Unge strømmer til frimenighetene

5 days ago 10



Ny vekkelsesbølge:

De frie menighetene utenfor Den norske kirke opplever en flom av nye, unge medlemmer. Ønsket er å finne sannhet og å bli stilt krav til, sier de selv.

 Tom Rune Orset / TV 2
FELLESSKAP OG FRELSE: Fra venstre Sara Fløystøl, Simon Skogestad og Jo Karelsmyr Røbekk på gudstjeneste i Filadelfiamenigheten i Oslo. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Publisert 18.11.2024 16:54

– Jeg opplever å bli inkludert og sett. Det å bli elsket, kanskje spesielt av lederne her - i det ligger det at de elsker deg som du er, men at det ligger noe mer i deg. Det er et liv du er kallet til å leve. 

Det sier 23 år gamle Sara Fløystøl. Hun er på gudstjeneste i Filadelfiamenigheten sammen med vennene Jo og Simon. 

Ønsker å bli stilt krav til

– Jeg tror det er noe som ligger i alle mennesker, det å søke hva sannheten er. Jeg tror det kommer frem i tiden vi lever i. Det er jo så mye vondt i verden. Da er folk på leit, og jeg tror vi har funnet sannheten, sier Simon Skogestad (24). 

 Tom Rune Orset / TV 2
LOVSANG: Kirkerommet i Filadelfiameningheten fylles av 4-500 ungdommer en søndag kveld. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

De tre er blant svært mange unge som nå søker seg til frimenighetene. Mens medlemstallet i Den norske kirke i mange år har falt med over 20.000 hvert år, skyter tallet på de som søker seg mot de frie og mer karismatiske menighetene i været. 

Den kristne avisen Vårt Land har intervjuet mange av de unge som nå søker seg mot frimenighetene. Det er noe som går igjen i det de unge selv svarer.

– Flere av de vi har intervjuet som er en del av denne trenden sier de ønsker å bli stilt krav til, de ønsker å være en del av noe der noen stiller krav til hvordan de lever. Det gir dem en form for mening i tilværelsen, sier religionsredaktøren i Vårt Land, Elise Kruse.

 Erik Edland / TV 2
KRAV: Religionsredaktør i Vårt Land, Elise Kruse. Foto: Erik Edland / TV 2

Hun peker også på at mange unge nok opplever at fellesskapsarenaene i stor grad har blitt overtatt av digitale skjermer. 

Støtte i livet

– Det er ikke så lett å finne de arenaene, nødvendigvis. Mye av det sosiale livet vårt foregår jo på skjerm, sier hun.  

Fellesskapet i en litt uoversiktlig tid er noe forsamlingsleder i Filadelfia, Simen Trannum, også vil fremheve som en forklaring. 

 Tom Rune Orset/ TV 2
STØTTE OG VEILEDNING: Forsamlingsleder Simen Trannum i Filadelfiakirken. Foto: Tom Rune Orset/ TV 2

– Det er veldig mange unge som kommer hit nå. Vi ser at mange setter pris på å ha folk å kunne støtte seg på i livet. Det å ha mennesker rundt seg som kan bære deg i bønn og tilstedeværelse, sier Trannum. 

– Noe annet enn å forme sin egen mening

Ikke bare frimenighetene, men også Kristenrussen opplever en økt tilstrømming. Allerede nå er det rundt 20 prosent flere som ønsker å være kristenruss sammenlignet med i fjor. Det var merkbart da disse hadde kick off-arrangementer over hele landet nå i september. 

– Unge mennesker søker sannhet, og det å oppleve noe annet enn vår tids individualisme, sier leder for kristenrussen, Line Marie Hverven Engemoen. 

 Erik Edland / TV 2
KULT Å VÆRE KRISTENRUSS: Leder for Kristenrussen, Line Marie Hverven Engemoen, har registrert en veldig sterk vekst siden i fjor. Foto: Erik Edland / TV 2

– Det er kanskje en motreaksjon mot hvordan kulturen er nå. I motsetning til å bare skulle forme sin egen mening, trenger unge mennesker å henvende seg til noe som står fast, en sannhet som kristendommen tilbyr, mener Engemoen. 

Sannhet til evig tid

Mye i kirkerommet i Filadelfia i Oslo handler om felles bønn, men også mye sang og musikk. De som står på scenen er unge og til forveksling lik enhver annen rock- eller popstjerne. 

 Tom Rune Orset / TV 2
LEDESTJERNER: Thomas Neteland ( i midten) er en stor stjerne blant de unge i pinsebevegelsen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Det er et fint fellesskap hvor man kan møte ufullkomne mennesker som strekker seg etter det samme, og det er Jesus, sier 24 år gamle Simon Skogestad. 

Vennen Jo peker nettopp på det faste, urokkelige som en trygghet. 

– Det er vanskelig å finne ut av hva som er sannhet. Guds ord er sannhet til evig tid, og ingenting kan forandre på det, sier 23 år gamle Jo Karelsmyr Røbekk.

Read Entire Article