Akademiet kjøpte opp LO-hjertebarn etter konkurs. Nå setter myndighetene ned foten. – Situasjonen nå er dessverre at disse studentene vil bli stående uten et godkjent fagskoletilbud, sier Nokut-direktør.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I sommer meldte AOF Norge at styret hadde begjært foreningen konkurs. Foreningen AOF drev med kursvirksomhet for fagforeningene og fagskoleutdanning.
Konkursen skjedde etter en millionsprekk i IT-systemet Universum.
Skolekjeden Akademiet kjøpte senere opp deler av boet etter konkursen.
Nå har det statlige organet som utsteder akkreditering til fagskoler, Nokut, sendt Akademiet et brev. E24 har fått innsyn i brevet.
Der informerer Nokut Akademiet om at de ikke får lov til å kalle seg en fagskole, ei heller den delen av fagskolen AOF de kjøpte opp i sommer.
«Det foreligger ingen hjemmel for at en akkreditering kan selges som et selvstendig gode mellom private aktører», heter det i brevet.
Les på E24+
Storbank spår sterkere krone
– Vi er bekymret
– Før en institusjon kan tilby fagskoleutdanninger, må den søke NOKUT om akkreditering, vi vil da vurdere kvaliteten opp mot regelverket, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje.
Hun legger til at dette skal sikre at studentene får en utdanning som tilfredsstiller visse kvalitetskrav og at de får den kompetansen de er forespeilet.
En slik akkreditering har ikke Akademiet søkt om, ifølge Nokut.
Nokut opplyser E24 om at de for tiden har mange søknader som står i kø for behandling og at det er vanskelig å si hvor lang saksbehandlingstiden eventuelt vil kunne bli.
– Jeg har stor sympati med alle studentene som blir påvirket av dette. Deres rettigheter er noe vi i Nokut tar på største alvor, men i dette tilfellet faller oppfølgingen av studentene utenfor vårt mandat, sier hun.
– Vi er bekymret for deres situasjon og håper de får den nødvendige støtten til å finne gode løsninger videre.
– Må være godkjent
– Hva betyr dette sånn rent praktisk for studentene?
– Situasjonen nå er dessverre at disse studentene vil bli stående uten et godkjent fagskoletilbud. Et mulig alternativ kunne vært at en fagskole med de nødvendige akkrediteringene på plass bidrar til å finne en løsning og overtar studentene. Å komme frem til noe slikt er imidlertid utenfor Nokuts mandat, men vi vil følge med på situasjonen og håper på en løsning som gjør at studentene kan fortsette utdanningen sin, sier Nokut-direktøren.
– Får de holde på som vanlig mens de eventuelt avventer akkreditering?
– En akkrediteringssøknad må være godkjent før en fagskoleutdanning kan starte opp. Dersom Akademiet skal fortsette med disse utdanningene før en eventuell søknad godkjennes, kan de ikke omtale de som fagskoleutdanninger.
– Håper å få dette raskt avklart
Styreleder Kjetil Eide i Akademiet sier at de er klar over Nokuts holdning, og at de er uenige.
– Vår vurdering er at vår akkreditering er gjeldende, men det er jo nettopp dette som dialogen med Nokut går på. Vi håper å få dette raskt avklart og er i tett dialog med Nokut om dette, sier han til E24.
– Hva betyr dette for studentene som nå går på fagskole hos dere?
– Undervisningen fortsetter som normalt for alle våre studenter. Akademiet har overtatt en fagskole fra konkursboet etter tidligere driver, og vi er av den oppfatning at vi har rett til å drive denne fagskolen videre. Fagskolen drives med de samme ansatte, det samme fagmiljø og de samme studiesteder som før, sier Eide.
– Hvis de ikke lenger får gå på fagskolen, får de pengene refundert?
Studiene går videre som normalt, så alle skal møte til oppsatt undervisning. Vi er i tett dialog med Nokut, og vi er trygge på at vi finner en løsning sammen med myndighetene, som er til det beste for studentene. Alle har som mål at studentene skal få gjennomført sine studier og få sine vitnemål.
– Nokut sier at et mulig alternativ er at en fagskole med de nødvendige akkrediteringene bidrar til løsning og overtar studentene. Er en slik løsning vurdert?
– Det var nytt for meg, det er første gang jeg hører. Det går vi i dialog med Nokut om, sier han.