– Det er gått seks år siden Metoo traff Norge og Arbeiderpartiet. Vi må se på om det har fungert som det skulle, om effekten og oppfølgingen har blitt som vi så for oss, sier Astrid Hoem (30).
Torsdag ettermiddag blir hun valgt inn i Arbeiderpartiets sentralstyre som kvinnepolitisk leder.
– Jeg vil allerede nå varsle at vi må gjennomgå rutinene og retningslinjene for hvordan vi håndterer varslingssaker i Arbeiderpartiet. Det må vi gjøre med jevne mellomrom for å sikre at de er gode nok, sier Hoem.
– Hvis landsmøtet er enig, så gleder jeg meg skikkelig til å ta fatt på oppgaven som leder av kvinnenettverket. Det blir stas å få jobbe med bra damer i hele partiet om at kvinner både skal få og ta plass, og at kvinnenettverket skal være en politisk kraft i partiet vårt, sier hun.
– Har vært tøft
Hoem er i dag statssekretær for klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, og var frem til i fjor høst leder av Aps ungdomsparti, AUF.
Da Metoo rullet inn over norsk politikk og en rekke varsler ble levert mot daværende nestleder i Ap, Trond Giske, senhøsten 2017 var Hoem medlem av sentralstyret i AUF.
– Innimellom har det vært tøft, det må jeg være ærlig om. Det har vært krevende saker med sterke historier. Det treffer jo alltid når noen sier at de opplever at de ikke har blitt behandlet på en god nok måte i partiet, sier Hoem, før hun legger til:
– For meg framover så er jeg opptatt av at Arbeiderpartiet skal være et trygt sted å være. Det er utrolig viktig at du i Ap kan være en AUF-er på 15 år og være på et fylkesårsmøte der du kan utfordre statsministeren uten å være redd for hva som skjer på festen etterpå.
«Ikke tafse nedover»
Hoem mener at hun kommer inn i det kvinnepolitiske arbeidet med et annet utgangspunkt nå enn sine forgjengere.

– Nå kommer vi også en ny generasjon med bakgrunn fra AUF. Der tror jeg vi har hatt en større bevissthet om dette i lengre tid. Det var vel Anniken Huitfeldt som innførte uttrykket «ikke tafse nedover», sier hun.
I etterkant av varslingssakene mot Giske ble Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell trakassering revidert.
– Gjennom disse årene har vi også sett situasjoner der regelverket ikke fungerer som det burde, uten at jeg vil gå inn på hva det konkret er, sier hun.
– Var det riktig av partiet ikke å ekskludere Giske?
– Jeg var ikke en del av den håndteringen, så det synes jeg det er vanskelig å svare på.
– Hvordan blir det å få Giske på Stortinget igjen?
– Jeg håper Ap gjør et godt valg og at vi får inn mange stortingsrepresentanter. Da er min forventning tydelig: alle skal bidra til en god kultur for damer og unge i Arbeiderpartiet, sier Hoem.

Varslingssak mot forsvarsministeren
Men samtidig som Arbeiderpartiet torsdag åpner sitt landsmøte står partiledelsen midt i en alvorlig og svært delikat varslingssak mot sittende forsvarsminister Tore Onshuus Sandvik fra Trøndelag.
En kvinnelig Ap-politiker har varslet partiledelsen om at hun mener Sandvik utsatte henne for et alvorlig lovbrudd på en reise til Estland i 2010. Assisterende partisekretær Mari Aaby West undersøker nå påstandene i varselet, erfarer TV 2.
Men i en tekstmelding til varsleren, som TV 2 gjenga fredag, ga partikontoret varsleren beskjed om at Ap ikke kan håndtere varsler som inneholder påstander om straffbare forhold.
Tore Onshuus Sandvik har gjentatte ganger avvist å kommentere saken overfor TV 2.
Astrid Hoem sier hun bare kjenner saken gjennom medieomtalen og at hun derfor ikke vil kommentere saken konkret.

– Akkurat nå har partiet fått en varslingssak der en kvinne mener seg utsatt for et alvorlig lovbrudd og hvor hun får beskjed fra partiet om at de ikke kan håndtere det på grunn av retningslinjene. Er det greit?
– På generelt grunnlag kan jeg si at jeg ser den problemstillingen og det er det jeg sier, at vi trenger å gjennomgå og evaluere de retningslinjene som vi har nå og se på om de er dekkende og gode nok, sier hun og utdyper:
– Det kan oppstå situasjoner vi ikke har tenkt på og da må vi tilpasse oss. Hva de endringene eventuelt skal være er for tidlig å si noe om nå, sier Hoem.
– Ap er ingen domstol
Hoem kommer samtidig med en klar beskjed om hvor hun mener tersklene for å bli fratatt tillitsverv i Ap skal være ved anklager om trakassering eller lignende.

– Å være politiker er et tillitsverv. Ingen har rett på et sånt verv. Du er avhengig av tillit, og tillit kan du ikke kreve, det må du fortjene. Tillit kan rives lett ned, selv om du ikke har gjort noe galt engang. Det er politikkens brutale side, og den kan noen ganger også være urettferdig.
– Hvordan slår dette ut når et parti skal håndtere varslingssaker?
– Vi må skille mellom rettsstaten og partidemokratiet. Det er partiet og partidemokratiet alene som avgjør om man kan fortsette som folkevalgt, tillitsvalg eller medlem. Det er ikke et rettslig spørsmål, men et tillitsspørsmål. Arbeiderpartiet er ingen domstol.