– Viktig at Finnmark ikke blir overlatt til seg selv

9 hours ago 3



Trusselen fra Russland og Putin:

Sametingspresidenten vil styrke Forsvaret i Finnmark – og lurer på hvorfor de ikke ble involvert i arbeidet med ny beredskapspolitikk.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
VIL HA EN TYDELIG STEMME: Sametingspresident Silje Karine Muotka vil bruke mer ressurser på forsvarsdebatten – og skulle ønske Sametinget ble inkludert i arbeidet med ny beredskapspolitikk. Her fra Jarfjord grensestasjon i Finnmark. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Publisert 14.01.2025 21:25 Sist oppdatert nå

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) mener Sametinget skal ha en tydelig stemme inn i forsvarsdebatten.

– Det mener vi er nødvendig, og vi er klare til å være aktivt med på det for å sikre våre interesser – og samfunnets interesser i det brede, sier Muotka.

Hun svarer dermed på oppfordringen fra sin egen sametingskollega – Ukraina-soldaten Sandra Andersen Eira, som i et intervju med TV 2 ba Sametinget ta en tydeligere stemme i forsvarsdebatten.

Ukraina-soldat advarer Norge: – Vi er for naive

– Det er helt klart at vi er nødt til å prioritere arbeid knyttet til den sikkerhetspolitiske situasjonen, og også det som gjøres med Forsvaret, sier Muotka.

Vil bli inkludert

Hun viser til at hun for ett års tid siden hadde møter med forsvarssjefen – og at det er noe Sametinget vil fortsette med. 

Også i møter med regjeringen har Muotka tatt opp Sametingets behov for å fokusere mer på forsvarspolitikken, sier hun.

 Astrid Hexeberg / TV 2
VIL BLI HØRT: Sametingspresidenten mener nasjonale myndigheter bør lytte til dem som bor i nordområdene – og som har overlevd der i generasjoner. Foto: Astrid Hexeberg / TV 2

Muotka mener at Sametinget burde ha blitt involvert i regjeringens arbeid med ny totalberedskapsmelding.

Regjeringen la fram sitt forslag fredag, og sa at vi alle må være forberedt på å gjøre mer.

– Ikke god nok

– Det er et paradoks at de som er eksperter på å leve i dette grenseområdet i nord, ikke er involvert i arbeidet med totalberedskapen. Vi har mye kunnskaper vi kan bidra med, sier Muotka.

Hun påpeker at det er langt fra Oslo til Finnmark.

– Jeg er opptatt av at vi må satse på beredskap. Vi ser for eksempel russiske trålere gå i mønster utenfor kysten vår. Hva som foregår, er bare spekulasjoner. Men det er viktig for befolkningen at vi er oppmerksomme.

 Aage Aune / TV 2
RUSSISK NÆRVÆR: Russiske skip er i aktivitet utenfor finnmarkskysten. Her fra Kirkenes i mai i fjor. Foto: Aage Aune / TV 2

– Jeg synes ikke totalberedskapsplanen var god nok på det punktet. Jeg tror vi kunne fått til mye bra hvis vi hadde vært involvert. Men det er ikke for sent, sier sametingspresidenten.

Hun inviterer Stortinget til å inkludere Sametinget i arbeidet med meldingen.

– Mitt signal er at vi ønsker å bidra.

Mehl: Konstruktive innspill

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier det har vært flere møter hvor totalberedskapsmeldingen har vært tema.

Hun viser blant annet til nordområdeforum i november 2023, der Sametinget var til stede på administrativt nivå, og nordområdemøtet i Kirkenes i 2024, der Sametinget var til stede.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VIL SAMARBEIDE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har lagt fram ny beredskapspolitikk. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Sametinget kom med flere konstruktive innspill i møtet, sier Mehl.

Hun sier at arbeidet med meldingen også sto på agendaen i et møte hun hadde med sametingspresidenten i 2024 – selv om meldingen der ikke ble drøftet i detalj.

– Jeg setter pris på det gode samarbeidet vi har med Sametinget, og ser frem til fortsatt dialog om sikkerhet og beredskap. Jeg skal ha et nytt årlig møte med sametingspresidenten i mars, sier Mehl.

Vil styrke Forsvaret

Også når det kommer til forsvarspolitikken, ønsker Muotka som nevnt å bidra mer.

Hun sier at Sametinget har samarbeidet med Forsvaret om hvordan man kan ha aktivitet i et urfolksområde. De har blant annet opprettet et kurs som vernepliktige i Finnmark går gjennom.

 Ole Sverre Haugli/Hæren
PÅ ØVELSE: Soldater fra 2. bataljon på en øvelse i Finnmark i 2015. Foto: Ole Sverre Haugli/Hæren

Muotka mener både det norske Forsvaret og våre alliertes styrker må få best mulige løsninger for å gjennomføre øvelser og ha tilstedeværelse i Finnmark – selv om det er et urfolksområde.

– Jeg kunne ønsket meg en mer proaktiv rolle fra regjeringen og forsvarsfeltet på dette, sier Muotka.

– Vi prøver å gjøre så godt vi kan for at å sikre at Forsvaret styrkes i Finnmark, legger hun til.

– Mye å gå på

Ukraina-soldat Eira advarer også mot en naiv holdning i Norge og Finnmark – og kritiserer at det er russiske gateskilt i Kirkenes, for eksempel.

Muotka sier hun følger nøye med på den debatten, som blant annet ordfører Magnus Mæland (H) i Sør-Varanger har deltatt i. Han var først mot russiske gateskilt, men har nå snudd.

 Heiko Junge / NTB
PÅ RUSSISK: Det er russiske gatenavn i Kirkenes. Foto: Heiko Junge / NTB

Sametingspresidenten sier det er viktig å være lydhør for bekymringene som løftes om russisk påvirkning.

– Aller viktigst tror jeg det må være at Finnmark ikke blir overlatt til seg selv. Vi har mye å gå på der på alle måter, sier hun.

– Jeg vil bruke mer ressurser på å sørge for at vi gjør det bedre.

Read Entire Article