand bli mer i tråd med det den burde ha vært ut fra modellene. Men jeg ville ikke ha satt penger på anslaget. Det er usikkert, kronen kan fort også svekke seg til for eksempel 13 mot euro før jul, sier han.
Den siste uken har euroen ligget på rundt 11,80 kroner.
– Det kan jo for eksempel være at alle tar feil, og at rentekuttet ikke kommer på flere år?
– Det kan også være. Vi får en slags test hvis USAs sentralbank kutter renten nå i høst. Da bør kronen styrke seg, hvis renteforskjellene skal telle. Og det gir håp for Norges Bank, sier Andreassen.
– Hvis du ikke får sterkere krone ved årsskiftet etter fire rentekutt i USA, da tror jeg at vi bør tenke på å binde oss til euroen, sier Andreassen.
Les også
Tror på krone-signaleffekt: – Ville styrket seg umiddelbart
– Trår veldig forsiktig
Denne uken nevnte ikke Norges Bank når kuttet eventuelt skal komme. Noen tolket dette som at rentekuttet er ytterligere forsinket, mens andre tolket det som at rentekuttet likevel kan komme allerede i år.
«Det er vanskelig å lese dette på annen måte enn at Norges Bank åpner litt opp for at rentekuttet kan komme litt tidligere enn de har varslet så langt, samtidig som de trår veldig forsiktig med tanke på å justere signalene», skriver Handelsbanken i et notat fredag.
«Markedet ser fortsatt mot rentekutt i desember, men bevegelsene indikerer samtidig at optimismen for så mange som inntil tre rentekutt innen utgangen av første kvartal neste år, tones litt nærmere ned mot to kutt», skriver Handelsbanken.
– Vi tror inflasjonen kommer til å falle lavere enn det Norges Bank har lagt til grunn, så vi holder fast på at det kan bli desemberkutt, sa makrostrateg Marthe Enger Eide i SEB torsdag.
Les også