USA nekter å fordømme Russlands invasjon av Ukraina. Amerikanerne vil heller sørge over tap på begge sider.

Publisert 24.02.2025 15:46
Samtidig som vestlige diplomater jobber på spreng for å få slutt på krigen mellom Russland og Ukraina, har det oppstått en ordkrig mellom USA og EU.
Mandag samles FNs generalforsamling, som betyr at det skal stemmes over en rekke resolusjoner.
En av disse fremmes av EU og Ukraina, som i fellesskap står bak en FN-resolusjon som fordømmer den russiske invasjonen. FNs 193 medlemsland skal i utgangspunktet stemme over å vedta denne mandag ettermiddag.
Sørger over russiske tap
Den avstemningen ønsker USA å sette en stopper for. To tjenestepersoner med kjennskap til saken, sier til Financial Times at USA ber om at den europeiske FN-resolusjonen, som fordømmer Russlands invasjon, blir trukket.
USA har ifølge avisen forfattet sin egen, alternative FN-resolusjon.
I denne sidestilles Ukraina og Russlands handlinger, samtidig som resolusjonen sørger over «det tragiske tapet av menneskeliv på tvers av konflikten mellom den russiske føderasjonen og Ukraina», ifølge FT.
– Den amerikanske ordlyden er åpenbart uakseptabel fra vårt ståsted, sier én av tjenestepersonene, som mener den amerikanske resolusjonen illustrerer hvordan USAs holdninger har endret seg den siste tiden.
– Komplisert situasjon
Samtidig fortsetter G7, altså de syv rikeste demokratiske industrilandene i verden, å krangle over bruken av uttrykket «russisk aggresjon». Gruppen skulle i utgangspunktet komme med uttalelsen forrige uke, men Russland satt seg på bakbeina.
Forsvarsminister Pete Hegseth gjentok dette budskapet på Fox News søndag, da han ble spurt om det var «riktig» å si at Russland invaderte Ukraina.
– Det er riktig å si at det er en veldig komplisert situasjon, svarte Hegseth.

– Representerer Russland
EUs toppdiplomat Kaja Kallas legger ikke skjul på hva hun tenker om den nye tonen fra amerikanerne.
– Hvis vi ser på uttalelsene som kommer fra USA, er det tydelig at det russiske narrative er veldig, veldig sterkt representert, sier Kallas mandag.
Trump og USAs nye ståsted i krigen, hvor presidenten blant annet har gitt Ukraina skylden for krigen og omtalt president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator», setter det vestlige diplomatiet på en alvorlig prøve.

Mandag skal Frankrikes president Emmanuel Macron møte Trump i Det hvite hus. Han blir dermed den første europeiske statslederen som besøker republikaneren siden han ble innsatt som president 20. januar.
– Vi kan se at Washington forsøker å komme til bunns i den bakenforliggende årsaken til konflikten med Ukraina. Vi håper at denne analysen vil bidra til å få løst konflikten, sier Dimitry Peskov, talsperson for Vladimir Putin mandag.