Teller sine ansatte to ganger daglig

1 month ago 23



Norsk Folkehjelp:

Claudio Feo er landsdirektør for Norsk Folkehjelp i Libanon. I dag måtte han stenge begge kontorene og sende hjem de ansatte til familiene sine.

 Norsk Folkehjelp
STENGTE KONTORENE: Claudio Feo stengte kontorene til Norsk Folkehjelp i Libanon i dag. Foto: Norsk Folkehjelp

Publisert 23.09.2024 20:20 Sist oppdatert nå

Dødstallene fortsetter å stige etter massive angrep mot Libanon i dag.

Minst 356 mennesker er drept, og 1246 er såret i de siste israelske angrepene mandag,  sier libanesiske helsemyndigheter ifølge Reuters.

Sentralt i Beirut oppholder Claudio Feo seg. Han er landsdirektør for Norsk Folkehjelp i Libanon. I bydelen hans, hvor det vanligvis er travelt og masse folk, er det nesten tomt for folk mandag kveld.

– Det er altfor rolig, på en måte. Her er det mange kaféer og vanligvis mye liv. Det er det ikke nå, sier Feo til TV 2.

Stengte kontorene

Norsk Folkehjelp har to kontorer i Libanon. Hovedkontoret ligger i hovedstaden Beirut. Det andre kontoret ligger i byen Tyr, sør i Libanon. I dag valgte de å stenge begge kontorene, etter at en bombe gikk av bare én kilometer unna kontoret i sør. 

– De som jobber der ble sendt hjem slik at de kunne være sammen med familiene sine. Også kontoret i Beirut er midlertidig stengt. I dag var det mange angrep, så da var det bedre for de ansatte å ta en kort dag og dra hjem. Vi vurderer å åpne igjen, men må se an hvordan det går i natt, sier Feo. 

Anspent stemning

Norsk Folkehjelp i Libanon bruker WhatsApp til å telle alle sine 100 ansatte med familier to ganger daglig. 

– Rundt 80 av våre ansatte bor i sør. Mange pendler hit til Beirut. Vi må telle de ansatte og deres familier for å holde oversikten over hvem som eventuelt blir skadet eller velger å flykte, sier Feo.

Selv sitter han og følger med på nyheter når TV 2 ringer ham mandag kveld.  Han sier han føler seg relativt trygg i området hvor han bor i Beirut, men kjenner på at det er en anspent stemning i byen. 

– Vinduet mitt er mot ett av de travleste stedene i byen, og det er ikke noe trafikk der nå. Det gir meg en litt rar følelse.

 Claudio Feo
ALTFOR ROLIG: Feo beskriver en rolig, men anspent stemning i hans del av Beirut. Foto: Claudio Feo

Flykter nordover

Mange i sør har nå begynt på flukten mot nord. De fleste prøver å flykte mot nord i Libanon hvis de har familie der, eller til fjellet, forteller Feo.

– Det er vanskelig for folk å finne et nytt sted å bo, så de flykter til familie hvis de har det noe annet sted. Dette kommer jo i tillegg til en dyp økonomisk krise, folk har rett og slett ikke penger. 

Ifølge Feo har husleien har gått opp så mye som 300 prosent noen steder, noe som gjør at folk tar desperate valg. 

Økonomien og helsesystemet i krise

– Vi har informasjon om en libanesisk familie som har flyktet inn til en palestinsk flyktningleir. Husleien er billigere der. Folk vet ikke hvordan de skal beskytte seg mot flyangrep.

Feo påpeker at også helsesystemet i Libanon er i krise, og at folk nå trenger humanitær støtte. 

– Det er ingen penger i helsesystemet, og nå kommer det plutselig tusenvis av skadede mennesker inn i dette systemet. Det er vanskelig å vite hvordan dette skal utvikle seg. Jeg håper på en politisk løsning og at det internasjonale samfunnet kommer på banen. Libanon trenger stabilitet.

Read Entire Article