Dyster milepæl: – Det går bare fra vondt til verre

21 hours ago 2



I dag er det spesielt tre grunner til å rette øynene mot Gaza, mener generalsekretær Lindis Hurum i Leger uten grenser.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
FORTVILET: Generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser sier hun ikke kan understreke nok hvor alvorlig situasjonen er for menneskene på Gazastripen. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Publisert 02.04.2025 20:14

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si lenger, sier Lindis Hurum.

Først kom meldingene fra Israels forsvarsminister som varslet en opptrapping av offensiven og storstilte «evakueringer» av Gazas sivile.

Så rapporterte flere medier om at en FN-klinikk hadde blitt truffet av bombene, og at minst 19 mennesker skal være drept, ifølge Al Jazeera.

Onsdag 2. mars er heller ikke hvilken som helst dag på Gazastripen. 

– Det går bare fra vondt til verre, sier Hurum. 

– Bør opprøre oss alle 

Onsdag markerer at det er en hel måned siden nødhjelp sist slapp inn på Gazastripen, forteller Hurum. 

– Det er den lengste perioden der Israel har fullstendig blokkert grensen siden krigen brøt ut. 

Det er ingen liten ting, understreker generalsekretæren. 

 Mahmoud Issa / Reuters
SIVILE: Det er en måned siden nødhjelp sist slapp inn på Gazastripen. Det får katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen, mener Leger uten grenser. Foto: Mahmoud Issa / Reuters

– Israel plikter å sørge for at sivilbefolkningen kan få dekket helt grunnleggende behov. Dette er en kollektiv avstraffelse av det palestinske folk og et alvorlig brudd på folkeretten, som bør opprøre oss alle. 

At nødhjelp og forsyninger nektes inn på Gazastripen gjør det vanskelig å behandle og lindre skadede personer. I tillegg rammer dette langt flere enn krigsofrene, minner Hurum om. 

Det rammer også barn som er avhengig av antibiotika, eller voksne som med kroniske lidelser som høyt blodtrykk eller diabetes. 

– Når nødhjelpen blokkeres samtidig som at helseklinikker blir bombet, blir kombinasjonen så ekstremt dødelig.

– Et mønster 

Helseklinikken som ble angrepet onsdag ligger i Jabalia nord på Gazastripen. Den driftes av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Hurum sier Leger uten grenser har begrenset tilstedeværelse i Jabalia. Selv om hun ikke sitter med førstehåndsinformasjon om hendelsen, er hun tydelig på hva hun mener om slike angrep: 

 Frode Sunde / TV 2
FORDØMMER: Lindis Hurum mener angrep rettet mot helseinstitusjoner setter pasienter, helsepersonell og selve helsetilbudet i fare. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Dette føyer seg inn i et mønster. Bortsett fra blaffet av en våpenhvile, så har det vært 18 måneder med denne typen angrep. Nå er vi der at vi ikke lenger blir sjokkerte, og det er et dårlig tegn. 

– Ethvert brudd på humanitær rett, som skjer med viten og vilje og blir dokument, bør sjokkere oss alle sammen.

Minst 19 personer skal være drept i angrepet. Ni av de drepte er barn, rapporterer det palestinske nyhetsbyrået Wafa. 

 Omar Al-Qattaa / AFP / NTB
I SORG: En kvinne sørger over de som ble drept under angrepet som traff FN-klinikken i Jabalia-leiren for palestinske flyktninger, ved det indonesiske sykehuset i Beit Lahia. Foto: Omar Al-Qattaa / AFP / NTB

Det er ikke mulig for TV 2 å uavhengig verifisere dødstallene. 

– Helsepersonell skal ha særlig beskyttelse under krig. Brudd på disse reglene, uten at det får konsekvenser for Israel, setter en farlig presedens i krig og konflikt, mener Hurum. 

En talsmann for det israelske militæret sier at saken etterforskes.

Frykter enorme lidelser 

Onsdag sa forsvarsminister Israel Katz at Israel skal trappe opp offensiven på Gazastripen. 

I tillegg varslet han storstilte «evakueringer» av store områder der det er kamper, ifølge Reuters. 

– Dette er det motsatte av hva som bør skje. Befolkningen trenger en varig våpenhvile, heving av beleiringen av området og at folk skal kunne legge seg til å sove uten å frykte at de ikke våkner dagen etter, sier Hurum. 

– Dette kommer til å føre til enorme menneskelige lidelser i en enda større skala enn vi har sett nå. 

 Jehad Alshrafi / AP
ØDELEGGELSER: Mennesker går gjennom al-Shati eller as-Shati, også kalt Beach Camp, som er en palestinsk flyktningleir nord på Gazastripen. Foto: Jehad Alshrafi / AP

Hurum er også bekymret for befolkningen på Gazastripen har blitt dehumanisert. 

– Derfor aksepterer folk handlinger som er alvorlige brudd på folkeretten. Jeg kan ikke understreke nok hvor alvorlig situasjonen er og at vi alle har et ansvar for dette.

I tillegg mener hun at det hviler et tungt ansvar på stormaktene og verdens ledere for å sikre en våpenhvile. 

– Denne perioden i historien, det som skjer nå, må vi kollektivt ta ansvar for. 

– Som et bur

Ifølge Katz er den israelske militæroperasjonen rettet mot militante palestinere og deres infrastruktur. Han sier imidlertid ikke noe konkret om hvor store områder Israel vil ta kontroll over, heller ikke om Israel vil annektere dem på permanent basis.

Siden våpenhvilen opphørte, har 140.000 mennesker på nytt blitt drevet på flukt, ifølge et anslag fra FN 23. mars. I tillegg skal titusenvis ha flyktet etter at Israel beordret evakuering den siste uken, skriver The Guardian.

Phillipe Lazzarini, sjef for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), mener menneskene på Gazastripen blir behandlet som «kasteballer». 

– Folk behandles som kasteballer, der konstante militære ordre leker med livene deres. Hvor skal folk dra? spør han i en uttalelse. 

Han mener krigen på Gazastripen skiller seg fra andre konflikter, da det ikke finnes noen trygge steder for sivile å flykte til. 

– Gaza blir bombet overalt. Det er avsperret som et bur, med stengte grenser og grunnleggende behov som ikke tillates inn. 

Siden krigen brøt ut har minst 50.357 mennesker blitt drept på Gazastripen, ifølge lokale helsemyndigheter. Majoriteten av de drepte er sivile. 

Read Entire Article