Mener det vil skje et skifte: – Vi kan klare oss uten USA

3 hours ago 4



Er du bekymret for hva som vil skje med klimaet under Donald Trump? Dette kan gi deg grunn til håp.

BEKYMRET? I november ble det klart at Donald Trump blir USAs neste president. Det er ikke nødvendigvis en dødsdom for klima. Foto: Allison Robbert / AP
BEKYMRET? I november ble det klart at Donald Trump blir USAs neste president. Det er ikke nødvendigvis en dødsdom for klima. Foto: Allison Robbert / AP

Publisert 24.11.2024 00:27

At Trump ble valgt som USAs neste president utløste ikke umiddelbar jubel blant klimaforkjempere. 

Snarere tvert imot. 

Den kommende presidenten har blant annet varslet å trekke landet ut av Parisavtalen for andre gang. 

Flere organisasjoner har også uttrykt bekymring for at Trump kommer til å reversere en rekke klimatiltak. 

– Donald Trumps seier kan bli ødeleggende for den globale klimainnsatsen, sa Matilde Angeltveit da Trump ble erklært som vinner av årets presidentvalg. 

Hun jobber som klimarådgiver i Kirkens Bymisjon. 

 Susan Walsh / AP
DEMONSTRASJONER: Det var store demonstrasjoner da Donald Trump meldte landet ut av Parisavtalen i 2017. Foto: Susan Walsh / AP

Men Erik Solheim, tidligere SV-leder, diplomat og miljø- og utviklingsminister, er ikke like pessimistisk. 

– Vi kan klare oss helt fint uten USA. Mektige verdensledere betyr mindre enn vi tror i kampen mot klimaendringene, sier han. 

Har skjønt viktigheten

Det private næringslivet i USA vil fortsette å drive det grønne skiftet videre, mener Solheim. 

– Det er økonomien som til syvende og sist bestemmer. Utviklingen av grønn energi, som solceller og vindkraft går raskt fremover. Dette er attraktiv energi, også for det amerikanske næringslivet. 

 Fabrice Coffrini / AFP
HÅP: Erik Solheim mener det er håp for klimakampen, til tross for at Donald Trump er USAs neste president. Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Han peker spesielt på store teknologiselskaper, som Google og Microsoft. 

– Dette er bare to eksempler på selskaper som har lovet å bli karbonnøytrale. Det vil skape et enormt marked for sol- og vindenergi, uavhengig av Trumps klimapolitikk. 

Store deler av amerikansk business har skjønt viktigheten av å satse grønt, selv om ikke Trump har det, sier Solheim. 

– USA vil bli den store taperen dersom de ikke henger med på det grønne skiftet. Det skjønner amerikansk business, selv om ikke Trump har skjønt det, sier han. 

En passiv bidragsyter 

Men Trumps politikk kan også forsinke klimakampen betydelig, mener Guri Bang. 

Hun jobber som professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og er ekspert på klimapolitikk i USA.

– At Trump ble valgt til president er negativt for det internasjonale klimasamarbeidet. Dersom han trekker USA ut av Parisavtalen, vil det gjøre landet til en passiv bidragsyter. 

– Det er negativt, spesielt med tanke på at USA er den nest største bidragsyteren til utslipp etter Kina. Derfor har det stor betydning at USA deltar i den internasjonale klimadugnaden, sier Bang. 

Hun peker også på en joker når det gjelder USAs utslipp de kommende årene. 

– Svært negativt 

I 2022 vedtok president Joe Bidens regjering Inflation Reduction Act (IRA). Lovpakken ble omtalt som et vendepunkt for grønn omstilling og skal blant annet bidra til store utslippskutt i USA over en tiårsperiode.

– Denne pakken vil etter planen reduserte USAs utslipp med 43 prosent fra 2005-nivå innen 2030, hvis den blir iverksatt etter planen. 

– Hvis Trump nå tar bort noen av tiltakene i denne pakken, vil det forsinke energiomstillingen, og dermed også utslippskuttene, sier hun. 

 Håkon Sparre
PROFESSOR: Guri Bang jobber som professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og er ekspert på klimapolitikk i USA. Foto: Håkon Sparre

Det er imidlertid ikke sikkert at alle republikanerne vil stemme for et slikt forslag fra Trump, legger Bang til. 

– Ikke minst dersom deres eget valgdistrikt nyter godt av subsidiene og skattelettene som Inflation Reduction Act inneholder.

Tatt igjen USA 

USA har lenge vært en av verdens klimaverstinger. Men i 2006 gikk Kina forbi amerikanerne, og er nå det landet i verden som har det høyeste klimautslippet årlig.

Dersom man regner utslipp per innbygger, troner USA derimot fremdeles på toppen. USA er også det landet som har bidratt til desidert mest klimautslipp historisk. 

Det viser en analyse publisert av det britiske nettstedet Carbon Breif. 

– Selv om Kina slipper ut mest totalt, er Kina desidert den største bidragsyteren til grønn energi, sier Solheim. 

– De er heller ikke i nærheten av USAs utslipp per innbygger historisk.

Han viser til at Kina står for to tredjedeler av all sol- og vindenergi i verden. 

– At Trump ble valgt som president mener jeg åpenbart vil flytte det globale lederskapet til Kina og Europa, spesielt når det er snakk om grønn omstilling. 

Read Entire Article