Omringet av søppelfjell: – Vi er redde for å dø av det

2 hours ago 4



Palestinske Anas Ibrahim sover bare fire timer i døgnet, for sykehuset er fullt av skadede pasienter. Her ser de en skremmende utvikling.

Smittsomme sykdommer har spredd seg på grunn av de elendige sanitære forholdene i Gaza. 

– Lidelsene er enorme her. Det er nesten ingen kommunale tjenester. Infrastruktur er helt ødelagt av bombinger. Søppel og avfall har samlet seg opp, nå er søppelfjell overalt, sier Anas Ibrahim til TV 2. 

 Privat
JOBBER: Anas Ibrahim jobber på Al-Aqsa sykehuset i Deir al-Balah. Foto: Privat

Anas Ibrahim er 23 år gammel. han var medisinstudent da krigen brøt ut og begynte å jobbe som frivillig på sykehuset. 

I det siste har Ibrahim sett en betydelig økning i antall pasienter som kommer til sykehuset med plager som blant annet magesmerter, feber, oppkast, hudsykdommer og andre smittsomme sykdommer som hepatitt. 

– Vi ser konsekvensene

– Vi har levd under uutholdelige forhold i mer enn ett år. Teltleirer er oversvømt av søppel, kloakk og insekter i Gaza. Nå ser vi konsekvensene av det, sier Ibrahim. 

Til TV 2 forteller han at hygiene er viktig for alle, og det er viktigere for sykehus. Likevel klarer de ikke opprettholde det godt nok. 

MATMANGEL: Dyrene prøver å finne mat i søppelet. Foto: Anas Ibrahim

– Sterilisering er veldig viktig for operasjonsrommet, men vi må gjøre alt uten sterilisering for det er stor mangel på steriliseringsprodukter. Det ser ut som at hvis ikke folk dør av bomber, så kommer de til å dø av søppel og forurensing, sier han. 

Ble syk

Ibrahim sier at forurensing og mangel på vann gjør at de ofte ikke kan behandle pasienter. 

En av dem er Ahmed Masoud. 23-åringen er en av palestinerne som ble syk av å leve under uhygieniske forhold. 

 Privat
FORDREVET: Ahmed Masoud bor sammen med familien sin i Deir al-Balah som ligger omtrent midt på Gazastripen. Foto: Privat

– Jeg ble rammet av hepatitt A fordi jeg har spist hermetikk i månedsvis, levd ved søppel og kloakk og hatt mangel på rent vann, sier han og fortsetter:

– Det gjelder Ikke bare meg. Hele familien min på 13 mennesker ble smittet fordi vi bor så tett. Det er så smittsomt. 

KLOAKK: Slik ser en av veiene i Deir al Balah. Foto: Anas Ibrahim

Ahmed sier at det er umulig å opprettholde hygiene i et område der det er så store mengder søppel og kloakk. 

– Jeg kan ikke beskrive hvor vondt det lukter når man går langs veiene. Det er enormt skadelig, sier Masoud til TV 2. 

Lever midt oppi søppelfjell

Renald Menard er intensivsykepleier og er en av feltarbeiderne til Leger Uten Grenser. 

Han har vært i Gaza to ganger det siste året, sist i august. 

 Leger Uten Grenser
FELTARBEIDER: Renald Menard er en av feltarbeiderne til Leger Uten Grenser. Foto: Leger Uten Grenser

Til TV 2 forteller Menard om den alvorlige uhygieniske situasjonen palestinere står overfor i Gaza. 

– Det er søppel overalt. Også der hvor folk bor, sier Menard til TV 2. 

Menard forteller at ettersom søppelhenting og andre kommunale tjenester har stoppet opp, blir situasjonen bare verre og verre.

 Bashar Taleb / AFP
En kvinne går blant telt og avfall i et område som skjuler fordrevne palestinere, i Khan Younis på den sørlige Gazastripen 24. juli 2024 Foto: Bashar Taleb / AFP

– Dette skaper hauger med søppel ved områder der folk bor tett i tett. Så kommer rottene og insektene, og andre små skadedyr som kan spre sykdommer, sier han. 

Menard sier at den desperate situasjonen i Gaza gjør at folk også prøver å lete etter mat i søppelhaugene.

– De håper å finne noen gamle dadler eller et brød. Det er spesielt mange barn som leter. Dette er et stort problem med tanke på sykdommer, sier han.

 Bashar Taleb /AFP
MATJAKT:Barn siler gjennom avfall på en søppelfylling i Khan Yunis på den sørlige Gazastripen 15. oktober 2024. Foto: Bashar Taleb /AFP

– 150 liter vann i Norge, 5 liter i Gaza

Menard sier at de uhygieniske forholdene folk bor tett opp i, fører til sykdommer. 

Hepatitt A smitter vanligvis gjennom vann og mat som er forurenset med avføring fra smittede personer.

– Det er ingen spesiell behandling for hepatitt A. Det er bare å drikke rent vann og å ta det med ro. Det er egentlig ikke en vanskelig sykdom å behandle, men her er vann utrolig vanskelig å få tak i, sier han og fortsetter:

 Omar Al-Qatta/ AFP
SYK: Wateen al-Adasi har utviklet en hudsykdom på grunn av underernæring. Hun blir tatt hånd om ved Kamal Adwan-sykehuset i Beit Lahiya. Foto: Omar Al-Qatta/ AFP

– I Norge bruker hver person 150 liter hver dag, i snitt. I Gaza får de bare fire til fem liter vann per person som skal brukes til drikke og hygiene. Det er nesten ingenting. Folk får ikke tak i vann for å kunne vaske seg.

Slik spres sykdom. Det sirkulerer mange smittsomme sykdommer i Gaza nå. Både hudsykdommer, vannbårne sykdommer og det fryktede polioviruset. 

Kreftfare

– Palestinerne uttrykker at de, hvis de ikke dør av bomber, risikerer å dø av forurensning og søppel. Hva sier du til det?

– Ja, det er sikkert realitet, for kriger forurenser uansett. Bomber utløser kjemikalier som går i vannet eller i jorda. Vannet blir uansett forurenset på en eller annen måte av alle disse kjemikaliene, sier Renald Menard.

– Jeg tror det i fremtiden vil bli vanvittige mange helseproblemer med for eksempel kreftsykdommer som er relatert til forgiftet vann, sier han. 

Ifølge Verdens helseorganisasjon har mer enn 150.000 mennesker fått hudsykdommer på grunn av de elendige sanitære forholdene på Gazastripen

Gazas barn er allerede svært sårbare for sykdom på grunn av underernæring. 

Read Entire Article