Alvdal-burger 66 prosent dyrere enn i Oslo

5 months ago 124


Ved Jafs i Alvdal, som ligger rett ved siden av en Tesla-ladestasjon, koster samme burger over hundrelappen mer enn i Oslo: – Forsøker ikke å lure noen, sier kroeier.

Utenfor Jafs i Alvdal er det 36 ladere fra Tesla. Foto: Karl Biehl

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Når vi kjører hjemmefra, er det i underkant av 40 mil hit og da passer det godt å stoppe her, for da har vi ladet opp for å kjøre over fjellet, sier Lars-Otto Eliassen.

Han er på vei fra Fredrikstad til Frøya i Trøndelag med en elbil. Han lader bilen ved Tesla sin ladestasjon i Alvdal.

På Jafs ved siden av Teslaladerene i Alvdal koster det 265 kroner for en 320 grams hamburger. Til sammenligning koster den samme burgeren 159 kroner i Oslo sentrum.

Eliassen synes det er «synd» at maten koster så mye akkurat her.

– Det er synd at det er så dyr mat, for det er jo mat man gjerne vil ha når man stopper her, sier Eliassen.

 Lars-Otto Eliassen ble sittende i bilen da han stoppet i Alvdal. Foto: Karl Biehl

Les på E24+

Hva bør du ha i lommeboken? Disse kredittkortene er best på ferie.

– Skjemmes ikke over det

Øyvind Frich er mannen som eier Jafs i Alvdal. Han driver Frich-kjeden som eier flere andre kroer og hoteller i området.

For det første sier han at nesten ingen spiser en burger som er så stor som 320 gram. Det er en veldig stor burger.

E24s reporter som kjøpte burgeren, er av typen som kan sette pris på en god burger. Det kan også bekreftes at en burger av størrelsesorden 320 gram, er i det absolutt aller største laget.

– Vi må kalkulere hvor mye råvarer vi bruker og hvor mye fortjeneste vi må ha på de råvarene for at dette skal gå rundt, forklarer kroeier Frich.

SULTEN?: En burger på 320 gram er en svært stor burger. Foto: Karl Biehl

Han legger til at så å si alle råvarene som går inn i burgeren har blitt dyrere i den siste tiden. Blant annet på grunn av kronekursen.

– Når vi kalkulerer oss frem til den prisen for en 320 grams burger, så er det helt innafor, mener jeg. Jeg skjemmes ikke over det. Tvert imot så ivaretar jeg mine arbeidsplasser og mine kollegaer. Vi opprettholder viktige funksjoner i distriktene. Vi forsøker ikke å lure noen.

– Men det samme regnestykket må man vel også gjøre i Oslo?

– En Jafs i Oslo og en Jafs i Alvdal er ikke det samme. Jafs er i utgangspunktet kun et innkjøpssamarbeid. Konkurransen er ganske ulik og lokalene ser annerledes ut her enn i Oslo.

 Øyvind Frich eier Jafs i Alvdal og Jafs i Dombås. Han eier også mange hoteller og andre spisesteder i området. Foto: Karl Biehl

– Elbil-lade-hovedstaden i Norge

Alvdal er en populær plass å lade en elbil. Hvis du kjører fra Oslo og skal nordover til for eksempel Trondheim via Østerdalen, passerer du Alvdal etter litt over tre og en halv time.

Ladeplassen som ligger like sør for ladestasjonene ved Jafs, er Norges mest populære ladestasjon nord for Oslo, ifølge elbilforeningen.

Tesla sine ladestasjoner er ikke med på elbilforeningens oversikt og de har heller ikke besvart E24s spørsmål om hvor populær ladestasjonen er.

 Dette er den mest populære plassen å lade en elbil nord for Oslo, ifølge elbilforeningen. De sitter riktignok ikke på tall fra Tesla. Foto: Karl Biehl

Redaktøren i lokalavisen «Alvdal midt i væla», Liv Maren Mæhre Vold, sier elbillading nesten har blitt en industri i bygda.

– Jeg vil jo nesten kalle Alvdal for elbil-lade-hovedstaden i Norge. Hvis jeg skal være litt frempå, så er vi jo det, sier hun.

Hun peker på at bygda har store områder kan brukes til å sette opp elbilladere, og den strategiske plasseringen.

– Det har skjedd en stor tilpasning de siste årene for å få folk til å ikke bare kjøre gjennom, men til å faktisk ta en stopp.

 Redaktøren i lokalavisen «Alvdal midt i væla», Liv Maren Mæhre Vold, sverger til Alvdalsburger`n som man får kjøpt på Shell på andre siden av elven fra teslaladerene og Jafs. Foto: Karl Biehl

Les på E24+

Trygve Slagsvold Vedum: Her ville han investert 100.000

Dombås først i Europa

– Det at dere er «Norges ladehovedstad» gjør ikke at dere kan skru opp prisen siden folk uansett må bli i tre kvarter?

– Nei, svarer kroeier Øyvind Frich.

Men Frich er svært godt klar over at han holder til i et område det er naturlig å ta et stopp.

– Både Alvdal og Dombås har vært sentralt i så lenge det har vært ferdsel fra hest og kjerre og fram til nå. Det er før fjellet og det er etter fjellet.

Frich kan også skilte med å være mannen som fikk Tesla til å sette opp den første ladestasjonen til Tesla i Europa i Dombås.

– Vi har matbutikker, vi har alt mulig som du måtte trenge for å kunne føle at du utnytter 45 minutter før du skal videre.

 Det er satt opp en plakett for å vise at Dombås var den første plassen Tesla satt opp en ladestasjon i Europa. – Det er jeg veldig stolt av, sier Frich. Foto: Karl Biehl

Les på E24+

Kronen på sitt svakeste på over 40 år

Viktigere enn prisen på ladingen

At folk synes det er dyrt å kjøpe mat langs veien, er ikke en ny greie.

– Her gjelder vel det samme som gjaldt tidligere for bensinstasjoner – at det de tjener mest på er pølser og brus og ikke drivstoffet, sier generalsekretær i elbilforeningen, Christina Bu.

– Er det mange som ser sitt snitt til å utnytte ladestasjoner som et trekkplaster?

– Det er det nok, men vi mener jo ikke at det er negativt. Tvert imot er lading et konkurransefortrinn som fører til at flere ladestasjoner og flere fasiliteter knyttes til ladestasjoner.

Elbilforeningen har gjennomført en undersøkelse som viser at mat er viktigere enn prisen på ladingen når man skal bestemme seg for hvor man skal lade.

Read Entire Article