Aker BP-sjefen om oljeprisen: – Jeg er ikke bekymret

4 months ago 22


Hverken Aker BP eller Petoro lar seg stresse av oljeprisfallet. – Norsk sokkel er mer enn robust nok til å takle det, sier Petoro-sjef Kristin Kragseth.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik jekker en brus før intervjuet med E24 under Paretokonferansen onsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Oljeprisen, ja, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

Vinden rusker i duken ved det runde bordet utenfor Holmenkollen Park Hotel, hvor hovedtalerne på Paretokonferansen er samlet for å gi intervjuer.

– Det har alltid vært volatilitet i olje- og gassindustrien, sier Hersvik.

De siste ukene har bekymringer for svakere etterspørsel i Kina bidratt til oljeprisfall. Tirsdag falt prisen til under 70 dollar fatet, før den hentet seg noe inn igjen. Tidligere i år var oljeprisen oppe i rundt 90 dollar fatet.

– Når man har hatt stabile oljepriser en stund, så har man hatt en tendens til å glemme det igjen. Og så kommer det igjen, sier Hersvik.

– Ikke bekymret

– Er du bekymret for oljeprisfallet?

– Nei, det er jeg ikke. Grunnen er ganske enkel. For det første er Aker BP ekstremt robust. Lav løftekostnad og lav break evenbreak evenbreak even eller balansepris er den oljeprisen et prosjekt må ha for å være lønnsomt, som regel medregnet en viss fortjeneste til selskapet på prosjektene, sier han.

– Du har nevnt 35–40 dollar fatet som balansepris for nye prosjekter?

– Husk at det er total kostnad over levetiden. Hvis du ser fremover, så er det tallet mye hyggeligere, sier Hersvik.

– Nei, jeg er ikke bekymret for det. Når du ser på den underliggende etterspørselsveksten, så er den ganske bra, legger han til.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik under Paretokonferansen onsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tror veksten holdes oppe

Hersvik sier at verdens oljeetterspørsel hvert år økte med rundt 1,4 millioner fat per dag før coronakrisen i 2020. Etter krisen har veksten årlig vært på 1,6 millioner fat per dag, hevder han.

– Hvis den skal være betydelig lavere i tiden fremover, da skal det skje noe ganske fundamentalt, sier Hersvik.

– Opec kan jo endre strategi og akseptere en pris på 75 eller 70 dollar fatet, tror du det vil skje?

– Hva Opec gjør eller ikke gjør er jo ekstremt vanskelig å prognostisere. Nei, jeg tror ikke det kommer til å være en utfordring. Det folk glemmer er at det ikke er Opec som setter prisen, det er jo USA, sier Aker BP-sjefen.

– Produksjonsveksten i USA gikk voldsomt opp med pris over 80 dollar fatet, og så falt den igjen. Nå har det ikke vært noe særlig vekst, og du kan til og med kanskje se for deg en nedgang inn i neste år, sier han.

– Mer enn robust nok

Petoro-sjef Kristin Kragseth forvalter statens eierandeler i 33 ulike felt på sokkelen, som Oseberg, Heidrun, Johan Sverdrup, Gullfaks, Snorre, Ormen Lange og Troll.

– Hva tenker du om oljeprisfallet?

– Jeg tenker at vi må være rede for sånt. Norsk sokkel er mer enn robust nok til å takle det, sier Kragseth.

– Alle aktørene på norsk sokkel er skodd for gode og onde dager, sier hun.

Petoro-sjef Kristin Kragseth. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Under Paretokonferansen onsdag så de to selskapene også fremover. Petoro, Aker BP og Equinor er partnere i det utsatte Wisting-feltet, og ifølge Aker BP håper de å ta en investeringsbeslutning innen midten av 2026.

– Vi er på linje med Aker BP på det. Det er det største gjenværende oljefunnet på sokkelen, så det hadde vært veldig bra å få det til, sier Kragseth.

Wisting ble utsatt i 2022, etter at prislappen hadde steget fra rundt 60–75 milliarder til godt over 100 milliarder.

– Denne bransjen er volatil

Aker BP-sjefen har gjentatte ganger forsikret om at det å spå priser er krevende, og at hans jobb er å sikre at selskapets prosjekter tåler lavest mulig pris.

– Jeg tror man bare må innse at denne bransjen er volatil. Det har den vært hele tiden. Sånn er det, sier Hersvik.

 Petoro-sjef Kristin Kragseth, prosjektleder Jorne Bluekens i havvindutbygger Ventyr, Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik og Nato-stabssjef Stian Jenssen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tross fallet denne uken ligger oljeprisen fortsatt på 70 dollar fatet. Aker BP-sjefen peker på at selv i kriseåret 2020 med pandemi og et drastisk oljeprisfall, så var oljeprisen i snitt på 42 dollar fatet.

– Vi har break even som er betydelig lavere enn 42, sier han.

– Har vært overskudd lenge

IEAIEADet internasjonale energibyrået sa tidligere i år at det ville bli veldig stort overskudd på olje i verden frem mot 2030.

Etterspørselen var ventet å toppe seg på 106 millioner fat per dag, mens produksjonskapasiteten var ventet på 114 millioner fat per dag, ifølge IEAs oljerapport fra juni.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik under Paretokonferansen onsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Aker BP-sjefen er ikke bekymret for at det skal påvirke prisene.

– Det er overskudd, og det har vært overskudd lenge, sier Hersvik.

– Det er ganske dårlig korrelasjon mellom volum og overskudd og oljepris. Det er jo hvor mye av dette overskuddet som faktisk sysselsettes i produksjon som er det essensielle. Det er et policyspørsmål i Opec og et økonomisk spørsmål i USA.

– Veldig stort sprik

Petoro-sjef Kristin Kragseth sier at selskapets prosjekter skal være robuste også i krevende tider.

Hun peker på at selskaper som Exxon har mye høyere forventninger til etterspørselen enn det som ligger i IEAs scenarioer for hva som skal til for å nå 1,5-gradersmålet.

– Det er veldig stort sprik på de forskjellige utsiktene, sier hun.

– Jeg er vel kanskje redd for at Exxon har rett. Menneskelig håper jeg at omstillingen skjer fortere, og at IEA har rett.

Verdens etterspørsel etter fossil energi må ned for å nå globale klimamål. Kragseth syns likevel ikke det er vanskelig å vurdere hvor mye man skal investere på sokkelen.

– Jeg vil påstå at det er veldig, veldig enkelt. For de investeringene vi tar, de er tilbakebetalt i løpet av veldig få år. Vi ser et ganske klart bilde på kort sikt, at verden vil trenge veldig mye olje og gass, like it or not, sier hun.

Read Entire Article