Ukraina: Russland frakter stjålet korn med hjelp fra Norge

6 days ago 10



Ukrainas ambassade har henvendt seg til norske myndigheter.

 THOMAS PETER / Reuters / NTB
VIL BREMSE INNTEKTENE: I 2024 innførte EU tiltak for å bremse Russlands inntekter på kornsalg ved å innføre høy toll på import av korn. Foto: THOMAS PETER / Reuters / NTB

Publisert 27.03.2025 07:20

Ukraina har gjentatte ganger anklaget Russland for ulovlig eksport av korn.

Krigen har ført til redusert korneksport fra Ukraina, som er blant verdens største eksportører.

Ukrainas ambassade hevder at Russland i vinter solgte en last stjålet korn som ble fraktet til Saudi-Arabia med norsk sjøforsikring, viser dokumenter som TV 2 har fått innsyn i.

– Vanskelig å kontrollere

Måten det ble gjort på, viser utfordringene som oppstår når man skal sanksjonere mest mulig, og likevel sikre vitale forsyninger som korn og gjødsel, mener analytiker Christian Anton Smedshaug.

 Aage Aune / TV 2
EKSPERT: Christian Anton Smedshaug er daglig leder i AgriAnalyse. Foto: Aage Aune / TV 2

– Det kan se ut som at russerne har utnyttet rammeverket på en måte som er vanskelig å kontrollere på forhånd – særlig dersom russisk korn normalt eksporteres fra denne havnen, og dette da utnyttes til å laste korn fra okkuperte områder istedenfor, sier Smedshaug om Ukrainas klage.

Slik skjedde korneksporten:

I perioden 19. desember – 12. januar ble 40.000 tonn bygg lastet om bord i det Panama-registrerte frakteskipet Lucent.

Lucent var forsikret i et norsk sjøforsikringsselskap. Kornlasten som skulle til Saudi-Arabia var beskyttet gjennom forsikringen hos Assuranceforeningen Skuld, som er basert i Oslo.

Kornlastingen skjedde i havnen Kavkaz.

38.000 av de 40.000 tonnene var imidlertid hentet fra de russisk-okkuperte havnene Kertsj, Sevastopol og Berdjansk.

Kilde: Verbalnote fra Ukrainas ambassade i Norge

– Det er lett å forstå ukrainernes frustrasjon i denne saken. Samtidig ser vi at det oppstår en del gråsoner når russisk korn og gjødsel tross alt skal frem til verdensmarkedene, sier Smedshaug.

Skuld: Ikke hørt om dette

TV 2 har bedt det norske sjøforsikringsselskapet om en kommentar til verbalnoten som Ukraina har gitt til norske myndigheter.

Slik svarer juridisk direktør Hilde Søbstad Løvskar i Skuld: 

«Skuld har ikke tidligere hørt om denne saken. Vi vil se nærmere på opplysningene i henhold til våre sanksjonsrutiner.

Transport av kornlast er i utgangspunktet ikke sanksjonert, da EU/Norge har ønsket å opprettholde vareflyten av særlig hensyn til tredjeland. Due diligence på slik last faller primært på våre sikrede medlemmer. 

Skuld følger de til enhver tid gjeldende sanksjoner og benytter robuste sanksjonsklausuler i våre forsikringsvilkår som automatisk trer inn ved brudd.

Utover dette kan vi ikke kommentere på enkeltsaker.»

 Thomas Peter / Reuters / NTB
PATRULJE: Fartøy fra Ukrainas kystvakt på patrulje i Svartehavet. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB

– Stort behov for veiledning

Den nyopprettede etaten som skal kontrollere at norsk næringsliv følger sanksjoner og eksportregler som følge av krigen i Ukraina, opplyser til TV 2 at de ikke kan kommentere enkeltsaker av hensyn til streng taushetsplikt.

Juridisk direktør Rozemarijn van der Hilst i Direktoratet for sanksjoner og eksportkontroll (DEKSA) påpeker at etaten derfor heller ikke kan uttale seg om lovligheten av konkrete forhold, eller omfanget av saker.

– Vi ser at det er stort behov for veiledning på dette feltet, og har derfor utarbeidet en egen veileder om sanksjoner i maritim sektor, sier van der Hilst.

Disse punktene gir ifølge DEKSAs juridiske direktør en generell veiledning om sanksjonsregelverket:

 Fartøy som transporterer stjålet ukrainsk korn, kan sanksjoneres. Det er ikke lov å forsikre sanksjonerte fartøy. Fartøy som ikke er sanksjonert, kan i utgangspunktet forsikres.

 Det er også forbudt å importere varer fra Krim, Sevastopol og de ikke-regjeringskontrollerte områdene i Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja til Norge og EU, og forsikring i tilknytning til slik import er forbudt.

 Hvilke fartøy som er sanksjonerte, kan man sjekke selv ved å se på vedlegg XLII til sanksjonsforskrift Ukraina. Både navn, IMO-nummer og begrunnelse for listeføring fremkommer av vedlegget.

 Hanna Arhirova / AP / NTB
PRISHOPP: Prisen på matvarer gjorde et kraftig hopp da Russland invaderte Ukraina i februar 2022. Dette blant annet fordi begge land er store eksportører av hvete. Foto: Hanna Arhirova / AP / NTB

Har drøftet kornavtale

Tirsdag endte samtalene om en våpenhvile som delegasjoner fra Russland og Ukraina har hatt med amerikanske diplomater i Saudi-Arabia. I samtalene har partene også drøftet en kornavtale, ifølge Reuters.

I 2022 signerte Ukraina og Russland en avtale som sikret korneksport fra Ukraina via Svartehavet.

Da Russland trakk seg ut av kornavtalen, ble angrepene mot ukrainske havneanlegg trappet opp. Det har vært en rekke angrep mot havner i den sørlige Odesa-regionen.

Ukraina eksporterer flere millioner tonn korn via Svartehavskorridoren, som går langs vestkysten av Svartehavet nær kysten til Romania og Bulgaria.

Read Entire Article